Ziemniaki zapiekane

Opublikowano: 24.05.2021 r., 0:14 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekane ziemniaki podane na białym talerzu
Ziemniaki zapiekane
Ziemniaki zapiekane w piekarniku z oliwą i aromatycznymi przyprawami. Idealny dodatek do obiady, dania głównego oraz do grilla. Świetnie komponują się z lekkim sosem jogurtowym.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 40 min
407 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Ziemniaki młode - 4 sztuki (300 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
majeranek, papryka słodka, tymianek, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, folia aluminiowa

Przepis na ziemniaki zapiekane krok po kroku

Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój w łódeczki.

Obtocz w oliwie i przyprawach.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 min.

Jak oceniasz przepis na ziemniaki zapiekane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,9% osób

Więcej informacji na temat ziemniaków zapiekanych

Ziemniaki zapiekane to danie, którego nie sposób nie lubić. Pyszne zapiekane ziemniaczki z piekarnika to idealny dodatek do obiadu, zarówno w wersji tradycyjnej z mięsem, jak również dań wegetariańskich czy wegańskich. Świetnie sprawdzą się również do grilla. Co najważniejsze, ziemniaki zapiekane w piekarniku są przepyszne również, jeśli zostaną podane samodzielnie. Idealnym dodatkiem są lekkie sosy jogurtowe, na przykład grecki sos tzatziki z ogórkami, sos jogurtowo-czosnkowy, sos ziołowy, czy lekki twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem. Tak naprawdę w kwestii dodatków do zapiekanych ziemniaków ograniczają nas wyłącznie nasze preferencje i nasza wyobraźnia. Jak zrobić zapiekane ziemniaki? Jest to banalnie proste i zajmuje dosłownie kilka minut. Niezbędne składniki to oczywiście ziemniaki występujące w roli głównej, oliwa oraz ulubione przyprawy. Z przypraw świetnie sprawdzą się między innymi słodka i/lub ostra papryka, zioła prowansalskie lub toskańskie, tymianek, rozmaryn lub majeranek. Warto eksperymentować z przyprawami i zobaczyć, które smaki najbardziej nam odpowiadają. Można wykorzystać również gotowe mieszanki przypraw, przeznaczone specjalnie do zapiekanych w piekarniku ziemniaków, jednak trzeba pamiętać, że na ogół mają duży dodatek soli, którą zgodnie z zasadami zdrowego żywienia należy ograniczać. Ziemniaki należy najpierw umyć, następnie pokroić w łódeczki, obtoczyć w oliwie i przyprawach i wstawić do pieca... To wszystko! Jak widzisz przepis na zapiekane ziemniaczki to zdecydowanie jeden z najprostszych. Czas pieczenia będzie się różnił w zależności od odmiany ziemniaków i wielkości poszczególnych kawałków. Powinny być miękkie (tak, aby łatwo można było w nie wbić widelec), ale nie przypalone ani nie wysuszone. Na ogół czas pieczenia wynosi około 40 minut. Nie musisz stać nad piekarnikiem przez cały ten czas, ale co kilkanaście minut zdecydowanie warto sprawdzać stan ich wypieczenia. Tak przygotowane ziemniaczki możesz podawać do obiadu lub samodzielnie z ulubionym sosem.

Alergeny w ziemniakach zapiekanych

Lista alergenów dla ziemniaków zapiekanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ziemniaki zapiekane

Wartości odżywcze ziemniaków zapiekanych

na 100g gotowej potrawy

Ziemniaki, wbrew wielu przekonaniom, mogą być bezpiecznym i zalecanym elementem diety osób z nadwagą, otyłością, cukrzycą, czy insulinoopornością. Same w sobie nie są tuczące, mają wysoki indeks sytości, co może zapobiegać szybkiemu pojawieniu się głodu i sięgania po słodkie przekąski. Pieczone ziemniaki mają niższy indeks glikemiczny niż ziemniaki gotowane.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
127.44
407.80
Białko (g)
1.92
6.15
Fenyloalanina (mg)
0.07
0.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
16.41
52.50
Węglowodany przyswajalne (g)
14.44
46.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.97
6.30
Sacharoza (cukier) (g)
0.16
0.51
Glukoza (g)
0.29
0.93
Fruktoza (g)
0.24
0.78
Skrobia (g)
14.34
45.90
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
6.33
20.27
Tłuszcze nasycone (g)
1.08
3.45
Tłuszcze nienasycone (g)
5.26
16.82
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.56
14.60
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.69
2.22
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.28
0.90
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
18.47
59.10
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.91
2.91
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.07
0.24
Ryboflawina (mg)
0.03
0.09
Niacyna (mg)
0.99
3.18
Foliany (µg (mcg))
14.06
45.00
Beta karoten (µg (mcg))
0.94
3.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
5.75
18.40
Potas (mg)
398.50
1275.20
Wapń (mg)
11.31
36.20
Fosfor (mg)
53.44
171.00
Magnez (mg)
21.56
69.00
Żelazo (mg)
0.79
2.54
Cynk (mg)
0.28
0.90
Miedź (mg)
0.10
0.33
Mangan (mg)
0.14
0.45
Szacunkowy indeks glikemiczny ziemniaków zapiekanych 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ziemniaków zapiekanych

Koszt składników
22.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki młode
300 g
4 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
22.00