Ziemniaki w szybkowarze
Przepis na ziemniak w szybkowarze krok po kroku
Ziemniaki obierze ze skóry i pokrój w kostkę lub w łódeczki.
Umieść warzywa w specjalnym koszyczku szybkowaru.
Wlej do niego wodę z odrobiną soli i zamknij.
Włącz szybkowar, od momentu maksymalnego ciśnienia w ciągu 5 minut ziemniaki powinny być gotowe.
Więcej informacji na temat ziemniaka w szybkowarze
Znudziły Ci się ziemniaki w tradycyjnej formie jako dodatek do każdego obiadu? Przygotuj ziemniaki w szybkowarze. Przepis na gotowane ziemniaki w szybkowarze jest banalnie prosty i szybki, koniecznie musisz spróbować. Wystarczy, że zaopatrzysz się w ziemniaki, dobrze jakby były nie za duże to skróci czas gotowania.
Jeśli w sklepie są same duże okazy nic straconego, wystarczy, że przekroisz ziemniaki na mniejsze kawałki wtedy także szybciej będą gotowe do spożycia. Tak przygotowane będą idealne jako dodatek na obiad w towarzystwie mięsa z sosem i porcji warzywa ale idealnie nadadzą się także do sałatki.
Wystarczy, że pokroisz je w małą kostkę wraz z warzywami i sałatka warzywna gotowa. Warto zapamiętać jak zrobić ziemniaki w szybkowarze święta tuż tuż nie wiadomo co czego mogą nam się przydać. Może właśnie co wcześniej wspomnianej sałatki? Lub jako dodatek do reszty świątecznych pyszności?
Ziemniaki wbrew pozorom to nie są tylko niepotrzebne kalorie na talerzu. Jakiś czas temu zyskały złą sławę ale nadszedł czas aby je odczarować. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, zawierają witaminę C, potas i wapń, dodatkowo są powszechnie dostępne i tanie. Ich kaloryczność zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i obróbki termicznej. Te gotowane na parze będą dietetyczne lub jak niektórzy mówią fit. Te które pokroimy w słupki i usmażymy jako frytki na głębokim tłuszczu będą już charakteryzowały się większą kalorycznością aczkolwiek zostajemy przy naszych gotowanych ziemniakach.
Pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.
Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki bo, aż 95.
Dla jednych będą nie wskazane, a dla drugich bardzo dobre np. dla dzieci, które uwielbiają ziemniaki gotowane w szybkowarze w postaci delikatnego i kremowego puree. Ziemniaki z szybkowaru ta samo jak te przygotowane na parze będę lekkostrawne, szybkie i bardzo dobre. Bardzo zachęcam do ich przygotowania.
Alergeny w ziemniaku w szybkowarze
Lista alergenów dla ziemniaka w szybkowarze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ziemniak w szybkowarze
Wartości odżywcze ziemniaka w szybkowarze
Ziemniaki na parze będą dużo bardziej niskokaloryczne niż te smażone, dlatego szczególnie polecam włączenie ziemniaków z szybkowaru do naszego obiadu.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.