Żołądki z indyka
- Żołądki indycze (800 g)
- Papryka czerwona - 1 szt (230 g)
- Papryka żółta - 0,5 szt (115 g)
- Pieczarki - 7 szt (140 g)
- Marchewka - 2 szt (90 g)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki (60 ml)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 łyżka (15 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Masło - 1 łyżeczka (5 g)
Przepis na żołądki z indyka krok po kroku
Żołądki umyj i podziel na mniejsze części. Włóż do garnka i zalej wodą, by przykryła całe mięso. Gotuj przez 10 minut, następnie wylej wodę z garnka.
Żołądki zalej wodą, by przykrywała mięso i dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj przez 30 minut.
Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Marchew obierz i i pokrój w talarki. Warzywa dodaj do mięsa i gotuj przez kolejne 20 minut.
Na patelni rozgrzej masło i dodaj na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy się zarumieni dodaj do niej pokrojone na cząstki pieczarki. Całość przełóż do garnka z mięsem.
Do miseczki przelej małą porcje sosu, wymieszaj go z mąką i wlej ponownie do garnka z resztą składników.
-
Żołądki drobiowe
-
Gulasz z żołądków drobiowych
-
Flaczki drobiowe
-
Gulasz z żołądków indyczych
-
Gęsie pipki
-
Flaki z żołądków drobiowych
-
Flaczki z żołądków drobiowych
-
Flaki po warszawsku
-
Krupnik na żołądkach
-
Żołądki z kurczaka
-
Gulasz z żołądków kaczych
-
Sos z żołądków drobiowych
-
Żołądki w galarecie
-
Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami
-
Zupa z żołądków drobiowych
-
Zupa z żołądków drobiowych a la flaczki
-
Gulasz z żołądków drobiowych z warzywami
-
Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym
-
Żołądki drobiowe
Więcej informacji na temat żołądków z indyka
Żołądki z indyka to danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom podrobów. To potrawa, która nie tylko świetnie smakuje ale również pięknie wygląda. Będzie idealnym wyborem na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Kawałki mięsa świetnie komponują się z ostrym sosem i miękkimi warzywami. Świetnie sprawdzi się podany z kaszą lub ziemniakami.
Przepis na żołądki z indyka jest niezwykle łatwy i na pewno nawet początkujący kucharz sobie z nim poradzi. To również dobra receptura dla wszystkich osób, które chcą spróbować żołądków po raz pierwszy i szukają przepisu, z którego wychodzi danie naprawdę smaczne.
Z tego przepisu dowiesz się jak przyrządzić żołądki z indyka, które podbiją serca wszystkich, którzy ich spróbują. Całość podana w gęstym sosie na bazie warzyw i ostrej papryki będzie świetna dla miłośników węgierskiej kuchni. W takiej odsłonie żołądki prezentują się i smakują naprawdę fantastycznie.
Żołądki z indyka duszone, to nie tylko smaczne danie ale również bardzo zdrowe. Całość dostarcza sporo białka, wielu witamin i składników odżywczych. To świetne źródło witaminy A, która jest niezbędna do prawidłowego działania narządu wzroku, a także do utrzymania zdrowia skóry. Dostarczają również witamin z grupy B, co jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Choć podroby nie cieszą się zwykle zbytnią popularnością, ze względu na ich smak, to żołądki podane w pysznym sosie, są naprawdę fantastycznym daniem i przekonają do siebie niejedną sceptycznie nastawioną osobę. W takiej formie przedstawiają się bardzo apetycznie, otoczone wspaniałym sosem i kolorowymi warzywami. Sos z żołądków, choć niezwykle prosty, zaskakuje ostrym smakiem i odpowiednią gęstością.
Tak przygotowany gulasz to idealny pomysł na naprawdę wspaniały i sycący obiad. To również świetny patent na przemycenie do swojego menu większej ilości zdrowych podrobów, w naprawdę smaczny sposób. Z tego przepisu dowiesz się jak stworzyć doskonały gulasz, a także jak oczyścić żołądki indycze, by smakowały w nim jak najlepiej.
Alergeny w żołądkach z indyka
Lista alergenów dla żołądków z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze żołądków z indyka
To danie dostarcz bardzo dużo cennych witamin i składników mineralnych, dlatego będzie zdrowym wyborem.
Energia i białka
(389g)
Węglowodany
(389g)
Tłuszcze
(389g)
Witaminy
(389g)
Składniki mineralne
(389g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.