Przepis na zopf krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia, rondelek

Mleko przełóż do rondelka i podgrzej, by było ciepłe, ale nie gorące.

Rozpuść drożdże w ciepłym mleku i odstaw do uzyskania kremowej konsystencji, około 10 minut.

Dodaj żółtko (białko odłóż do miseczki), masło i mąkę, dobrze wymieszaj, aby składniki połączyły się.

Ciasto wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne, około 8 minut.

Podziel ciasto na 3 równe części i spleć je razem naprzemiennie jak podczas zaplatania warkocza. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Rozmieszaj białko z odrobiną wody.

Wyrośnięty bochenek posmaruj białkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez 20-25 minut.

Zopf podany podany na drewnianym blacie.
Zopf
Koszt przygotowania dania
6.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
241 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
87

Zopf - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o Zopf

Zopf to tradycyjny szwajcarski chleb w kształcie warkocza, który przygotowywany jest zwykle na niedzielne śniadania. Ma wspaniały smak i jest bardzo miękki, wspaniale komponuje się z dżemem, czy świeżymi owocami. Przypomina nieco polską chałkę.

Historia tego bochenka sięga najprawdopodobniej XV wieku i nawiązuje do starej tradycji w Szwajcarii, gdzie wdowy, po śmierci męża zaplatały włosy w warkocz, następnie obcinały go i chowały do trumny. Miało to zapewnić połączenie się ich dusz po śmierci, a także zapobiec samotności małżonka w zaświatach. Jednak wraz z czasem zamiast włosów, kobiety zostawiały charakterystycznie spleciony bochenek chleba, którym właśnie jest Zopf. Tak przynajmniej mówią szwajcarskie legendy. Ten wypiek charakteryzuje się pięknym wyglądem i naprawdę eleganckim wykonaniem, dlatego aż do dzisiejszego dnia Szwajcarzy obdarowują się nim z okazji święta niepodległości.

Ten chleb przypomina nieco polską chałkę, jednak różni się od niej naprawdę sporym dodatkiem masła. Czasami określany jest nawet maślanym chlebem. Dzięki temu jest bardzo miękki i sprężysty, a także niesamowicie sycący. Robi się go z kilku składników, jednak przygotowanie wcale nie przypomina tradycyjnego chleba. Choć podobnie jak w klasycznej wersji dodaje się niego drożdży. Należy przygotować najpierw rozczyn, który musi odczekać chwilę, by ciasto było sprężyste i naprawdę smaczne.

W tym wypieku najważniejsza jest mąka i masło. To one są kluczowymi składnikami. Najlepiej wykorzystać mąkę oczyszczoną, gdyż lepiej pasuje do tego wypieku. Można również pokusić się o dodanie małej ilości pełnoziarnistej, jednak nie jest to konieczne. Dzięki bazowaniu na jak najmniejszym typie mąki, ten chleb będzie dobrym wyborem również na diecie lekkostrawnej.

Zopf to jeden z tych wypieków, który odmieni każde śniadanie. Jest puszysty i bardzo delikatny. Najlepiej komponuje się w wersji na słodko. Świetnie smakuje zaraz po upieczeniu, jednak będzie dobry również kolejnego dnia, zwłaszcza w formie tostów francuskich.

Wartości odżywcze Zopf

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(91g)
Energia (kalorie)
265.89 kcal
241.96 kcal
Białko
10.06 g
9.15 g

Węglowodany w zopf

Na 100g
Na porcję
(91g)
Węglowodany
41.89 g
38.12 g
Węglowodany przyswajalne
41.68 g
37.93 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(91g)
Tłuszcz
6.61 g
6.01 g
Tłuszcze nasycone
4.64 g
4.22 g
Tłuszcze nienasycone
1.97 g
1.79 g

Witaminy w przepisie na zopf

Na 100g
Na porcję
(91g)
Witamina B6
0.09 mg
0.08 mg
Tiamina
0.63 mg
0.57 mg
Ryboflawina
0.35 mg
0.32 mg
Niacyna
3.95 mg
3.59 mg
Foliany
101.11 µg (mcg)
92.01 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zopf

Na 100g
Na porcję
(91g)
Sód
24.03 mg
21.87 mg
Potas
138.90 mg
126.40 mg
Wapń
56.79 mg
51.68 mg
Fosfor
120.01 mg
109.21 mg
Magnez
24.88 mg
22.64 mg
Żelazo
3.17 mg
2.88 mg
Cynk
0.87 mg
0.79 mg
Miedź
0.11 mg
0.10 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny Zopf 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Zopf

Lista alergenów dla Zopf przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania Zopf

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Drożdże suche
7 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Mleko 2%
300 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Koszt składników
18.00
Jak oceniasz przepis na zopf
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób