Zrazy z szynki

Opublikowano: 15.07.2021 r., 11:07 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Smażone zrazy z mięsa wieprzowego
Zrazy z szynki
Zawijane, pieczone zrazy z boczkiem i z serem w sosie musztardowym to pyszny, tradycyjny pomysł na obiad dla całej rodziny. Świetnie smakują zarówno w towarzystwie gotowanych lub pieczonych ziemniaków, jak i różnych rodzajów kaszy czy kopytek lub klusek śląskich.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 35 min
1282 kcal
Kcal w porcji
540 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Szynka wieprzowa surowa - 2 duże plastry (300 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (70 g)
  • Boczek wędzony bez kości - 2 cienkie plastry (50 g)
  • Ogórek kiszony - 1 sztuka (70 g)
  • Musztarda - 2 łyżki (20 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne

Przepis na zrazy z szynki krok po kroku

Plastry szynki rozbij na cienkie plastry za pomocą tłuczka i dopraw.

Każdy plaster posmaruj musztardą i nałóż posiekaną cebulkę, boczek i pokrojonego ogórka kiszonego.

Roladki zawiń i zwiąż nitką lub zepnij wykałaczkami.

Na patelni rozgrzej oliwę i kilka minut obsmażaj zrazy z każdej strony.

Następnie umieść w naczyniu żaroopornym, przykryj folią i piecz ok. 20-30 minut w 200 stopniach.

Jak oceniasz przepis na zrazy z szynki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,2% osób

Więcej informacji na temat zrazów z szynki

Zrazy z szynki to jednej z najbardziej popularnych w polskiej kuchni obiadów, które zapewne większości nam kojarzą się z domem rodzinnym, babcinymi obiadami, czy szkolną stołówką. Zawijane, pieczone zrazy z boczkiem i z serem w sosie musztardowym to pyszny, tradycyjny pomysł na obiad dla całej rodziny. Świetnie smakują zarówno w towarzystwie gotowanych lub pieczonych ziemniaków, jak i różnych rodzajów kaszy czy kopytek lub klusek śląskich. Pamiętaj, aby do obiadu zawsze dodać warzywa - do zrazów w sosie świetnie pasuje surówka z czerwonej lub białej kapusty, gotowane buraczki, lub marchewka z groszkiem, a także świeża fasolka szparagowa. Przepis na zrazy z szynki wieprzowej jest dość czasochłonny, ale efekt końcowy zdecydowanie jest tego wart. Wbrew pozorom wcale nie jest to bardzo skomplikowane danie, wymagające większych umiejętności kulinarnych, dlatego z pewnością sobie z tym poradzisz. Najlepiej zacząć od przygotowania mięsa, które trzeba rozbić specjalnym tłuczkiem na cienkie kotlety. Następnie czas zabrać się za dodatki do farszu. Możesz wykorzystać na przykład lekko podsmażane pieczarki, ogórki kiszone, cebulkę, paprykę, marchewkę, ser żółty lub mozzarellę… Tak naprawdę nie ma żadnych ograniczeń co do dodatków i możesz wykorzystać wszystkie swoje ulubione składniki. Rozbite tłuczkiem kotlety wystarczy posmarować musztardą, ułożyć wybrane dodatki i szczelnie zawinąć. Aby się nie rozpadły możesz zawiązać je nitką, lub przekuć wykałaczkami. Tak przygotowane zrazy wystarczy lekko obsmażyć z każdej strony na patelni z oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec około 40 min. Tak przygotowane zrazy są pyszne, soczyste i aromatyczne. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zrazy z szynki ten przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką do tego jak przygotować ten przepyszny i uniwersalny obiad dla całej rodziny. To danie które pysznie smakuje z wieloma dodatkami, dlatego każdy znajdzie coś dla siebie.

Alergeny w zrazach z szynki

Lista alergenów dla zrazów z szynki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze zrazów z szynki

na 100g gotowej potrawy

Danie jest dość ciężkostrawne i u niektórych osób z tendencją do zgagi i refluksu może powodować ich nasilenie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(540g)
Energia (kcal)
237.43
1282.10
Białko (g)
13.15
71.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(540g)
Węglowodany (g)
1.86
10.03
Węglowodany przyswajalne (g)
1.32
7.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.54
2.89

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(540g)
Tłuszcz (g)
19.47
105.13
Tłuszcze nasycone (g)
7.04
38.01
Tłuszcze nienasycone (g)
12.43
67.12
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.15
54.81
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.28
12.30
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
49.72
268.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(540g)
Witamina A (µg (mcg))
2.46
13.30
Witamina B6 (mg)
0.29
1.57
Witamina B12 (µg (mcg))
0.45
2.44
Witamina C (mg)
1.49
8.06
Witamina D (µg (mcg))
0.31
1.70
Retinol (µg (mcg))
1.02
5.50
Tiamina (mg)
0.48
2.57
Ryboflawina (mg)
0.14
0.76
Niacyna (mg)
3.54
19.14
Foliany (µg (mcg))
6.74
36.40

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(540g)
Sód (mg)
380.26
2053.40
Potas (mg)
248.72
1343.10
Wapń (mg)
9.17
49.50
Fosfor (mg)
156.06
842.70
Magnez (mg)
17.57
94.90
Żelazo (mg)
0.73
3.94
Cynk (mg)
1.40
7.58
Miedź (mg)
0.07
0.37
Szacunkowy indeks glikemiczny zrazów z szynki 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zrazów z szynki

Koszt składników
59.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szynka wieprzowa surowa
300 g
2 duże plastry
6.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 4
22.50
Za 300 g
Cebula
70 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Boczek wędzony bez kości
50 g
2 cienkie plastry
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 50 g
Ogórek kiszony
70 g
1 sztuka
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 70 g
Musztarda
20 g
2 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
59.50