Zrazy wołowe w sosie
- Wołowina, stek (700 g)
- Boczek wędzony bez kości (200 g)
- Cebula - 2 sztuki (200 g)
- Czosnek - 4 ząbki (20 g)
- Masło klarowane - 2 łyżki (20 g)
- Musztarda - 2 łyżki (20 g)
- Ogórki kiszone - 4 sztuki (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżka (10 g)
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki (20 g)
Przepis na zrazy wołowe w sosie krok po kroku
Dodatkowo przygotuj szklankę wody.
Wołowinę pokrój w plastry o grubości około 1,5-2 cm.
Mięso delikatnie rozbij. Oprósz mięso gruboziarnistym pieprzem.
Plaster mięsa posmaruj musztardą, dodaj plaster boczku i odrobinę ogórka pokrojonego w plastry.
Zawiń całość w rulon tak, aby farsz nie wyleciał.
Przełóż zrazy na patelnię lub do garnka. Ważne, aby były one mocno ściśnięte.
Do naczynia dodaj odrobinę masła klarowanego i podsmażaj z każdej strony.
Gdy zrazy nabiorą delikatnie brązowego koloru wlej szklankę wody, dodaj ziele angielskie i liście laurowe.
Gotuj całość około 1,5 h.
Następnie dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Duś przez 15 minut. Dodaj odrobinę koncentratu pomidorowego i delikatnie wymieszaj.
Po 15 minutach dodaj odrobinę mąki, dzięki temu nas sos delikatnie zgęstnieje.
Więcej informacji na temat zrazów wołowych w sosie
Kuchnia staropolska jest niezwykle smaczna i aromatyczna dlatego warto do niej wracać, przygotowując domowe obiady.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na zrazy wołowe w sosie, będzie to idealny pomysł na obiad dla całej Twojej rodziny.
Rodzaj mięsa może być dowolny, każdy będzie smaczny w połączeniu z resztą składników.
Ja zazwyczaj wybieram mięso wołowe, które nie jest zbyt tłuste, a podczas duszenia stanie się delikatne i kruche.
Dodatkowo mięso jest bogatym źródłem witamin z grupy B, cynku, a także żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas. Mięso wołowe idealnie pasuje do zrazów i staje się jeszcze bardziej aromatyczne ze świeżymi ziołami.
Aby przygotować pyszne, tradycyjne staropolskie zrazy wołowe w sosie będziesz potrzebować: mięso, ogórki – możesz przygotować zrazy z ogórkiem kiszonym lub konserwowym, cebula, odrobina masła klarowanego, mąka pszenna, cebula, musztarda. Dodatkowo bulion lub woda.
Bulion możecie przygotować sami lub skorzystać z gotowych wersji. Wybierajcie te zamknięte w słoiczkach niż gotowe kostki bulionowe. Zwróćcie szczególnie uwagę na ich skład i zawartość soli.
Zatem, jak zrobić zrazy wołowe w sosie?
Wołowinę pokrój w plastry o grubości około 1,5-2 cm. Mięso delikatnie rozbij. Oprósz mięso gruboziarnistym pieprzem. Plaster mięsa posmaruj musztardą, dodaj plaster boczku i odrobinę ogórka pokrojonego w plastry. Zawiń całość w rulon tak, aby farsz nie wyleciał. Przełóż zrazy na patelnię lub do garnka. Ważne, aby były one mocno ściśnięte. Do naczynia dodaj odrobinę masła klarowanego i podsmażaj z każdej strony. Gdy zrazy nabiorą delikatnie brązowego koloru, wlej szklankę wody, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj całość około 1,5 h. Następnie dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Duś przez 15 minut. Dodaj odrobinę koncentratu pomidorowego i delikatnie wymieszaj. Po 15 minutach dodaj odrobinę mąki, dzięki temu nas sos delikatnie zgęstnieje.
Nasze domowe zrazy są dobre do spożycia, wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jakie są smaczne. Możesz też przygotować zrazy w ciemnym sosie, wszystkie wersje są smaczne. Zadecyduj, które zrazy będą dla Ciebie najlepsze.
Alergeny w zrazach wołowych w sosie
Lista alergenów dla zrazów wołowych w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze zrazów wołowych w sosie
Danie podawaj z ziemniaczanym puree i kiszonym ogórkiem. Idealnie sprawdzi się też tutaj kasza gruboziarnista np. gryczana.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.