Zrazy z jelenia

Opublikowano: 05.12.2022 r., 21:16 | Autor: Martyna Bednarczyk
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zrazy z jelenia z ziemniakami i burakami
Zrazy z jelenia
Zrazy z jelenia w ciemnym sosie to idealny pomysł na wykwintny obiad dla gości. Jest świetnym pomysłem na świąteczny obiad. Zrazy można przygotować na wiele sposobów. Najpopularniejsze są z cebulą, pieczarkami, ogórkiem i papryką. Kwintesencją jest dodatek ciemnego sosu, bez którego nie wyobrażam sobie tego dania.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Czas duszenia 90 min
245 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Udziec z jelenia (1000 g)
  • Cebula - 3 sztuki (400 g)
  • Czosnek (1 g)
  • Wino czerwone wytrawne - 2 szklanki (500 g)
  • Tymianek świeży (1 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
  • Sos sojowy - 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na zrazy z jelenia krok po kroku

Mięso pokrój na kotleciki o grubości około 2 cm.

Rozbij tłuczkiem i zamarynuj w winie z gałązkami rozmarynu i jałowca.

Dopraw solą i pieprzem, a na środek kotletów ułóż plastry cebuli.

Zawiń i włóż na kilka minut do zamrażarki.

Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso z każdej strony, a następnie zdejmij je z patelni.

Na tym samym tłuszczu podsmaż cebulę z czosnkiem, dolej wino, sos sojowy i trochę wody.

Doprowadź do wrzenia, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Włóż na patelnię mięso, przykryj i duś ok. godzinę, aż mięso będzie miękkie.

Jak oceniasz przepis na zrazy z jelenia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zrazów z jelenia

Zrazy z jelenia w ciemnym sosie to dobre danie, które świetnie się sprawdzi na wykwintny rodzinny obiad. Przepis na zrazy z jelenia z pewnością przypadnie wam do gustu.

Ze względu, że dziczyzny raczej nie spożywa się na co dzień, zrazy będą idealnym pomysłem na obiad świąteczny dla gości.

Zrazy z jelenia najlepsze są z dodatkiem cebulki. Są tak smaczne, że moglibyśmy je jeść częściej niż tylko od święta.

Dziczyzna dawniej należała do mięs najbardziej cenionych pod względem wartości kulinarnych i odżywczych. Obecnie jest trochę zapomniana. Poza tym odchodzi się teraz od spożywania czerwonego mięsa w dużych ilościach.

Dziczyzna jest zdrowsza w porównaniu do mięsa pochodzącego ze zwierząt hodowlanych. Jest to związane z tym, że zwierzęta dziko żyjące nie mają stresu związanego z hodowlą, a ich żywienie pozbawione jest pasz z dodatkiem antybiotyków czy innych chemicznych dodatków.

W ostatnich latach ludzie znacznie ograniczyli spożycie mięsa czerwonego, a według piramidy żywienia mięso czerwone można spożywać maksymalnie 2 razy w miesiącu. Jest to związane ze zwiększeniem zachorowalności na choroby układu krążenia. A do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych przyczynia się przede wszystkim nieodpowiednie żywienie. Dieta bogata w tłuszcze, głównie zwierzęce, prowadzi nieuchronnie do podwyższonego ciśnienia, wysokiego poziomu cholesterolu frakcji LDL oraz trójglicerydów we krwi. Dlatego warto wyeliminować z diety wieprzowinę czy baraninę. Z kolei mięso zwierząt łownych charakteryzuje się niską zawartością tłuszczów oraz energii. Dzięki czemu spokojnie można uwzględnić dziczyznę w jadłospisie. 100 g mięsa dzika czy jelenia dostarczy tylko około 110 – 120 kcal. Porównywalnie do mięsa kurczaka lub indyka. Ponadto korzystny stosunek kwasów nienasyconych do nasyconych w dziczyźnie znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę.

Jak zrobić zrazy z jelenia? Poniżej podam swój autorki sprawdzony przepis. Są naprawdę pyszne.

Mięso kroimy na kotleciki o grubości około 2 cm, rozbijamy tłuczkiem, ale pod przykryciem folii spożywczej. Utłuczone kotlety marynujemy w winie z gałązkami rozmarynu i jałowca. Na środek kotleta układamy plaster cebuli i zwijamy. Odkładamy na 5 minut do zamrażarki. Na patelni rozgrzewamy olej. Mięso podsmażamy z dodatkiem cebuli i czosnku, podlewamy winem, doprawiamy. Dusimy do miękkości mięsa.

Alergeny w zrazach z jelenia

Lista alergenów dla Zrazów z jelenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Wartości odżywcze zrazów z jelenia

na 100g gotowej potrawy

Zrazy z jelenia są niskokaloryczne i o małej zawartości tłuszczów nasyconych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
122.75
245.50
Białko (g)
12.13
24.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
4.99
9.98
Węglowodany przyswajalne (g)
4.62
9.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.37
0.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
2.79
5.59
Tłuszcze nasycone (g)
0.78
1.56
Tłuszcze nienasycone (g)
2.01
4.03
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.35
2.71
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.66
1.32
Cholesterol (mg)
43.32
86.65

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
0.12
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.22
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
3.22
6.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.61
3.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.11
0.21
Brak danych dla: tymianek świeży, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.36
6.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
6.15
12.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.66
3.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
113.11
226.21
Potas (mg)
222.46
444.91
Wapń (mg)
10.08
20.16
Fosfor (mg)
113.83
227.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.28
34.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.87
3.74
Cynk (mg)
1.13
2.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zrazów z jelenia 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zrazów z jelenia

Koszt składników
198.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udziec z jelenia
1000 g
150.00
Za 3000,0 g
Liczba opakowań 1
50.00
Za 1000 g
Cebula
400 g
3 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Czosnek
1 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 1 g
Wino czerwone wytrawne
500 g
2 szklanki
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
14.29
Za 500 g
Tymianek świeży
1 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 1 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Sos sojowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 30 ml
Koszt składników
198.00