Ziemniaki z cebulą
- Ziemniaki późne (500 g)
- Ser gouda (100 g)
- Mleko 3,2% (200 ml)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Czosnek (15 g)
- Masło (10 g)
- Cebula (100 g)
Przepis na ziemniaki z cebulą krok po kroku
Ser zetrzyj na tarce. Ziemniaki obierz i pokrój na cieniutkie plasterki. Włóż je do zimnej wody, by pozbyć się nadmiaru skrobi, a następnie odcedź i osusz. Cebulę pokrój w piórka.
Do rondelka wlej mleko i śmietankę. Dodaj posiekany czosnek, kilka gałązek tymianku oraz dużą szczyptę startej gałki muszkatołowej. Doprowadź do wrzenia.
Naczynie do zapiekania posmaruj masłem. Ułóż ziemniaki i cebulę w jednej warstwie, dopraw solą oraz pieprzem i posyp połową sera. Ułóż kolejną warstwę ziemniaków i cebuli, dopraw i zalej mieszanką śmietany i mleka. Posyp wierzch tartym serem, szczyptą startej gałki i pieprzem.
Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz przez 45 minut w 170 st. C.
Po upływie tego czasu zdejmij folię i piecz kolejne 20 minut, aż wierzch zapiekanki zrobi się rumiany.
-
Kapuśniak
-
Kiszka ziemniaczana
-
Patatas bravas
-
Kartoflak
-
Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym
-
Zupa ogórkowa z ryżem
-
Ziemniaczki faszerowane
-
Faszerowane ziemniaki
-
Tortilla de patatas
-
Zupa rybna
-
Kotleciki z gotowanych ziemniaków
-
Frytki z serem
-
Zupa z kapusty pekińskiej
-
Udka pieczone z ziemniakami
-
Ziemniaki zapiekane z serem
-
Talarki z piekarnika
-
Ziemniaki w mundurkach z piekarnika
-
Szare kluchy
-
Obiady z ziemniakami
Więcej informacji na temat ziemniaków z cebulą
Ziemniaki z cebulą to doskonały dodatek do wielu głównych dań. Są proste, ale niezwykle smaczne i aromatyczne. Gdy zrobisz raz, na pewno je pokochasz.
Przepis na ziemniaki z cebulą to doskonała opcja na smaczne danie, które sprawdzi się doskonale na co dzień. Ten pomysł na ziemniaczki pieczone w piekarniku stanowi doskonałą alternatywę dla większości dań tego typu. Sprawdzą się na obiad, ale również kolację. Z tego przepisu dowiesz się jak upiec je w prosty sposób.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ziemniaki z cebulą, by były najlepsze, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Ziemniaczki są smaczne, szybkie i bardzo kremowe. Sprawdzają się jako dodatek do dań mięsnych, ale również jarskich. Do ziemniaków dodaje się również sporą ilość sera. Dzięki temu całość wspaniale smakuje. Ziemniaki w takiej formie tworzą zapiekankę, ale również bardzo prosty dodatek do drugich dań. Jeśli kochasz ziemniaki, to koniecznie wypróbuj tego pomysłu.
Ziemniak to warzywo, które od dawna jest cenione w polskiej kuchni. Nic dziwnego, są smaczne, bardzo sycące i łatwo dostępne. Choć zwykle uważa się, że ich dodatek w diecie jest zbędny, a ziemniaki same w sobie są dość tuczące, to nie jest to prawda. Ziemniaki są skarbnicą wielu witamin i cennych składników. Ziemniaki obfitują w potas obniżający ciśnienie krwi oraz magnez, który jest budulcem zębów i kości, poprawia przemianę materii, łagodzi stany zmęczenia i stres. Mają też nieco wapnia, żelaza i fosforu. Dostarczają także niemal wszystkich witamin – najwięcej jest w nich witaminy C. 100 g ugotowanych ziemniaków to niecałe 80 kcal. Przykładowo taka sama ilość ugotowanego makaronu ma dwa razy więcej kcal. Ziemniaki ugotowane charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym i spożywane regularnie mogą nieznacznie zwiększać ryzyko cukrzycy typu 2, jednak wystarczy połączyć je ze źródłem białka i tłuszczu, by znacznie zmniejszyć indeks glikemiczny dania, w którym występują. W tym daniu taką rolę pełni zarówno śmietana, jak i ser. Ziemniaki warto jednak połączyć z np. rybą lub mięsem.
Alergeny w ziemniakach z cebulą
Lista alergenów dla ziemniaków z cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
- Mleko 3,2%
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło
Wartości odżywcze ziemniaków z cebulą
To zdrowa opcja pełna witamin.
Energia i białka
(281g)
Węglowodany
(281g)
Tłuszcze
(281g)
Witaminy
(281g)
Składniki mineralne
(281g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.