Żołądki z indyka

Opublikowano: 25.06.2021 r., 11:07 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Indycze żołądki w sosie
Żołądki z indyka
Żołądki z indyka świetnie sprawdzą się na pożywny obiad dla całej rodziny. To pyszne i naprawdę szybkie danie, które zachwycie wszystkich miłośników podrobów.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie i Smażenie 50 min
522 kcal
Kcal w porcji
389 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Żołądki indycze (800 g)
  • Papryka czerwona - 1 szt (230 g)
  • Papryka żółta - 0,5 szt (115 g)
  • Pieczarki - 7 szt (140 g)
  • Marchewka - 2 szt (90 g)
  • Oliwa z oliwek - 4 łyżki (60 ml)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 łyżka (15 g)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
  • Masło - 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, papryka ostra, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, rózga, miska

Przepis na żołądki z indyka krok po kroku

Żołądki umyj i podziel na mniejsze części. Włóż do garnka i zalej wodą, by przykryła całe mięso. Gotuj przez 10 minut, następnie wylej wodę z garnka.

Żołądki zalej wodą, by przykrywała mięso i dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj przez 30 minut.

Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Marchew obierz i i pokrój w talarki. Warzywa dodaj do mięsa i gotuj przez kolejne 20 minut.

Na patelni rozgrzej masło i dodaj na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy się zarumieni dodaj do niej pokrojone na cząstki pieczarki. Całość przełóż do garnka z mięsem.

Do miseczki przelej małą porcje sosu, wymieszaj go z mąką i wlej ponownie do garnka z resztą składników.

Jak oceniasz przepis na żołądki z indyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób

Więcej informacji na temat żołądków z indyka

Żołądki z indyka to danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom podrobów. To potrawa, która nie tylko świetnie smakuje ale również pięknie wygląda. Będzie idealnym wyborem na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Kawałki mięsa świetnie komponują się z ostrym sosem i miękkimi warzywami. Świetnie sprawdzi się podany z kaszą lub ziemniakami.

Przepis na żołądki z indyka jest niezwykle łatwy i na pewno nawet początkujący kucharz sobie z nim poradzi. To również dobra receptura dla wszystkich osób, które chcą spróbować żołądków po raz pierwszy i szukają przepisu, z którego wychodzi danie naprawdę smaczne.

Z tego przepisu dowiesz się jak przyrządzić żołądki z indyka, które podbiją serca wszystkich, którzy ich spróbują. Całość podana w gęstym sosie na bazie warzyw i ostrej papryki będzie świetna dla miłośników węgierskiej kuchni. W takiej odsłonie żołądki prezentują się i smakują naprawdę fantastycznie.

Żołądki z indyka duszone, to nie tylko smaczne danie ale również bardzo zdrowe. Całość dostarcza sporo białka, wielu witamin i składników odżywczych. To świetne źródło witaminy A, która jest niezbędna do prawidłowego działania narządu wzroku, a także do utrzymania zdrowia skóry. Dostarczają również witamin z grupy B, co jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Choć podroby nie cieszą się zwykle zbytnią popularnością, ze względu na ich smak, to żołądki podane w pysznym sosie, są naprawdę fantastycznym daniem i przekonają do siebie niejedną sceptycznie nastawioną osobę. W takiej formie przedstawiają się bardzo apetycznie, otoczone wspaniałym sosem i kolorowymi warzywami. Sos z żołądków, choć niezwykle prosty, zaskakuje ostrym smakiem i odpowiednią gęstością.

Tak przygotowany gulasz to idealny pomysł na naprawdę wspaniały i sycący obiad. To również świetny patent na przemycenie do swojego menu większej ilości zdrowych podrobów, w naprawdę smaczny sposób. Z tego przepisu dowiesz się jak stworzyć doskonały gulasz, a także jak oczyścić żołądki indycze, by smakowały w nim jak najlepiej.

Alergeny w żołądkach z indyka

Lista alergenów dla żołądków z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze żołądków z indyka

na 100g gotowej potrawy

To danie dostarcz bardzo dużo cennych witamin i składników mineralnych, dlatego będzie zdrowym wyborem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(389g)
Energia (kcal)
134.43
522.92
Białko (g)
9.34
36.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(389g)
Węglowodany (g)
3.61
14.04
Węglowodany przyswajalne (g)
2.81
10.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.80
3.09

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(389g)
Tłuszcz (g)
9.43
36.68
Tłuszcze nasycone (g)
3.77
14.66
Tłuszcze nienasycone (g)
5.66
22.02
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.74
18.45
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.92
3.58
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.07
0.26
Brak danych dla: oliwa z oliwek, masło.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
115.42
448.98

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(389g)
Witamina A (µg (mcg))
74.49
289.76
Witamina B6 (mg)
0.10
0.40
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.62
Witamina C (mg)
33.50
130.32
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.01
Witamina E (mg)
0.86
3.35
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.16
8.39
Tiamina (mg)
0.05
0.20
Ryboflawina (mg)
0.16
0.62
Niacyna (mg)
1.91
7.43
Foliany (µg (mcg))
14.37
55.91
Beta karoten (µg (mcg))
729.17
2836.47

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(389g)
Sód (mg)
44.67
173.76
Potas (mg)
120.39
468.33
Wapń (mg)
11.82
45.97
Fosfor (mg)
85.83
333.89
Magnez (mg)
11.10
43.19
Żelazo (mg)
0.73
2.83
Cynk (mg)
1.08
4.20
Miedź (mg)
0.13
0.52
Szacunkowy indeks glikemiczny żołądków z indyka 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żołądków z indyka

Koszt składników
74.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żołądki indycze
800 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
22.40
Za 800 g
Papryka czerwona
230 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Papryka żółta
115 g
0,5 szt
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 115 g
Pieczarki
140 g
7 szt
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 140 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
15 g
1 łyżka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 15 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło
5 g
1 łyżeczka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 5 g
Koszt składników
74.50