Ziemniaki z grilla
- Ziemniaki młode - 8 średnich ziemniaków (400 g)
- Masło - 4 łyżeczki (40 g)
Przepis na ziemniaki z grilla krok po kroku
Ziemniaki dokładnie umyj i osusz.
Natnij ziemniaki co 3-5 mm do 3/4 głębokości.
Podziel folię aluminiową, tak aby bez problemu, szczelnie zamknąć w niej ziemniaka.
Przełóż ziemniaka na folię, na wierzch połóż pół łyżeczki masła oraz kawałek gałązki rozmarynu, posyp szczyptą soli. Szczelnie zamknij. Czynność powtórz z każdym ziemniakiem.
Grilluj przez około 30 minut.
Pod koniec możesz wyjąć ziemniaki z folii i grillować na aluminiowej tacce, aby się zrumieniły.
-
Warzywa na grilla
-
Cukinia z grilla
-
Pieczarki z grilla
-
Szparagi z grilla
-
Bakłażan z grilla
-
Bataty z grilla
-
Kukurydza z grilla
-
Bakłażan z piekarnika
-
Boczniaki z grilla
-
Kaszanka z kapustą kiszoną z grilla
-
Grillowane szparagi
-
Surówka do łososia
-
Szaszłyki warzywne z grilla
-
Kabaczek z grilla
-
Stek z kalafiora z grilla
-
Warzywa na grilla
Więcej informacji na temat ziemniaków z grilla
Ziemniaki z grilla to fantastyczny dodatek do grillowanych mięs, szaszłyków z grilla ale mogą również stanowić samodzielne danie. Przepis na pieczone kartofle jest bardzo prosty i możesz go przygotować na wiele sposobów.
Ziemniaki możesz przygotować bez gotowania przed pieczeniem. Warto wykonać je w folii aluminiowej, ponieważ nie trzeba wtedy regularnie ich przewracać i pilnować aby się nie przypaliły. Dzięki wykorzystaniu folii aluminiowej do pieczenia ziemniaka możesz dodać różne przyprawy. Jeśli przygotowujesz bez folii aluminiowej, ziemniaki warto przyprawić pod koniec pieczenia aby przyprawy się nie spaliły. Wynika to głównie z tego, że ziemniaki potrzebują dłuższego czasu grillowania niż mięso lub inne warzywa. To ile czasu spędzą na grillu zależy głównie od ich wielkości i odmiany. Również młode ziemniaki będą gotowe szybciej niż stare, jednak w okresie wiosenno-letnim zakup starych ziemniaków jest praktycznie niemożliwy. W tym jak przyprawić ziemniaki ograniczać Cię może jedynie dostępność przypraw. Kartofle bardzo lubią różnorodne przyprawy, jednak by smakowały wyśmienicie wystarczy im sól, masło i koperek. Bardzo fajną mieszanką przypraw do ziemniaków jest czubryca, zielona oraz czerwona, jest to tradycyjna przyprawa kuchni bułgarskiej. Czerwona wersja jest pikantna, a zielona łagodna. Kupując ją zwróć uwagę czy w składzie znajduje się cząber górski czy cząber pospolity, odmiana górska zwiera więcej właściwości prozdrowotnych oraz zupełnie inny smak. Ziemniaki możesz przygotować na tradycyjnym grillu węglowym ale z grilla gazowego będą smakować równie pysznie.
Jak zrobić ziemniaki z grilla dowiesz się z dokładnego przepisu. Ten pomysł na danie nie wymaga wiele przygotowań. Jeśli nie masz czasu i przygotowujesz ziemniaki na szybko, możesz pominąć ich nacinanie. Warto przygotować ich więcej ponieważ zasmakują każdemu a na pewno będą dobrą potrawą dla dzieci. Potrawy z ziemniaków na grilla to świetny dodatek do dań ale także samodzielne, wegetariańskie lub wegańskie danie.
Alergeny w ziemniakach z grilla
Lista alergenów dla ziemniaków z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze ziemniaków z grilla
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.