Żółte curry
Opublikowano: 01.04.2023 r.
Mleczko kokosowe, żółta pasta curry i piersi kurczaka tworzą podstawę tego aromatycznego żółtego curry. To danie jest wyjątkowo kremowe dzięki mleczku kokosowemu i ma charakterystyczny, lekko pikantny smak dzięki paście curry. Z kolei delikatne kawałki kurczaka doskonale komponują się z resztą składników, tworząc zrównoważoną i sycącą potrawę.
Składniki dla 2 porcji:
- Ryż basmati - 100 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 300 g
- Groszek zielony mrożony - 200 g
- Mleczko kokosowe - 300 ml
- Żółta pasta curry - 20 g
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz, kolendra świeża
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Ryż ugotuj według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
- Ugotowany ryż przecedź na sicie.
- Mięso z piersi kurczaka umyj, pokrój na niedużą kostkę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim kurczaka przez około 5 minut.
- Następnie na patelnię dodaj mrożony groszek, gotuj chwilę i dodaj pastę curry.
- Zawartość patelni dokładnie wymieszaj, aby pasta curry przykryła kurczaka oraz groszek.
- Na patelnię dodaj mleko kokosowe, wymieszaj i zmniejsz moc palnika na średnią. Patelnię przykryj i całość duś przez około 5 minut mieszając od czasu do czasu.
- Gotowe curry podawaj ozdobione listkami świeżej kolendry z dodatkiem ugotowanego ryżu.
Komentarz dietetyka
Żółte curry to doskonała propozycja na smaczny obiad. Mięso z piersi kurczaka, wykorzystane do przygotowania potrawy, stanowi doskonałe źródło białka.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny