Zupa borowikowa
- Cebula - 0,5 małej (50 g)
- Czosnek - 1 ząbek (6 g)
- Masło - 1 łyżka (14 g)
- Śmietana 18% - 3 łyżki (75 g)
- Bulion warzywny (1250 ml)
- Koperek - 2 łyżeczki (8 g)
- Borowiki (500 g)
Przepis na zupę borowikowa krok po kroku
W garnku roztop masło.
Dodaj drobno pokrojoną cebulę i smaż na bardzo małym ogniu aż zacznie robić się złocista.
Dodaj posiekany ząbek czosnku i smaż 2 minuty.
Grzyby umyj i oczyść. Pozostaw 5 grzybów, resztę pokrój w kostkę. Dodaj do garnka. Jeśli używasz grzybów mrożonych dodaj je zamrożone do garnka.
Grzyby delikatnie podsmaż i zalej bulionem warzywnym.
Gotuj 20 minut jeśli używasz świeżych, jeśli mrożonych, gotuj 25 minut.
Zupę zdejmij z palnika i zmiksuj. Pod koniec miksowania dodaj śmietanę.
Do zupy dodaj koperek. Dopraw solą i pieprzem.
Grzyby, które zostały odłożone pokrój w plasterki, podsmaż na maśle i podawaj z zupą.
-
Zupa grzybowa
-
Zupa grzybowa wigilijna
-
Zupa grzybowa na wigilię
-
Zupa krem z pieczarek
-
Zupa z kurek
-
Zupa grzybowa z makaronem
-
Zupa kurkowa
-
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
-
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
-
Zupa z suszonych grzybów
-
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów
-
Zupa ze świeżych grzybów
-
Zupa grzybowa z mrożonych grzybów
-
Zupa grzybowa z ziemniakami
-
Krem z kurek
-
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym
-
Zupa grzybowa krem
-
Klasyczna zupa grzybowa
-
Zupa grzybowa
Więcej informacji na temat zupy borowikowa
Zupa borowikowa to pyszna i kremowa zupa, pełna leśnego smaku. Delikatna zupa ze świeżych grzybów możesz podać jako samodzielne danie lub jako przystawkę. Grzybowa z borowików może być podana jako danie wigilijne lub jako przystawka w święta Bożego Narodzenia.
Jak zrobić taką zupę? Nic w tym trudnego a mimo to jej smak jest wyjątkowy. Szybką i łatwą zupę wykonasz ze świeżych borowików, z mrożonych borowików lub z suszonych grzybów. Ta z suszonych grzybów będzie miała mocny i intensywny smak. Zupę grzybową możesz wykonać z grzybów z tej samej rodziny co borowiki czyli z prawdziwków. Zupa prawdziwkowa jest równie smaczna jak zupa z borowików świeżych. Jak ugotować zupę borowikową dowiesz się z dokładnego przepisu. Zupę warto przygotować nie tylko ze względu na jej pyszny smak ale również ze względu na jej wartości odżywcze. Grzyby są źródłem błonnika pokarmowego, którego odpowiednia ilość diecie jest bardzo ważna w diecie osób chorujących na cukrzycę oraz zmagających się z podwyższonym poziomem cholesterolu. Grzyby są jednym z najcenniejszych, roślinnych źródeł witaminy D. Są bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B, dzięki czemu wspierają pracę mózgu. Zawarty w nich potas pomaga regulować ciśnienie krwi i poprawia koncentrację. Grzyby zawierają również: wapń, żelazo, fosfor, jod, selen i magnez. Ogromną zaletą wszystkich grzybów jest ich niska kaloryczność, a dodatkowo wysoka zawrtość błonnika przyczyniają się do tego, że jest to produkt polecany w czasie redukcji masy ciała oraz w późniejszej jej utrzymaniu. Badania wykazują, że borowiki mogą posiadać silne właściwości przeciwzapalne, dodatkowo mają właściwości antynowotworowe, szczególnie w odniesieniu do nowotworu okrężnicy oraz silne właściwości przeciwutleniające ze względu na obecność likopenu, beta-karotenu i kwasu askorbinowego. Dzięki tym wszystkim właściwościom, grzyby powinno się spożywać regularnie.
Zupa borowikowa to nie tylko pyszny i wyjątkowy smak ale również bogactwo cennych związków odżywczych, które powinny się znaleźć w diecie każdego człowieka.
Alergeny w zupie borowikowa
Lista alergenów dla zupy borowikowa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze zupy borowikowa
Pyszna, jesienna propozycja na zdrową zupę. Grzyby warto wprowadzić do codziennej diety ze względu na ich bogactwo składników odżywczych.
Energia i białka
(270g)
Węglowodany
(270g)
Tłuszcze
(270g)
Witaminy
(270g)
Składniki mineralne
(270g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.