Ziemniaki z mikrofali
- Ziemniaki późne (250 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
Przepis na ziemniaki z mikrofali krok po kroku
Ziemniaki obierz i pokój na plasterki.
Ułóż je na płasko na talerzu.
Ziemniaki polej oliwą i posyp szczyptą soli, pieprzu i 1/2 łyżeczki ziół.
Ziemniaki włóż do mikrofali i podgrzewaj przez 10 minut.
Więcej informacji na temat ziemniaków z mikrofali
Ziemniaki z mikrofali to doskonały pomysł na prosty i szybki dodatek, który wspaniale komponuje się z daniami jarskimi i mięsnymi. To opcja, która zabiera kilka minut.
Choć wydaje się, że w mikrofali można tylko podgrzać już gotowy obiad, nie jest to prawda! W kuchence mikrofalowej przygotujecie pieczoną owsiankę, omlet, jajko w koszulce, pizzę, ugotujecie ziemniaki, a nawet upieczecie babeczki i ciasta. Warto pamiętać, że gotując w kuchence mikrofalowej, należy używać naczyń przeznaczonych do tego urządzenia. Ziemniaki, które z niego powstają, są niesamowicie pyszne, a przy tym bardzo proste. Stanowią idealny dodatek do obiadu ze względu na łatwość przygotowania i uniwersalny smak. Sprawdzą się świetnie w towarzystwie mięsa, ale i warzyw.
Przepis na ziemniaki z mikrofali to doskonały pomysł na ziemniaki do obiadu dla wszystkich osób, które nie chcą tracić czasu na długie gotowanie. Jeśli gotowanie ziemniaków kojarzy ci się ze zbyt długim procesem, to ten przepis na pewno ci się spodoba. Nigdy więcej długiego przygotowywania ziemniaków. W mikrofali zajmie to maksymalnie 10 minut, dzięki czemu będziesz cieszyć się szybkim obiadem w kilka chwil. Można je zrobić w bardzo ekspresowym tempie, dzięki czemu będą stanowiły świetną opcję na awaryjny obiad lub kolację, zwłaszcza dla zapracowanych osób, a także tych, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ziemniaki z mikrofali, by były chrupiące i smaczne, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Ziemniaki pieczone w mikrofalówce również są chrupiące, więc nawet jeśli zależy ci na takiej fakturze, sprawdzą się wspaniale. Ziemniaki muszą być obrane. To opcja, która pięknie się prezentuje, wspaniale pachnie, a jeszcze lepiej smakuje. Dzięki unikalnej mieszance przypraw smakuje naprawdę dobrze i sprawia, że ma się ochotę na większą porcję, dlatego lepiej od razu przygotować ich więcej. Te ziemniaki z piekarnika pasują do każdego dania. Ich smak jest bardzo uniwersalny i świetnie skomponuje się z mięsem rybą, czy tofu. Przygotowując je, można też kontrolować ilość dodanej soli, więc będą idealne dla osób, które muszą na ten składnik w swoim żywieniu uważać, ze względu na jednostki chorobowe.
Alergeny w ziemniakach z mikrofali
Lista alergenów dla ziemniaków z mikrofali przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ziemniaki z mikrofali
Wartości odżywcze ziemniaków z mikrofali
To opcja zdrowa, jednak dobrze połączyć ją ze źródłem białka, a także świeżymi warzywami.
Energia i białka
(290g)
Węglowodany
(290g)
Tłuszcze
(290g)
Witaminy
(290g)
Składniki mineralne
(290g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.