Zrazy wołowe
Opublikowano: 30.05.2021 r.
Udziec wołowy, ogórki kiszone, cebula i boczek wieprzowy tworzą bazę pysznych zrazów wołowych. Dodatek musztardy i bulionu wołowego sprawia, że danie nabiera głębi smaku. Te składniki łączą się w soczyste, aromatyczne danie, które idealnie wpisuje się w tradycyjną polską kuchnię. Prosty sposób na wykwintny obiad!
Składniki dla 6 porcji:
- Udziec wołowy - 800 g
- Ogórki kiszone - 200 g (3 duże ogórki)
- Cebula - 210 g (2 cebule)
- Boczek wieprzowy bez kości - 150 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Bulion wołowy - 400 ml
- Musztarda - 40 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tłuczek do mięsa
Przepis krok po kroku
- Mięso pokrój w poprzek włókien na plastry o grubości około 1,5 cm i rozbij na cienkie kotlety.
- Cebulę pokrój w piórka, a ogórki i boczek w słupki.
- Mięso posyp solą i pieprzem i posmaruj, z jednej strony, musztardą.
- Na musztardę, od brzegu ułóż boczek, ogórka i cebulę (ilość zależy od wielkości mięsa).
- Zwiń roladkę w rulon. W razie potrzeby zwiąż nitką lub zepnij wykałaczką.
- W garnku rozgrzej olej i obsmaż zrazy z każdej strony.
- Następnie zalej mięso bulionem i dodaj 2 liście laurowe i 3 ziarna ziela angielskiego. Jeżeli została ci cebula lub ogórki to też wrzuć je do garnka.
- Duś na wolnym ogniu pod przykryciem około 1,5 godziny.
Komentarz dietetyka
Zrazy wołowe mają niski indeks glikemiczny, wiec mogą być spożywane przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, a dodatkowo są bezglutenowe.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny