Zimne nóżki w galarecie
- Nóżki wieprzowe - 3 nogi (900 g)
- Marchewka - 2 sztuki średnie (140 g)
- Czosnek - 4 ząbki czosnku (20 g)
- Pietruszka - 1 sztuka (80 g)
- Seler korzeniowy - 1 plaster (60 g)
Przepis na zimne nóżki w galarecie krok po kroku
Nóżki wieprzowe opłucz i wyszoruj. Następnie umieść je w dużym garnku i zalej wodą. Zostaw je na co najmniej godzinę.
Marchewki, pietruszkę i kawałek selera obierz i opłucz.
Po godzinie wylej wodę z garnka i zalej nóżki świeżą, zimną wodą. Dodaj warzywa, dopraw solą i dodaj 5 ziarenek pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego i 3 liście laurowe.
Zagotuj, a potem zmniejsz ogień i gotuj ok. 2 h. Po tym czasie wyciągnij warzywa i gotuj nóżki jeszcze 2-3 h, aż mięso zacznie odchodzić od kości.
Garnek odstaw z palnika i zostaw do wystudzenia.
Przelej wywar z mięsem przez sitko i odcedzony płyn jeszcze raz zagotuj z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę.
Mięso oddziel od kości (dokładnie – zwracając uwagę na drobne kosteczki) i drobno pokrój.
Marchewki pokrój w kostkę.
Do wywaru włóż mięso i wymieszaj.
W miseczkach rozłóż marchewki, a następnie rozlej wywar z mięsem.
Gdy galaretka przestygnie, wstaw ją do lodówki i poczekaj, aż stężeje (ok. 1,5 h).
Przed podaniem wyciągnij galaretkę na talerz i udekoruj według własnego uznania.
-
Karp w galarecie
-
Galareta wieprzowa
-
Galareta z kurczaka
-
Galaretka wieprzowa
-
Galareta drobiowa
-
Ryba w galarecie
-
Ryba faszerowana
-
Schab w galarecie
-
Szynka w galarecie
-
Łosoś w galarecie
-
Galaretki z golonki
-
Galareta z golonki
-
Pstrąg w galarecie
-
Galat
-
Galareta z nóżek
-
Ozorki w galarecie
-
Dorsz w galarecie
-
Roladki z szynki w galarecie
-
Galart
Więcej informacji na temat zimnych nóżek w galarecie
Zimne nóżki to mięso w galarecie na zimno, które jest niezwykle pyszne. Zazwyczaj przygotowuje się tę potrawę na święta, ale tak naprawdę można ją jeść cały rok. Zrobienie takiej galaretki zajmuje dużo czasu, ale warto się na nią pokusić, ponieważ jest niezwykle dobra. I znika bardzo szybko!
Jak zrobić zimne nóżki? Przede wszystkim należy zacząć od namoczenia mięsa. W tym czasie można przygotować warzywa. Następnie wodę z mięsa należy wymienić i można zacząć gotowanie. Jest to długi proces. Gdy woda zacznie wrzeć, należy zmniejszyć ogień i gotować tak przez kilka godzin. Można od razu robić to z warzywami i po prostu po kilka godzinach je wyciągnąć lub najpierw ugotować mięso i dodać warzywa później. Mięso będzie gotowe, gdy będzie miękkie i będzie odchodziło od kości. Gotowy wywar trzeba przelać przez sito, aby w galarecie nie zostały m.in. niepożądane kawałki kości. Mięso należy obrać i ponownie wymieszać z wywarem, a potem rozlać do miseczek i pozostawić do zastygnięcia (schłodzenia).
Przepis na zimne nóżki możesz dowolnie modyfikować. Do nich pasują nie tylko ugotowane marchewki, ale także np. groszek. Odpowiednie będzie także jajko ugotowane na twardo. Można je dodać pokrojone w plasterki. Jeśli chcesz, możesz tam dodać także inne rzeczy, na które masz ochotę. Do takiej galaretki można też nie dodać nic poza mięsem – jest to kwestia indywidualnych preferencji smakowych.
Taką galaretkę można przygotować z różnego rodzaju mięsa. Tradycyjne zimne nóżki w galarecie są wieprzowe, ale można przygotować także drobiowe. Można dodać też nieco golonki. Gotową galaretkę można skropić cytryną lub octem, co jest najczęściej spotykane. Można ją podać także z musztardą, chrzanem, ćwikłą. Opcji jest kilka, więc wszystko zależy od tego, na co tak dokładnie my i nasi goście mamy ochotę.
Ile żelatyny do zimnych nóżek? Zazwyczaj nie ma takiej potrzeby, aby ją dodawać. Jeśli mięso będzie dobrze ugotowane, to zimnych nóżek nie robi się z żelatyną. Wręcz, gdy się ją doda, to galaretka będzie za twarda. Długie gotowanie sprawia, że z mięsa wygotowuje się cały kolagen i to on sprawia, że galaretka zastyga.
Alergeny w zimnych nóżkach w galarecie
Lista alergenów dla zimnych nóżek w galarecie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze zimnych nóżek w galarecie
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.