Zupa bambusowa
- Pędy bambusa (300 g)
- Papryka zielona (450 g)
- Bulion warzywny (2000 ml)
- Seler korzeniowy (200 g)
- Marchewka (90 g)
- Tofu wzbogacane wapniem (150 g)
- Por (170 g)
- Mleczko kokosowe (100 ml)
Przepis na zupę bambusową krok po kroku
Wszystkie warzywa oraz tofu obierz, jeśli potrzeba, i pokrój w niedużą kostkę. Pędy bambusa odcedź z zalewy.
W garnku rozgrzej oliwę i zacznij od podsmażenia na niej cebuli.
Gdy cebula będzie rumiana, dodaj pozostałe warzywa, smaż przez 10 minut.
Całość zalej bulionem i gotuj 30 minut do zmięknięcia warzyw.
Zupę zalej mleczkiem kokosowym i dopraw do smaku.
-
Tom kha
-
Zupa tajska z krewetkami
-
Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym
-
Zupa tajska z mlekiem kokosowym i kurczakiem
-
Zupa tajska z kurczakiem
-
Kimchi jjigae
-
Zupa tajska Thermomix
-
Tajska zupa z kurczakiem
-
Zupa tajska wege
-
Zupa z makaronem ryżowym
-
Zupa krabowa
-
Zupa rybna tajska
-
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem
-
Zupa tajska tom yum
-
Zupa krewetkowa tajska
-
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym
-
Zupa tajska z kurczakiem curry
-
Zupa tajska z kurczakiem i batatami
-
Zupa tajska
Więcej informacji na temat zupy bambusowej
Zupa bambusowa to niezwykle smaczna azjatycka potrawa, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom egzotycznych potraw. Jest prosta i bardzo aromatyczna.
Przepis na zupę bambusową to doskonały pomysł na danie ciekawe i bardzo odżywcze. Robi się ją z pędów bambusa z dodatkiem innych warzyw i całej gamy orientalnych przypraw. Ta zupa najlepiej smakuje przygotowana w domu, samodzielnie i od podstaw. Sprawdzi się na obiad i na kolację. Jej przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, a jest bardzo odżywcza. To coś dla wszystkich miłośników kuchni azjatyckiej, bo to właśnie nią jest inspirowane to danie. Ma sporo smaku i aromatu, ze względu na dużą liczbę przypraw, których używa się do jej przygotowania. Ta zupa jest po prostu fantastyczna i przyzna to każdy, kto tylko jej spróbuje.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę bambusową, by była pyszna, szybka i dobra dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Jest tak smaczna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Do jej przygotowania wystarczy tylko duży garnek i odrobina cierpliwości. Im dłużej gotuje się zupa, tym lepszego smaku nabiera, dlatego nie warto go skracać. Do zupy dodaje się naprawdę sporo przypraw, to właśnie dzięki temu ma tak ciekawy smak. W przepisie podana jest najlepsza mieszanka przypraw, jednak można stworzyć swoją własną, bazując na ulubionych smakach. Im więcej przypraw, tym ciekawsza zupa. Wszystkie można dostać w każdym większym sklepie lub azjatyckich delikatesach online. Głównym składnikiem jest warzywny bulion, który przygotowuje się jak rosół. Następnie miesza się go z mleczkiem kokosowym połączonym z przyprawami, dzięki czemu zupa jest tak smaczna. Mleczko nie tylko zagęszcza zupę, ale również dodaje jej większej wartości. Do przygotowania tego dania świetnie sprawdzi się mleczko o obniżonej ilości kwasów tłuszczowych, które smakuje tak samo, a dostarcza znacznie mniej kalorii. To niezwykle zdrowa, a przy tym łatwa zupa, którą można zrobić w kilka chwil w swojej własnej kuchni i przenieść się do aromatycznej Azji.
Alergeny w zupie bambusowej
Lista alergenów dla zupy bambusowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
- Seler korzeniowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
Wartości odżywcze zupy bambusowej
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo witamin.
Energia i białka
(433g)
Węglowodany
(433g)
Tłuszcze
(433g)
Witaminy
(433g)
Składniki mineralne
(433g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.