Przepis na ziemniaki zapiekane z boczkiem krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, blaszka do pieczenia, folia aluminiowa

Ziemniaki umyj (ale nie obieraj ich), przekrój wzdłuż na pół, oprósz solą, zawiń w folię aluminiową i ułóż na blaszce do pieczenia.

Tak przygotowane ziemniaki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około godzinę (ziemniaki powinny być miękkie).

Po tym czasie ziemniaki wyciągnij z piekarnika.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Boczek również pokrój w kostkę. Składniki podsmaż na rozgrzanej patelni.

Z upieczonych ziemniaków przy pomocy łyżeczki wydrąż miąższ, pozostawiając część miąższu przy skórce.

Do wydrążonego miąższu ziemniaków dodaj masło, rozgnieciony czosnek oraz usmażony boczek z cebulą.

Składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Farsz nałóż do wydrążonych ziemniaków, posyp parmezanem i ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Ziemniaki z boczkiem piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut.

Ziemniaki podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.

Ziemniaki zapiekane z boczkiem podane na drewnianej desce do krojenia.
Ziemniaki zapiekane z boczkiem
Koszt przygotowania dania
26.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
422 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
75

Ziemniaki zapiekane z boczkiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ziemniakach zapiekanych z boczkiem

Ziemniaki zapiekane z boczkiem to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Prosty przepis na ziemniaki zapiekane z boczkiem nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, boczek wędzony, cebula, czosnek, masło, parmezan, sól oraz pieprz.

Jak zrobić ziemniaki zapiekane z boczkiem? Całe ziemniaki umyj (ale nie obieraj ich), przekrój wzdłuż na pół, oprósz solą, zawiń w folię aluminiową i ułóż na blaszce do pieczenia. Tak przygotowane ziemniaki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około godzinę (ziemniaki powinny być miękkie). Po tym czasie ziemniaki wyciągnij z piekarnika. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Boczek również pokrój w kostkę. Składniki podsmaż na rozgrzanej patelni. Z upieczonych ziemniaków przy pomocy łyżeczki wydrąż miąższ, pozostawiając część miąższu przy skórce. Do wydrążonego miąższu ziemniaków dodaj masło, rozgnieciony czosnek oraz usmażony boczek z cebulą. Składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Farsz nałóż do wydrążonych ziemniaków, posyp parmezanem i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Ziemniaki z boczkiem piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut. Ziemniaki podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.

Ziemniaki są lekkostrawne, przez co zawarte w nich związki lepiej przyswajają się. Zawierają one stosunkowo mało tłuszczu i dostarczają małej ilości kalorii. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Znajdziemy w nich również magnez, który stanowi materiał budulcowy zębów i kości. Ziemniaki stanowią także źródło wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B.

Podsumowując pyszne ziemniaki zapiekane z boczkiem wędzonym to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Ziemniaki zapiekane są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Smaczne ziemniaki z boczkiem warto podać z dodatkiem surówki przygotowanej na bazie sezonowych warzyw.

Wartości odżywcze ziemniaków zapiekanych z boczkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
168.93 kcal
422.32 kcal
Białko
9.57 g
23.93 g

Węglowodany w ziemniakach zapiekanych z boczkiem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
12.81 g
32.02 g
Węglowodany przyswajalne
11.28 g
28.20 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.53 g
3.82 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
8.78 g
21.94 g
Tłuszcze nasycone
4.32 g
10.79 g
Tłuszcze nienasycone
4.46 g
11.15 g
Tłuszcze jednonasycone
3.38 g
8.45 g
Tłuszcze wielonasycone
1.08 g
2.69 g
Cholesterol
24.14 mg
60.35 mg

Witaminy w przepisie na ziemniaki zapiekane z boczkiem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
28.58 µg (mcg)
71.45 µg (mcg)
Witamina B6
0.30 mg
0.76 mg
Witamina B12
0.27 µg (mcg)
0.67 µg (mcg)
Witamina C
13.42 mg
33.56 mg
Witamina D
0.10 µg (mcg)
0.25 µg (mcg)
Witamina E
0.13 mg
0.32 mg
Retinol
27.91 µg (mcg)
69.77 µg (mcg)
Tiamina
0.15 mg
0.37 mg
Ryboflawina
0.09 mg
0.21 mg
Niacyna
2.34 mg
5.85 mg
Foliany
12.22 µg (mcg)
30.55 µg (mcg)
Beta karoten
8.41 µg (mcg)
21.02 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ziemniaki zapiekane z boczkiem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
359.84 mg
899.59 mg
Potas
371.40 mg
928.50 mg
Wapń
105.89 mg
264.73 mg
Fosfor
155.44 mg
388.59 mg
Magnez
24.05 mg
60.14 mg
Żelazo
0.76 mg
1.89 mg
Cynk
0.91 mg
2.28 mg
Miedź
0.10 mg
0.24 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ziemniaków zapiekanych z boczkiem 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ziemniakach zapiekanych z boczkiem

Lista alergenów dla ziemniaków zapiekanych z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser parmezan

Cena przygotowania ziemniaków zapiekanych z boczkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
800 g
8 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
3.20
Za 800 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Cebula
150 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Ser parmezan
100 g
tarty
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Koszt składników
37.00
Jak oceniasz przepis na ziemniaki zapiekane z boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób