Zrazy z karkówki
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Karkówka wieprzowa (400 g)
- Pieczarki - 20 sztuk (400 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
- Musztarda - 3 łyżki (30 g)
Przepis na zrazy z karkówki krok po kroku
Mięso rozbij na cienkie plastry za pomocą tłuczka i dopraw.
Cebulkę drobno posiekaj, pieczarki obierz i pokrój i podsmażaj na patelni na oliwie.
Każdy plaster posmaruj musztardą i nałóż posiekaną cebulkę z pieczarkami i pokrojonego ogórka kiszonego.
Roladki zawiń i zwiąż nitką lub zepnij wykałaczkami.
Na patelni rozgrzej oliwę i kilka minut obsmażaj zrazy z każdej strony.
Następnie umieść w naczyniu żaroopornym, przykryj folią i piecz ok. 20-30 minut.
Więcej informacji na temat zrazów z karkówki
Zrazy z karkówki to jednej z najbardziej popularnych dań obiadowych w polskiej kuchni. Zapewne większości z nas kojarzą się z domem rodzinnym, wspólnym grillowanie, babcinymi obiadami, czy szkolną stołówką. Przepis na zrazy z karkówki to pomysł na obiad w tygodniu bez większej okazji, ale sprawdzi się również na święta. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zrazy z karkówki, które będą smaczne i dobre koniecznie poznaj nasz przepis. Co prawda jest on dość czasochłonny, ale efekt końcowy zdecydowanie jest tego wart, a wbrew pozorom całe przygotowanie wcale nie jest bardzo skomplikowane, ani nie wymaga większych umiejętności kulinarnych. Najlepiej zacznij od przygotowania mięsa - wystarczy robić je tłuczkiem do mięs i doprawić. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie farszu. Najlepszy farsz powstaje z podsmażonych z cebulką pieczarek, drobno pokrojonych ogórków kiszonych i musztardy. Jednak nie bój się eksperymentować w kuchni, nadzienie do zrazów z karkówki wieprzowej możesz przygotować ze świeżych warzyw, czy sera. Nie istnieją żadne ograniczenia co do dodatków i możesz wykorzystać wszystkie swoje ulubione składniki. Rozbite tłuczkiem kotlety wystarczy posmarować musztardą, ułożyć wybrane dodatki i szczelnie zawinąć, zawiązując nitką lub przekuwając wykałaczkami, aby się nie rozpadły. Przygotowane w ten sposób zrazy wystarczy obsmażyć z każdej strony na patelni, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem ok. 40 minut - po upieczeniu są pyszne, soczyste i bardzo aromatyczne. Zawijane, faszerowane pieczarkami, cebulką i ogórkami kiszonymi zrazy z karkówki wieprzowej są naprawdę pyszne, świetnie smakują zarówno w towarzystwie gotowanych lub pieczonych ziemniaków, jak i różnych rodzajów kaszy czy kopytek lub klusek śląskich. Pamiętaj, aby do obiadu zawsze dodać warzywa - do zrazów z karkówki świetnie pasuje surówka z czerwonej lub białej kapusty, gotowane buraczki, lub marchewka z groszkiem. Koniecznie poznaj nasz przepis i dowiedz się jak przygotować najlepsze zrazy.
Alergeny w zrazach z karkówki
Lista alergenów dla zrazów z karkówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze zrazów z karkówki
Farsz składający się z pieczarek, cebuli i czosnku, u osób u których występuje refluks lub zgaga, może powodować nasilenie tych dolegliwości.
Energia i białka
(320g)
Węglowodany
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Witaminy
(320g)
Składniki mineralne
(320g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.