Ziemniaki z ogniska

Opublikowano: 22.06.2022 r., 20:14 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grillowane ziemniaki na półmisku
Ziemniaki z ogniska
Prawdziwym smakiem wakacji i lata są zdecydowanie ziemniaki z ogniska. To smaczny i zdrowy sposób na przygotowanie tego popularnego warzywa.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 60 min
286 kcal
Kcal w porcji
255 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Ziemniaki średnie (500 g)
  • Masło (30 g)
  • Sól (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
folia aluminiowa

Przepis na ziemniaki z ogniska krok po kroku

Ziemniaki wyszoruj z nadmiaru piasku.

Każdy ziemniak owiń folią aluminiową.

Tak przygotowane ziemniaki umieść w palącym się żarze i dokładnie je w nim zakop.

Odczekaj około 30-60 minut, aż ziemniaki się upieką (w zależności od wielkości ziemniaka).

Ostrożnie odwiń z folii i podawaj z masłem i solą.

Jak oceniasz przepis na ziemniaki z ogniska
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat ziemniaków z ogniska

Prawdziwym smakiem wakacji i lata są zdecydowanie ziemniaki z ogniska. To smaczny i zdrowy sposób na przygotowanie tego popularnego warzywa.

Jeśli jeszcze nie wiesz, jak zrobić ziemniaki z ogniska to koniecznie sprawdź nasze wskazówki. Na początku ziemniaki wyszoruj z nadmiaru piasku. Każdy ziemniak owiń folią aluminiową. Tak przygotowane ziemniaki umieść w palącym się żarze i dokładnie je w nim zakop. Odczekaj około 30-60 minut, aż ziemniaki się upieką (w zależności od wielkości ziemniaka). Ostrożnie odwiń z folii i podawaj z masłem i solą. Przepis na ziemniaki z ogniska można również przygotować bez folii. Wówczas ziemniaki wystarczy wrzucić do żaru i odczekać aż się upieką. W takim przypadku jednak skórka nie nadaje się do spożycia. Jeśli jednak owiniesz je folią aluminiową, to bez problemu można spożyć całego ziemniaczka. Jeśli zastanawiasz się ile czasu potrzebują te pyszne ziemniaki by się upiec to wszystko zależy od stanu żaru i wielkości ziemniaka. Warto również przeliczyć je przed wrzuceniem do ogniska, by wszystkie smaczne ziemniaki zostały zjedzone. Choć same w sobie są bardzo dobre, to najlepsze są podane z masłem i solą dlatego też polecam w taki sposób je zaserwować.

Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).

Te wspaniałe warzywa można również podzielić pod względem typów. Typ A określany jest jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Typ B, tak zwany ogólnoużytkowy ma więcej skrobi i jest mniej wilgotny i podczas gotowania pęka na powierzchni.

Występuje również typ C, mączysty bardzo bogaty w skrobię.

Alergeny w ziemniakach z ogniska

Lista alergenów dla ziemniaków z ogniska przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze ziemniaków z ogniska

na 100g gotowej potrawy

Ziemniaki to bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(255g)
Energia (kcal)
112.17
286.03
Białko (g)
1.96
5.01
Fenyloalanina (mg)
0.08
0.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(255g)
Węglowodany (g)
16.36
41.71
Węglowodany przyswajalne (g)
14.40
36.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.96
5.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(255g)
Tłuszcz (g)
4.63
11.81
Tłuszcze nasycone (g)
3.11
7.94
Tłuszcze nienasycone (g)
1.52
3.87
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.31
3.35
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.21
0.53
Cholesterol (mg)
12.06
30.74

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(255g)
Witamina A (µg (mcg))
38.36
97.81
Witamina B6 (mg)
0.28
0.71
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.02
Witamina C (mg)
18.41
46.95
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.14
0.36
Retinol (µg (mcg))
37.63
95.95
Tiamina (mg)
0.08
0.19
Ryboflawina (mg)
0.03
0.08
Niacyna (mg)
0.99
2.53
Foliany (µg (mcg))
14.19
36.18
Beta karoten (µg (mcg))
9.79
24.98

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(255g)
Sód (mg)
368.84
940.54
Potas (mg)
398.62
1016.47
Wapń (mg)
12.79
32.60
Fosfor (mg)
54.62
139.27
Magnez (mg)
21.62
55.12
Żelazo (mg)
0.76
1.94
Cynk (mg)
0.29
0.73
Miedź (mg)
0.10
0.27
Mangan (mg)
0.14
0.36
Szacunkowy indeks glikemiczny ziemniaków z ogniska 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ziemniaków z ogniska

Koszt składników
8.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Sól
5 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Koszt składników
8.00