Zrazy nadziewane
- Łopatka wieprzowa (600 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Papryka czerwona - 2 sztuki (240 g)
- Ogórki kiszone - 6 sztuk (200 g)
- Bulion wołowy - 2 szklanki (500 ml)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
- Musztarda - 2 łyżki (20 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1/2 szklanki (125 g)
Przepis na zrazy nadziewane krok po kroku
Mięso pokrój w plastry o grubości 4-5 cm i rozbij na cienkie plastry. Dopraw do smaku i odstaw do lodówki na godzinę.
Warzywa pokrój w słupki i ułóż na środku zamarynowanego mięsa.
Zawiń mięso w rulon i zawiń nitką lub wbij wykałaczkę, aby mięso nie rozwinęło się.
Odtocz zrazy w mące i obsmaż z każdej strony na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Przełóż zrazy do brytfanki i zalej bulionem. Po 20 minutach dodaj koncentrat pomidorowy i zagotuj.
Zrazy podawaj z sosem.
Więcej informacji na temat zrazów nadziewanych
Kuchnia staropolska jest niezwykle smaczna i aromatyczna dlatego warto do niej wracać, przygotowując domowe obiady.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na zrazy nadziewane, będzie to idealny pomysł na obiad dla całej Twojej rodziny.
Rodzaj mięsa może być dowolny, każdy będzie smaczny w połączeniu z resztą składników.
Ja zazwyczaj wybieram mięso z łopatki wieprzowej, które nie jest zbyt tłuste, a podczas duszenia stanie się delikatne i kruche.
Dodatkowo mięso jest bogatym źródłem witamin z grupy B, cynku, a także żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas. Mięso wołowe idealnie pasuje do zrazów i staje się jeszcze bardziej aromatyczne ze świeżymi ziołami.
Aby przygotować pyszne, tradycyjne staropolskie zrazy wieprzowe będziesz potrzebować: mięso – u mnie łopatka wieprzowa, ogórki – możesz przygotować zrazy z ogórkiem kiszonym lub konserwowym, papryka, cebula, odrobina oleju rzepakowego, mąka pszenna, cebula, musztarda i bulion wołowy.
Bulion możecie przygotować sami lub skorzystać z gotowych wersji. Wybierajcie te zamknięte w słoiczkach niż gotowe kostki bulionowe. Zwróćcie szczególnie uwagę na ich skład i zawartość soli.
Zatem jak zrobić zrazy nadziewane?
W pierwszej kolejności pokrój mięso w plastry o grubości 4-5 cm i rozbij na cienkie płaty, dopraw do smaku i odłóż do lodówki na godzinę.
W tym czasie pokrój warzywa w słupki. Zamarynowane mięso posmaruj z jednej strony musztardą i dodaj słupki warzyw. Zawiń zrazy w rulon i zawiń, wykorzystując nitkę lub wbij wykałaczki, aby mięso się nie rozwinęło. Mięso obtocz w mące pszennej, a olej rozgrzej na patelni i usmaż zrazy z każdej strony. Przełóż mięso do brytfanki i smaż, zalej całość bulionem i gotuj pod przykryciem do miękkości. Gdy mięso charakterystycznie się zarumieni, dodaj koncentrat pomidorowy i zagotuj.
Nasze domowe zrazy nadziewane są dobre do spożycia, wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jakie są smaczne. Niektóre przepisy na faszerowane zrazy są z mięsem mielonym, możesz spróbować też takiej wersji, jednak każda będzie idealna na obiad
Alergeny w zrazach nadziewanych
Lista alergenów dla zrazów nadziewanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion wołowy
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze zrazów nadziewanych
Zrazy możesz przygotować z dowolnego rodzaju mięsa.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.