Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym

Opublikowano: 20.04.2022 r., 8:31 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Żołądki drobiowe chrzan w talerzu
Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym
Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Sos chrzanowy świetnie podkreśla smak delikatnych żołądków. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 50 min
528 kcal
Kcal w porcji
280 g
Wielkość porcji
48
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Żołądki drobiowe (700 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (300 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Mąka ziemniaczana - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, chrzan tarty
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na żołądki drobiowe w sosie chrzanowym krok po kroku

Żołądki oczyść z błon i pokrój w mniejsze kawałki.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.

Rozgrzej w garnku olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj żołądki i smaż przez 3-4 minuty.

Wlej bulion drobiowy, dodaj liść laurowy, ziele angielskie.

Duś pod przykryciem przez 40 minut.

Posiekaj koper.

Śmietanę wymieszaj z chrzanem i mąką ziemniaczaną i wlej do garnka.

Gotuj na średnim ogniu przez 3-4 minuty.

Dodaj koper i wymieszaj.

Żołądki podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków i buraczków.

Jak oceniasz przepis na żołądki drobiowe w sosie chrzanowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,5% osób

Więcej informacji na temat żołądków drobiowych w sosie chrzanowym

Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Podroby to dobry sposób na tani obiad. Podroby są bardzo popularne w kuchni polskiej. Zawierają one dużą ilość składników mineralnych i są gęste energetycznie. Przepis na żołądki drobiowe w sosie chrzanowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: żołądki wieprzowe, cebula, koper, śmietana kremówka, chrzan tarty, sól, pieprz, bulion drobiowy, liść laurowy, ziele angielskie, olej rzepakowy, mąka ziemniaczana.

Jak zrobić żołądki drobiowe w sosie chrzanowym? Żołądki oczyść z błon i pokrój w mniejsze kawałki. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Rozgrzej w garnku olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj żołądki i smaż przez 3-4 minuty. Wlej bulion drobiowy, dodaj liść laurowy, ziele angielskie. Duś pod przykryciem przez 40 minut. Posiekaj koper. Śmietanę wymieszaj z chrzanem i mąką ziemniaczaną i wlej do garnka. Gotuj na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Dodaj koper i wymieszaj. Żołądki podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków i buraczków.

Korzeń chrzanu pospolitego ma wiele właściwości wspomagających nasze zdrowie. Chrzan jest idealnym środkiem na chore zatoki. Należy on do tej samej rodziny co kapusta czy rzodkiewka, jest ceniony za swoje działanie antynowotworowe. Żołądki drobiowe to produkt zawierający bardzo dużą ilość białka zwierzęcego. Żołądki są tanie i często niedoceniane, przez zły sposób podania, który zniechęca do dalszego próbowania i przygotowywania potraw z tego składnika. Żołądki drobiowe zawierają także witaminy z gruby B oraz wapń i witaminę A. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.

Podsumowując pyszne żołądki w sosie śmietanowym z chrzanem to dobry obiad dla całej rodziny. Żołądki można podać także podczas spotkania ze znajomymi jako kolację. Żołądki są dobre do spożycia od razu po ugotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w żołądkach drobiowych w sosie chrzanowym

Lista alergenów dla żołądków drobiowych w sosie chrzanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

W przepisie na żołądki drobiowe w sosie chrzanowym nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • chrzan tarty
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze żołądków drobiowych w sosie chrzanowym

na 100g gotowej potrawy

Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym to bardzo źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Żołądki w sosie na bazie śmietany zawierają dużą ilość kalorii oraz tłuszczu nasyconego. Nie powinny ich spożywać osoby na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kcal)
188.81
528.66
Białko (g)
9.28
25.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany (g)
4.05
11.33
Węglowodany przyswajalne (g)
3.55
9.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.49
1.38

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz (g)
15.10
42.28
Tłuszcze nasycone (g)
9.51
26.63
Tłuszcze nienasycone (g)
5.59
15.65
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.17
11.68
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.42
3.97
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.07
0.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
111.50
312.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód (mg)
40.46
113.28
Potas (mg)
68.39
191.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
15.81
44.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.71
1.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żołądków drobiowych w sosie chrzanowym 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żołądków drobiowych w sosie chrzanowym

Koszt składników
54.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żołądki drobiowe
700 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
19.60
Za 700 g
Cebula
300 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Mąka ziemniaczana
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Koszt składników
54.00