Przepis na zrazów z jelenia krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec
To będzie niezbędne
patelnia duża

Mięso pokrój na kotleciki o grubości około 2 cm.

Rozbij tłuczkiem i zamarynuj w winie z gałązkami rozmarynu i jałowca.

Dopraw solą i pieprzem, a na środek kotletów ułóż plastry cebuli.

Zawiń i włóż na kilka minut do zamrażarki.

Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso z każdej strony, a następnie zdejmij je z patelni.

Na tym samym tłuszczu podsmaż cebulę z czosnkiem, dolej wino, sos sojowy i trochę wody.

Doprowadź do wrzenia, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Włóż na patelnię mięso, przykryj i duś ok. godzinę, aż mięso będzie miękkie.

Zrazy z jelenia z ziemniakami i burakami
Zrazy z jelenia
Koszt przygotowania dania
67.24 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
245 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
20

Zrazy z jelenia - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o Zrazach z jelenia

Zrazy z jelenia w ciemnym sosie to dobre danie, które świetnie się sprawdzi na wykwintny rodzinny obiad. Przepis na zrazy z jelenia z pewnością przypadnie wam do gustu.

Ze względu, że dziczyzny raczej nie spożywa się na co dzień, zrazy będą idealnym pomysłem na obiad świąteczny dla gości.

Zrazy z jelenia najlepsze są z dodatkiem cebulki. Są tak smaczne, że moglibyśmy je jeść częściej niż tylko od święta.

Dziczyzna dawniej należała do mięs najbardziej cenionych pod względem wartości kulinarnych i odżywczych. Obecnie jest trochę zapomniana. Poza tym odchodzi się teraz od spożywania czerwonego mięsa w dużych ilościach.

Dziczyzna jest zdrowsza w porównaniu do mięsa pochodzącego ze zwierząt hodowlanych. Jest to związane z tym, że zwierzęta dziko żyjące nie mają stresu związanego z hodowlą, a ich żywienie pozbawione jest pasz z dodatkiem antybiotyków czy innych chemicznych dodatków.

W ostatnich latach ludzie znacznie ograniczyli spożycie mięsa czerwonego, a według piramidy żywienia mięso czerwone można spożywać maksymalnie 2 razy w miesiącu. Jest to związane ze zwiększeniem zachorowalności na choroby układu krążenia. A do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych przyczynia się przede wszystkim nieodpowiednie żywienie. Dieta bogata w tłuszcze, głównie zwierzęce, prowadzi nieuchronnie do podwyższonego ciśnienia, wysokiego poziomu cholesterolu frakcji LDL oraz trójglicerydów we krwi. Dlatego warto wyeliminować z diety wieprzowinę czy baraninę. Z kolei mięso zwierząt łownych charakteryzuje się niską zawartością tłuszczów oraz energii. Dzięki czemu spokojnie można uwzględnić dziczyznę w jadłospisie. 100 g mięsa dzika czy jelenia dostarczy tylko około 110 – 120 kcal. Porównywalnie do mięsa kurczaka lub indyka. Ponadto korzystny stosunek kwasów nienasyconych do nasyconych w dziczyźnie znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę.

Jak zrobić zrazy z jelenia? Poniżej podam swój autorki sprawdzony przepis. Są naprawdę pyszne.

Mięso kroimy na kotleciki o grubości około 2 cm, rozbijamy tłuczkiem, ale pod przykryciem folii spożywczej. Utłuczone kotlety marynujemy w winie z gałązkami rozmarynu i jałowca. Na środek kotleta układamy plaster cebuli i zwijamy. Odkładamy na 5 minut do zamrażarki. Na patelni rozgrzewamy olej. Mięso podsmażamy z dodatkiem cebuli i czosnku, podlewamy winem, doprawiamy. Dusimy do miękkości mięsa.

Wartości odżywcze Zrazów z jelenia

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
122.75 kcal
245.50 kcal
Białko
12.13 g
24.26 g

Węglowodany w zrazach z jelenia

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
4.99 g
9.98 g
Węglowodany przyswajalne
4.62 g
9.25 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.37 g
0.73 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
2.79 g
5.59 g
Tłuszcze nasycone
0.78 g
1.56 g
Tłuszcze nienasycone
2.01 g
4.03 g
Tłuszcze jednonasycone
1.35 g
2.71 g
Tłuszcze wielonasycone
0.66 g
1.32 g
Cholesterol
43.32 mg
86.65 mg

Witaminy w przepisie na zrazów z jelenia

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
0.12 µg (mcg)
0.24 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.22 mg
0.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
3.22 µg (mcg)
6.43 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.61 mg
3.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.11 mg
0.21 mg
Brak danych dla: tymianek świeży, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.26 mg
0.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.36 mg
6.72 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
6.15 µg (mcg)
12.30 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1.66 µg (mcg)
3.32 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zrazów z jelenia

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
113.11 mg
226.21 mg
Potas
222.46 mg
444.91 mg
Wapń
10.08 mg
20.16 mg
Fosfor
113.83 mg
227.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.28 mg
34.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.87 mg
3.74 mg
Cynk
1.13 mg
2.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.15 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Zrazów z jelenia 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Zrazach z jelenia

Lista alergenów dla Zrazów z jelenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Cena przygotowania Zrazów z jelenia

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udziec z jelenia
1000 g
150.00
Za 3000.0 g
Liczba opakowań 1
50.00
Za 1000 g
Cebula
400 g
3 sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Czosnek
1 g
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 1 g
Wino czerwone wytrawne
500 g
2 szklanki
20.00
Za 700.0 g
Liczba opakowań 1
14.29
Za 500 g
Tymianek świeży
1 g
8.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 1 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Sos sojowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 150.0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 30 ml
Koszt składników
198.00
Jak oceniasz przepis na zrazów z jelenia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób