Zrazy z dzika
- Schab z dzika (600 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Suszone grzyby (30 g)
- Bulion wołowy (150 ml)
- Musztarda - 10 łyżeczek (50 g)
Przepis na zrazy z dzika krok po kroku
Grzyby opłucz, włóż do garnka, zalej wodą i ugotuj do miękkości, na małym ogniu. Odcedź i drobno posiekaj.
Cebulę drobno posiekaj i dodaj do grzybów.
Mięso pokrój na osobne kotlety i rozbij tłuczkiem. Posmaruj musztardą i nakładaj porcje grzybów z cebulą.
Zawiń zrazy i zepnij je specjalną nitką lub wykałaczką.
Zrazy obsmażaj na patelni z niewielką ilością tłuszczu z każdej strony.
Podlej bulionem i gotuj na małym ogniu do miękkości, aż będą całkowicie ugotowane.
Więcej informacji na temat zrazów z dzika
Zrazy to jedno z najbardziej popularnych dań obiadowych w tradycyjnej polskiej. Z pewnością wielu osobom kojarzą się z domem rodzinnym, babcinymi obiadami, czy szkolną stołówką. Najczęściej przygotowuje się je z mięsa wieprzowego, nic nie stoi jednak na przeszkodzie ku temu, aby przygotować bardziej oryginalne zrazy z dzika. To świetny pomysł na danie główne, który sprawdzi się zarówno na uroczyste okazje, jak i również na obiad w weekend. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zrazy z dzika, które będą smaczne i dobre na każdą okazję koniecznie poznaj nasz sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją. Mimo że jest on dość czasochłonny, efekt zdecydowanie jest tego wart. Sam przepis na zrazy z dzika nie jest skomplikowane ani nie wymaga większych umiejętności kulinarnych. Najlepiej zacząć od przygotowania mięsa farszu. Możesz wykorzystać zarówno suszone, jak i również świeże grzyby (na przykład pieczarki, borowiki, czy podgrzybki). Wystarczy drobno je posiekać i wymieszać z drobno pokrojoną, podsmażoną na patelni cebulką. Dodatkowo możesz dodać ogórki kiszone, częstym dodatkiem są również plastry boczku. Nie bój się eksperymentować w kuchni, farsz do zrazów z dzika możesz przygotować także ze świeżych warzyw, czy sera, możesz śmiało wykorzystać wszystkie swoje ulubione składniki. Rozbite tłuczkiem kawałki ze schabu wystarczy posmarować musztardą, nałożyć wybrane dodatki i szczelnie zawinąć, zawiązując nitką lub przekuwając wykałaczkami, tak się nie rozpadły. Przygotowana w ten sposób faszerowana dziczyzna jest gotowa do obsmażenia i duszenia na patelni. Do duszenia najlepiej wykorzystać bulion wołowy, zrazy można też podlać dodatkowo czerwonym winem. Zamiast dusić, obsmażone zrazy można też upiec w piekarniku – w obu wersjach będą bardzo smaczne. Zawijane, faszerowane musztardą, pieczarkami i cebulką zrazy z dzika to naprawdę pyszne danie. Najlepsze są podawane w sosie z leśnym grzybów oraz z kaszą. Pamiętaj, aby do obiadu zawsze dodać warzywa — do zrazów z dzika świetnie pasuje surówka z czerwonej lub białej kapusty, czy gotowane buraczki. Koniecznie poznaj nasz przepis i dowiedz się jak przygotować najlepsze zrazy z dzika.
Alergeny w zrazach z dzika
Lista alergenów dla zrazów z dzika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion wołowy
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze zrazów z dzika
Połączenie tłustego mięsa z musztardą, cebulą i grzybami jest dość ciężkostrawne, dlatego u osób z dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego np. zgagą, czy refluksem mogą powodować ich nasilenie.
Energia i białka
(240g)
Węglowodany
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Witaminy
(240g)
Składniki mineralne
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.