Ziemniaki z masłem
- Ziemniaki młode (1000 g)
- Masło (40 g)
- Sól (5 g)
- Koperek (15 g)
Przepis na ziemniaki z masłem krok po kroku
Ziemniaki umyj i osusz. Wrzuć do wody i zagotuj.
Gdy woda zacznie wrzeć, posól ją i gotuj ziemniaki na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości – około 20 minut.
Ziemniaki odcedź z wody, następnie dodaj masło. Tłuczkiem ubij ziemniaki z masłem.
Dodaj posiekany drobno koperek i dokładnie wymieszaj.
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Zupa czosnkowa
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański
Więcej informacji na temat ziemniaków z masłem
Ziemniaki z masłem to niezwykle szybka, prosta, ale za to bardzo smaczna potrawa, która sprawdzi się idealnie na co dzień. Wspaniała do mięsnych i jarskich dań.
Przepis na ziemniaki z masłem to doskonała opcja na obiad. Ziemniaki tłuczone z masłem to jedno z tych dań, które nigdy się nie nudzi. Pasuje zarówno do mięsa i sosów, ale również warzywnych gulaszy, czy curry. Są uniwersalne i proste w przygotowaniu, jednak ich prostota nie przeszkadza w jedzeniu ich nieustannie. Dania z ziemniaków stanowią więc doskonały pomysł na bazę obiadową. Ciężko znaleźć osoby, które ziemniaków nie lubią. Potrawy z ziemniaków to te, których w kuchni polskiej najwięcej. Od placków ziemniaczanych, po pyszne kluski. Takie dania to dobre i tanie rozwiązanie na obiad.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ziemniaki z masłem, by były smaczne i szybkie, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Dowiesz się z niego jak ugotować, a także jakie kroki wykonać, by zyskać pyszne ubijane ziemniaki. To najlepsze rozwiązanie dla miłośników ziemniaków. Ten dodatek nigdy się nie nudzi. Choć może wydawać się, że ziemniaki nie są zdrowe, to nie jest to prawda. Ziemniaki nie są ani tuczące, ani mało odżywcze. Warto wiedzieć, że mają wysoki indeks sytości, dzięki temu mogą nasycić na naprawdę długi czas. Oczywiście najzdrowsza forma przygotowywania ziemniaków to gotowanie i pieczenie. Warto więc sięgać raczej po te sposoby obróbki. Ziemniaki są też dobrym źródłem witaminy C. Ogólna zawartość witaminy w ziemniakach nie jest zbyt wysoka, ale typowa ilość spożywana podczas obiadu może pokryć całodzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Największą zawartością witaminy C charakteryzują się młode ziemniaki. Ziemniaki są lekkostrawne, przez co zawarte w niej związki lepiej przyswajają się. Zawierają one stosunkowo mało tłuszczu i dostarczają małej ilości kalorii. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Znajdziemy w nich również magnez, który stanowi materiał budulcowy zębów i kości.
Alergeny w ziemniakach z masłem
Lista alergenów dla ziemniaków z masłem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze ziemniaków z masłem
To zdrowy dodatek do potraw mięsnych dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.
Energia i białka
(353g)
Węglowodany
(353g)
Tłuszcze
(353g)
Witaminy
(353g)
Składniki mineralne
(353g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.