Zrazy z jelenia
Opublikowano: 05.12.2022 r.
Udziec z jelenia, cebula, czosnek, czerwone wino i tymianek – te składniki tworzą bazę pysznych zrazów, które wolno duszone w aromatycznym sosie osiągają kulinarną perfekcję. Do tego odrobina oleju rzepakowego i sos sojowy dla smaku. To przepis na danie, które zamieni każdą kolację w wykwintną ucztę.
Składniki dla 6 porcji:
- Udziec z jelenia - 1000 g
- Cebula - 400 g (3 sztuki)
- Czosnek - 1 g
- Wino czerwone wytrawne - 500 g (2 szklanki)
- Tymianek świeży - 1 g
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Sos sojowy - 30 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Mięso pokrój na kotleciki o grubości około 2 cm.
- Rozbij tłuczkiem i zamarynuj w winie z gałązkami rozmarynu i jałowca.
- Dopraw solą i pieprzem, a na środek kotletów ułóż plastry cebuli.
- Zawiń i włóż na kilka minut do zamrażarki.
- Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso z każdej strony, a następnie zdejmij je z patelni.
- Na tym samym tłuszczu podsmaż cebulę z czosnkiem, dolej wino, sos sojowy i trochę wody.
- Doprowadź do wrzenia, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
- Włóż na patelnię mięso, przykryj i duś ok. godzinę, aż mięso będzie miękkie.
Komentarz dietetyka
Zrazy z jelenia są niskokaloryczne i o małej zawartości tłuszczów nasyconych.
~ Martyna Bednarczyk, dietetyk