Zimne nóżki w galarecie

Opublikowano: 01.09.2021 r., 15:37 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Nóżki w galarecie z sałatą
Zimne nóżki w galarecie
Zimne nóżki w galarecie to danie, które często kojarzy się nam ze świętami. Potrawa nie jest trudna do przygotowania, ale czasochłonna. Sprawdź, jak zrobić zimne nóżki!
Przygotowanie 65 min
Gotowanie i Czas chłodzenia 300 min
43 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
36
Indeks glikemiczny
Składniki dla 9 porcji
  • Nóżki wieprzowe - 3 nogi (900 g)
  • Marchewka - 2 sztuki średnie (140 g)
  • Czosnek - 4 ząbki czosnku (20 g)
  • Pietruszka - 1 sztuka (80 g)
  • Seler korzeniowy - 1 plaster (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
Sprzęt kuchenny
garnek, duży garnek, sitko, praska do czosnku, miska, miseczki

Przepis na zimne nóżki w galarecie krok po kroku

Nóżki wieprzowe opłucz i wyszoruj. Następnie umieść je w dużym garnku i zalej wodą. Zostaw je na co najmniej godzinę.

Marchewki, pietruszkę i kawałek selera obierz i opłucz.

Po godzinie wylej wodę z garnka i zalej nóżki świeżą, zimną wodą. Dodaj warzywa, dopraw solą i dodaj 5 ziarenek pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego i 3 liście laurowe.

Zagotuj, a potem zmniejsz ogień i gotuj ok. 2 h. Po tym czasie wyciągnij warzywa i gotuj nóżki jeszcze 2-3 h, aż mięso zacznie odchodzić od kości.

Garnek odstaw z palnika i zostaw do wystudzenia.

Przelej wywar z mięsem przez sitko i odcedzony płyn jeszcze raz zagotuj z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę.

Mięso oddziel od kości (dokładnie – zwracając uwagę na drobne kosteczki) i drobno pokrój.

Marchewki pokrój w kostkę.

Do wywaru włóż mięso i wymieszaj.

W miseczkach rozłóż marchewki, a następnie rozlej wywar z mięsem.

Gdy galaretka przestygnie, wstaw ją do lodówki i poczekaj, aż stężeje (ok. 1,5 h).

Przed podaniem wyciągnij galaretkę na talerz i udekoruj według własnego uznania.

Jak oceniasz przepis na zimne nóżki w galarecie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat zimnych nóżek w galarecie

Zimne nóżki to mięso w galarecie na zimno, które jest niezwykle pyszne. Zazwyczaj przygotowuje się tę potrawę na święta, ale tak naprawdę można ją jeść cały rok. Zrobienie takiej galaretki zajmuje dużo czasu, ale warto się na nią pokusić, ponieważ jest niezwykle dobra. I znika bardzo szybko!

Jak zrobić zimne nóżki? Przede wszystkim należy zacząć od namoczenia mięsa. W tym czasie można przygotować warzywa. Następnie wodę z mięsa należy wymienić i można zacząć gotowanie. Jest to długi proces. Gdy woda zacznie wrzeć, należy zmniejszyć ogień i gotować tak przez kilka godzin. Można od razu robić to z warzywami i po prostu po kilka godzinach je wyciągnąć lub najpierw ugotować mięso i dodać warzywa później. Mięso będzie gotowe, gdy będzie miękkie i będzie odchodziło od kości. Gotowy wywar trzeba przelać przez sito, aby w galarecie nie zostały m.in. niepożądane kawałki kości. Mięso należy obrać i ponownie wymieszać z wywarem, a potem rozlać do miseczek i pozostawić do zastygnięcia (schłodzenia).

Przepis na zimne nóżki możesz dowolnie modyfikować. Do nich pasują nie tylko ugotowane marchewki, ale także np. groszek. Odpowiednie będzie także jajko ugotowane na twardo. Można je dodać pokrojone w plasterki. Jeśli chcesz, możesz tam dodać także inne rzeczy, na które masz ochotę. Do takiej galaretki można też nie dodać nic poza mięsem – jest to kwestia indywidualnych preferencji smakowych.

Taką galaretkę można przygotować z różnego rodzaju mięsa. Tradycyjne zimne nóżki w galarecie są wieprzowe, ale można przygotować także drobiowe. Można dodać też nieco golonki. Gotową galaretkę można skropić cytryną lub octem, co jest najczęściej spotykane. Można ją podać także z musztardą, chrzanem, ćwikłą. Opcji jest kilka, więc wszystko zależy od tego, na co tak dokładnie my i nasi goście mamy ochotę.

Ile żelatyny do zimnych nóżek? Zazwyczaj nie ma takiej potrzeby, aby ją dodawać. Jeśli mięso będzie dobrze ugotowane, to zimnych nóżek nie robi się z żelatyną. Wręcz, gdy się ją doda, to galaretka będzie za twarda. Długie gotowanie sprawia, że z mięsa wygotowuje się cały kolagen i to on sprawia, że galaretka zastyga.

Alergeny w zimnych nóżkach w galarecie

Lista alergenów dla zimnych nóżek w galarecie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze zimnych nóżek w galarecie

na 100g gotowej potrawy

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany przyswajalne (g)
2.55
7.65

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcze nasycone (g)
0.03
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny zimnych nóżek w galarecie 36
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zimnych nóżek w galarecie

Koszt składników
45.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Nóżki wieprzowe
900 g
3 nogi
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 5
27.00
Za 900 g
Marchewka
140 g
2 sztuki średnie
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 140 g
Czosnek
20 g
4 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Pietruszka
80 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
60 g
1 plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Koszt składników
45.00