Zopf
- Drożdże suche (7 g)
- Mleko 2% (300 ml)
- Jajko (1 szt.)
- Masło (50 g)
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
Przepis na zopf krok po kroku
Mleko przełóż do rondelka i podgrzej, by było ciepłe, ale nie gorące.
Rozpuść drożdże w ciepłym mleku i odstaw do uzyskania kremowej konsystencji, około 10 minut.
Dodaj żółtko (białko odłóż do miseczki), masło i mąkę, dobrze wymieszaj, aby składniki połączyły się.
Ciasto wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne, około 8 minut.
Podziel ciasto na 3 równe części i spleć je razem naprzemiennie jak podczas zaplatania warkocza. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Rozmieszaj białko z odrobiną wody.
Wyrośnięty bochenek posmaruj białkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez 20-25 minut.
Więcej informacji na temat zopf
Zopf to tradycyjny szwajcarski chleb w kształcie warkocza, który przygotowywany jest zwykle na niedzielne śniadania. Ma wspaniały smak i jest bardzo miękki, wspaniale komponuje się z dżemem, czy świeżymi owocami. Przypomina nieco polską chałkę.
Historia tego bochenka sięga najprawdopodobniej XV wieku i nawiązuje do starej tradycji w Szwajcarii, gdzie wdowy, po śmierci męża zaplatały włosy w warkocz, następnie obcinały go i chowały do trumny. Miało to zapewnić połączenie się ich dusz po śmierci, a także zapobiec samotności małżonka w zaświatach. Jednak wraz z czasem zamiast włosów, kobiety zostawiały charakterystycznie spleciony bochenek chleba, którym właśnie jest Zopf. Tak przynajmniej mówią szwajcarskie legendy. Ten wypiek charakteryzuje się pięknym wyglądem i naprawdę eleganckim wykonaniem, dlatego aż do dzisiejszego dnia Szwajcarzy obdarowują się nim z okazji święta niepodległości.
Ten chleb przypomina nieco polską chałkę, jednak różni się od niej naprawdę sporym dodatkiem masła. Czasami określany jest nawet maślanym chlebem. Dzięki temu jest bardzo miękki i sprężysty, a także niesamowicie sycący. Robi się go z kilku składników, jednak przygotowanie wcale nie przypomina tradycyjnego chleba. Choć podobnie jak w klasycznej wersji dodaje się niego drożdży. Należy przygotować najpierw rozczyn, który musi odczekać chwilę, by ciasto było sprężyste i naprawdę smaczne.
W tym wypieku najważniejsza jest mąka i masło. To one są kluczowymi składnikami. Najlepiej wykorzystać mąkę oczyszczoną, gdyż lepiej pasuje do tego wypieku. Można również pokusić się o dodanie małej ilości pełnoziarnistej, jednak nie jest to konieczne. Dzięki bazowaniu na jak najmniejszym typie mąki, ten chleb będzie dobrym wyborem również na diecie lekkostrawnej.
Zopf to jeden z tych wypieków, który odmieni każde śniadanie. Jest puszysty i bardzo delikatny. Najlepiej komponuje się w wersji na słodko. Świetnie smakuje zaraz po upieczeniu, jednak będzie dobry również kolejnego dnia, zwłaszcza w formie tostów francuskich.
Alergeny w zopf
Lista alergenów dla Zopf przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze zopf
To zdrowa opcja, którą dobrze jest połączyć ze świeżymi owocami.
Energia i białka
(91g)
Węglowodany
(91g)
Tłuszcze
(91g)
Witaminy
(91g)
Składniki mineralne
(91g)
-
mleko,
jajka,
masło,
mąka pszenna,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.