Żółte curry z kurczaka

Opublikowano: 01.04.2023 r., 14:15 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Curry z kurczakiem i ryżem.
Żółte curry z kurczaka
Żółte curry z kurczaka to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na kurczaka w sosie curry.
Przygotowanie 30 min
301 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
  • Papryka czerwona - 1 mała sztuka (150 g)
  • Mleczko kokosowe (200 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% (50 g)
  • Cukier trzcinowy - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
  • Sezam nasiona (20 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, żółta pasta curry
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na żółte curry z kurczaka krok po kroku

Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Mięso dopraw do smaku odrobiną soli oraz pieprzu.

Paprykę umyć, usuń z niej gniazdo nasienne i pokrój na cienkie plastry.

Na patelni rozgrzej olej i przesmaż na nim mięso oraz paprykę.

Pod koniec smażenia do mięsa dodaj jedną łyżeczkę żółtej pasty curry.

Następnie wlej mleko kokosowe, składniki dokładnie wymieszaj i gotuj do momentu, aż sos zredukuje się o połowę.

Do zredukowanego sosu dodaje śmietankę, dopraw do smaku cukrem trzcinowym i dokładnie wymieszaj.

Na suchej patelni zarumień ziarna sezamu.

Gotowego kurczaka w żółtym curry przełóż do miseczek i posyp uprażonymi nasionami sezamu.

Jak oceniasz przepis na żółte curry z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat żółtego curry z kurczaka

Żółte curry z kurczaka to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszne danie z mięsem z kurczaka w sosie curry warto podać z dodatkiem ryżu. Sprawdzony przepis na żółte curry z kurczaka jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka, papryka czerwona, mleko kokosowe, śmietanka 30%, cukier trzcinowy, nasiona sezamu, olej rzepakowy, sól, pieprz oraz żółta pasta curry.

A jak zrobić żółte curry z kurczaka? Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Mięso dopraw do smaku odrobiną soli oraz pieprzu. Paprykę umyć, usuń z niej gniazdo nasienne i pokrój na cienkie plastry. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż na nim mięso oraz paprykę. Pod koniec smażenia do mięsa dodaj jedną łyżeczkę żółtej pasty curry. Następnie wlej mleko kokosowe, składniki dokładnie wymieszaj i gotuj do momentu, aż sos zredukuje się o połowę. Do zredukowanego sosu dodaje śmietankę, dopraw do smaku cukrem trzcinowym i dokładnie wymieszaj. Na suchej patelni zarumień ziarna sezamu. Gotowego kurczaka w żółtym curry przełóż do miseczek i posyp uprażonymi nasionami sezamu.

Mleko kokosowe to doskonałe źródło cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Stanowi dobre źródło wapnia, które wspomaga walkę z osteoporozą. Znajdziemy w nim również potas, fosfor, magnez, żelazo oraz witaminę C. Mleczko kokosowe jest produktem całkowicie wegańskim, może być spożywany przez osoby z nietolerancją mleka krowiego. Mleko kokosowe zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego, jednak nie zawiera cholesterolu.

Podsumowując żółte curry z kurczakiem to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Najlepsza potrawa z curry jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje podana na ciepło. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania dania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w żółtym curry z kurczaka

Lista alergenów dla żółtego curry z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sezam nasiona

Wartości odżywcze żółtego curry z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Żółte curry z kurczaka to doskonała propozycja na smaczny obiad. Mięso z piersi kurczaka zawiera spore ilości łatwoprzyswajalnego białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
134.21
301.98
Białko (g)
13.24
29.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
6.74
15.17
Węglowodany przyswajalne (g)
6.14
13.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.61
1.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
5.90
13.28
Tłuszcze nasycone (g)
3.18
7.15
Tłuszcze nienasycone (g)
2.73
6.13
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.67
3.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.05
2.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
41.17
92.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A (µg (mcg))
34.95
78.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.50
1.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
20.39
45.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mleczko kokosowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
9.68
21.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.38
12.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.05
33.87
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
262.45
590.51
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
77.45
174.26
Potas (mg)
250.15
562.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
46.68
105.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
173.43
390.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
27.35
61.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.62
1.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.64
1.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żółtego curry z kurczaka 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żółtego curry z kurczaka

Koszt składników
45.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Papryka czerwona
150 g
1 mała sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 150 g
Mleczko kokosowe
200 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 ml
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Cukier trzcinowy
10 g
1 płaska łyżka stołowa
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 10 g
Sezam nasiona
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
45.50