Ziemniaki z gzikiem

Opublikowano: 26.08.2021 r., 13:54 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gotowane ziemniaki z twarożkiem
Ziemniaki z gzikiem
Przepyszne, regionalne ziemniaki, czyli pyry z gzikiem. Proste i szybkie, a jednocześnie smaczne i bardzo sycące. Idealne na każdą okazję.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
507 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Ziemniaki ugotowane - 3 sztuki (280 g)
  • Ser twarogowy półtłusty (150 g)
  • Jogurt naturalny - 4 łyżki (40 ml)
  • Szczypiorek - 3 łyżki (20 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, miska

Przepis na ziemniaki z gzikiem krok po kroku

Ugotowane ziemniaki skrop oliwą, posyp przyprawami i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut.

Ser twarogowy rozgnieć widelcem, wymieszaj ze śmietaną, solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.

Upieczone ziemniaki podawaj z gzikiem.

Jak oceniasz przepis na ziemniaki z gzikiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat ziemniaków z gzikiem

Ziemniaki z gzikiem to regionalne danie, charakterystyczne dla kuchni wielkopolskiej, gdzie ich tradycyjna nazwa to pyry z gzikiem. To bardzo proste i nieskomplikowane danie, które mimo swojej prostoty jest przepyszne i uwielbiane w całym kraju, a również poza jego granicami. Ziemniaki z gzikiem to ziemniaki pieczone w mundurkach, które po wyjęciu z piekarnika podaje się ze specjalnie przyrządzonym i przyprawionym twarogiem, czyli gzikiem. Ze względu na to, że jest to potrawa bezmięsna, przez długi czas traktowana była jako postna i jadana wyłącznie w piątki. Obecnie serwowana jest w większości wielkopolskich restauracji, pyry z gzikiem przygotowywane są też w wielu polskich domach, jako lekki, wegetariański obiad, kolacja lub dodatek na przykład do mięsa, czy ryb z grilla podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Zdecydowanie warto wiedzieć jak zrobić ziemniaki z gzikiem ponieważ jest to posiłek bardzo uniwersalny, obok którego ciężko przejść obojętnie i zadowoli każdego. Przepis na gotowane ziemniaki w mundurkach nie jest niczym trudnym. Wystarczy je dobrze umyć, najlepiej za pomocą szczoteczki i lekko podgotowac w wodzie z dodatkiem połowy łyżeczki soli, a następnie piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż będą miękkie. Można też całkowicie zrezygnować z ich gotowania, jednak czas pieczenia będzie wtedy dłuższy. Równie prosty jest przepis na gzik do ziemniaków. Składniki niezbędne do jego przygotowania to ser twarogowy, śmietana, czosnek, szczypiorek, sól i pieprz. Jak widać, nie ma tu żadnych wyszukanych, trudnodostępnych produktów. Najlepiej wybrać twaróg z grudkami, zamiast twarogu mielonego. Najlepszym wyborem będzie ser chudy lub półtłusty - w porównaniu do twarogów pełnotłustych mają mniejszą kaloryczność oraz zawartość niekorzystnych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych. W ramach ich ograniczenia warto też zamienić śmietanę na jogurt naturalny. Aby przygotować najlepszy gzik do ziemniaków wystarczy rozdrobnić twaróg widelcem, wymieszać z jogurtem, drobno posiekanym czosnkiem, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Tak przygotowany gzik podajemy z pieczonymi ziemniakami w mundurkach. przepis na ziemniaki z gzikiem to przepis, który obowiązkowo trzeba znać.

Alergeny w ziemniakach z gzikiem

Lista alergenów dla ziemniaków z gzikiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze ziemniaków z gzikiem

na 100g gotowej potrawy

Najlepiej wybrać twaróg chudy lub półtłusty i wykorzystać jogurt zamiast tradycyjnej śmietany.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
101.48
507.40
Białko (g)
4.97
24.83
Fenyloalanina (mg)
0.22
1.12
Brak danych dla: jogurt naturalny.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
13.06
65.29
Węglowodany przyswajalne (g)
11.84
59.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.22
6.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
3.39
16.95
Tłuszcze nasycone (g)
1.40
7.02
Tłuszcze nienasycone (g)
1.98
9.92
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.71
8.53
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.28
1.40
Cholesterol (mg)
5.26
26.30

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
19.98
99.90
Witamina B6 (mg)
0.19
0.96
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.89
Witamina C (mg)
9.68
48.38
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.63
Witamina E (mg)
0.31
1.56
Retinol (µg (mcg))
10.96
54.80
Tiamina (mg)
0.08
0.39
Ryboflawina (mg)
0.08
0.41
Niacyna (mg)
0.87
4.36
Foliany (µg (mcg))
14.36
71.80
Beta karoten (µg (mcg))
109.12
545.60

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
235.22
1176.10
Potas (mg)
275.70
1378.50
Wapń (mg)
47.32
236.60
Fosfor (mg)
87.22
436.10
Magnez (mg)
17.92
89.60
Żelazo (mg)
0.28
1.39
Cynk (mg)
0.39
1.94
Miedź (mg)
0.12
0.62
Mangan (mg)
0.09
0.47
Brak danych dla: jogurt naturalny.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ziemniaków z gzikiem 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ziemniaków z gzikiem

Koszt składników
29.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki ugotowane
280 g
3 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.12
Za 280 g
Ser twarogowy półtłusty
150 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 150 g
Jogurt naturalny
40 ml
4 łyżki
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 ml
Szczypiorek
20 g
3 łyżki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
29.30