Ziemniaki zapiekane z boczkiem
- Ziemniaki średnie - 8 średnich sztuk (800 g)
- Boczek wędzony bez kości (200 g)
- Cebula - 2 małe sztuki (150 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Masło (20 g)
- Ser parmezan - tarty (100 g)
Przepis na ziemniaki zapiekane z boczkiem krok po kroku
Ziemniaki umyj (ale nie obieraj ich), przekrój wzdłuż na pół, oprósz solą, zawiń w folię aluminiową i ułóż na blaszce do pieczenia.
Tak przygotowane ziemniaki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około godzinę (ziemniaki powinny być miękkie).
Po tym czasie ziemniaki wyciągnij z piekarnika.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Boczek również pokrój w kostkę. Składniki podsmaż na rozgrzanej patelni.
Z upieczonych ziemniaków przy pomocy łyżeczki wydrąż miąższ, pozostawiając część miąższu przy skórce.
Do wydrążonego miąższu ziemniaków dodaj masło, rozgnieciony czosnek oraz usmażony boczek z cebulą.
Składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Farsz nałóż do wydrążonych ziemniaków, posyp parmezanem i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Ziemniaki z boczkiem piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut.
Ziemniaki podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.
-
Łazanki
-
Pieczony boczek
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Prażuchy
-
Tarta ze szparagami w boczku z serem feta
-
Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem
-
Zupa kapuśniak
-
Żurek śląski
-
Bucatini
-
Śliwki w boczku
-
Muffinki jajeczne
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Zapiekanki z bagietki z boczkiem i serem
-
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
-
Szparagi z boczkiem
-
Kartoflak
-
Skwarki
-
Potrawy z boczkiem
Więcej informacji na temat ziemniaków zapiekanych z boczkiem
Ziemniaki zapiekane z boczkiem to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Prosty przepis na ziemniaki zapiekane z boczkiem nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, boczek wędzony, cebula, czosnek, masło, parmezan, sól oraz pieprz.
Jak zrobić ziemniaki zapiekane z boczkiem? Całe ziemniaki umyj (ale nie obieraj ich), przekrój wzdłuż na pół, oprósz solą, zawiń w folię aluminiową i ułóż na blaszce do pieczenia. Tak przygotowane ziemniaki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około godzinę (ziemniaki powinny być miękkie). Po tym czasie ziemniaki wyciągnij z piekarnika. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Boczek również pokrój w kostkę. Składniki podsmaż na rozgrzanej patelni. Z upieczonych ziemniaków przy pomocy łyżeczki wydrąż miąższ, pozostawiając część miąższu przy skórce. Do wydrążonego miąższu ziemniaków dodaj masło, rozgnieciony czosnek oraz usmażony boczek z cebulą. Składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Farsz nałóż do wydrążonych ziemniaków, posyp parmezanem i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Ziemniaki z boczkiem piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut. Ziemniaki podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.
Ziemniaki są lekkostrawne, przez co zawarte w nich związki lepiej przyswajają się. Zawierają one stosunkowo mało tłuszczu i dostarczają małej ilości kalorii. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Znajdziemy w nich również magnez, który stanowi materiał budulcowy zębów i kości. Ziemniaki stanowią także źródło wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B.
Podsumowując pyszne ziemniaki zapiekane z boczkiem wędzonym to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Ziemniaki zapiekane są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Smaczne ziemniaki z boczkiem warto podać z dodatkiem surówki przygotowanej na bazie sezonowych warzyw.
Alergeny w ziemniakach zapiekanych z boczkiem
Lista alergenów dla ziemniaków zapiekanych z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser parmezan
Wartości odżywcze ziemniaków zapiekanych z boczkiem
Ziemniaki zapiekane z boczkiem to doskonała propozycja na smaczny obiad. Danie jest wysokokaloryczne i ciężko strawne.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.