Ziemniaki w mundurkach
- Ziemniaki średnie - 8 sztuk (600 g)
- Masło - 8 łyżeczek (56 g)
Przepis na ziemniaki w mundurkach krok po kroku
Ziemniaki dobrze wyszoruj, ale nie obieraj ze skórki.
Ziemniaki umieść w garnku i zalej je wodą. Dodaj 2 łyżeczki soli.
Gotuj ok. 20-25 min (w zależności od wielkości ziemniaków).
Ugotowane ziemniaki odcedź. Następnie każdy ziemniak przetnij na pół i ułóż skórką do dołu.
Na środku każdej połówki umieść odrobinę masła i posyp je solą.
Podawaj od razu, na ciepło.
Więcej informacji na temat ziemniaków w mundurkach
Ziemniaki w mundurkach nie są trudne do przygotowania. Wręcz często można spotkać się z określeniem, że są to ziemniaki dla osób leniwych. Takie ziemniaki są bardzo smaczne i można je podawać z różnymi dodatkami.
Jak zrobić ziemniaki w mundurkach? Przede wszystkim takich ziemniaków się nie obiera przed obróbką termiczną, więc należy je bardzo dobrze wymyć. Najlepiej wyszorować je szczotką. Takie ziemniaki można ugotować lub upiec.
Ziemniaki w skórce gotuje się w osolonej wodzie. Czas gotowania takich ziemniaków jest dłuższy, niż w przypadku tych pokrojonych, o czym warto pamiętać. Zwróć uwagę na to, aby ziemniaki, które chcesz ugotować w mundurkach, były podobnych rozmiarów. W ten sposób będziesz mieć pewność, że wszystkie będą ugotowane w tym samym czasie.
Tak ugotowane ziemniaki w koszulkach możesz obrać ze skórki, gdy już nieco ostygną (aby się nie poparzyć). Możesz też zostawić je w skórce i przeciąć na pół lub pokroić w łódki. Skórkę można zjeść, ale środek ziemniaków można też wybierać łyżeczką.
Jak przygotować ziemniaki w mundurkach, które będą pieczone? Takie ziemniaki powinny być wcześniej podgotowane, inaczej będą się długo piec. Blaszka, na której będą leżeć, powinna być wysmarowana odrobiną oleju. Podgotowane ziemniaki możesz dodać pod koniec pieczenia się perliczki lub kurczaka. Wtedy będziesz mieć pewność, że wszystko będzie gotowe w tym samym czasie.
Ziemniaki w mundurkach mogą być podawane jako osobne danie. Wystarczy przeciąć je na pół i dodać na nie odrobinę masła oraz posypać je solą. Takie ciepłe ziemniaki możesz również posypać startym serem lub lekko naciąć i nafaszerować sosem albo sałatką. Te ziemniaki można podawać także z jajkiem sadzonym i kefirem.
Przygotowanie ziemniaków w skórkach nie jest trudne. Trzeba je tylko dobrze wyszorować, a potem w całości obrobić. Możesz zdecydować się na gotowane lub pieczone ziemniaki w mundurkach. Ziemianki możesz obrać, gdy trochę przestygną, ale możesz podawać je w koszulce. Wystarczy przeciąć je na pół i podać z wybranymi dodatkami.
Alergeny w ziemniakach w mundurkach
Lista alergenów dla ziemniaków w mundurkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze ziemniaków w mundurkach
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.