Przepis na żmudzki kastinys krok po kroku
- Śmietana 18% 250 g 1 opakowanie
- Czosnek 20 g 2 ząbki
- Masło 20 g 2 łyżki
Do miski włóż masło, odrobinę śmietany i czosnek.
Wstaw miskę do gorącej wody i mieszaj wszystkie składniki.
Po chwili dodaj kolejną porcję śmietany, wciąż mieszając.
Postępuj tak do czasu, aż zużyjesz całą śmietanę, na końcu dodaj przyprawy i podawaj z ziemniakami.
-
Pierogi ruskie
-
Pierogi leniwe
-
Kluski leniwe
-
Placuszki twarogowe
-
Sernik z wiaderka
-
Gzik
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Sernikobrownie z malinami
-
Pączki serowe
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Mini serniczki
-
Farsz na pierogi ruskie
-
Sernik z białą czekoladą
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Krokiety ziemniaczane
-
Drożdżówki z serem
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Burek
-
Dania z twarogiem

(liczba kalorii)
Żmudzki Kastinys - cechy przepisu
Więcej o Żmudzki Kastinys
Z kuchni całego świata, mamy tendencje do skupiania się na tych najpopularniejszych, jak kuchnia włoska, francuska czy śródziemnomorska. Zapominamy jednak o tych mniejszych, ale równie ciekawych przypadkach, jak wschodnioeuropejska, której świetnym przykładem jest kuchnia litewska. A dzisiaj konkretnie pochylimy się nad skromnym daniem znanym jako kastinys. Przepis na to dość słone danie wywodzi się z miasta Telsiai leżącego w północno-zachodnim regionie kraju. Żmudzini (lokalni mieszkańcy tego regionu) słyną z przygotowań tego niecodziennego dania. Więc czym dokładnie jest kastinis? Jest to masełko z kwaśną śmietaną, wyróżnia się słonym i delikatnie kwaskowym smakiem, mimo że główna baza smaku zależy od przypraw i ziół użytych przy jego wytwarzaniu. Idealnie pasują do niego mięta, ziele angielskie, czosnek mak lub też szczypiorek. By uzyskać kastinys potrzebujemy trzy szklanki kwaśnej śmietany, jedną łyżkę masła, pół szklanki ziarenek kminku, sół oraz wcześniej podane dodatki w zależności od gustu. Skoro mamy już składniki możemy przejść do przygotowania. Ceramiczną misę musimy zanurzyć w gorącej wodzie, a do niej włożyć masło oraz jedną łyżkę śmietany. Drewnianą łyżką mieszać do momentu wykorzystania całej śmietany. Z naszej pracy powinna uformować się biała, sztywna masa. Następnie możemy dodać kminek, sól oraz resztę przypraw i ziół, na które mamy ochotę. Należy jeszcze raz dokładnie wymieszać, przełożyć do świeżej miseczki i wstawić do lodówki na maksymalnie trzy godziny. Nasz kastinys jest gotowy! Teraz jeszcze pozostaje pytanie, do czego pasuje nam takie masełko? Jest to idealny dodatek do tradycyjnych, wciąż popularnych we wschodnioeuropejskich regionach posiłków – gotowane, świeże ziemniaczki świetnie się razem komponują. Kastynis nie tylko nadaje do głównych obiadowych posiłków, ale także do kolacji lub śniadań. W połączeniu z ciemnym chlebem radzi sobie wyśmienicie. Jest to idealne danie, na początek, do poszerzania swojej świadomości kulinarnej i stopniowego poznawania innych, równie ciekawych kuchni. Życzymy dobrej zabawy i smacznego!
Wartości odżywcze Żmudzki Kastinys
Energia i białka
(125g)
Węglowodany w żmudzki kastinys
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy w przepisie na żmudzki kastinys
(125g)
Składniki mineralne w przepisie na żmudzki kastinys
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w Żmudzki Kastinys
Lista alergenów dla Żmudzki Kastinys przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
- Masło