Ziemniaki po szwedzku
- Ziemniaki młode - 3 sztuki (300 g)
- Masło - 2 łyżki (20 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na ziemniaki po szwedzku krok po kroku
Ziemniaki obierz i umyj.
Ziemniaki nacinaj w poprzek na 3-4 mm paski, ale nie przecinając do końca.
Ułóż ziemniaki w naczyniu do zapiekania, skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem.
Piecz w 200 stopniach ok. 25 minut.
Po tym czasie posmaruj ziemniaki masłem i piecz kolejne 25 min, aż będą miękkie i chrupiące.
-
Miruna
-
Szybka pizza
-
Quiche lorraine
-
Zapiekanka gołąbkowa
-
Makrela pieczona
-
Ciasto francuskie z łososiem
-
Talarki z piekarnika
-
Pieczona ćwiartka z kurczaka
-
Łopatka w sosie własnym
-
Soczyste szaszłyki z piekarnika
-
Soczysty kurczak z piekarnika
-
Ziemniaki faszerowane boczkiem
-
Kofty wieprzowe
-
Indyk faszerowany
-
Dietetyczne polędwiczki wieprzowe z piekarnika
-
Łosoś pieczony z koperkiem
-
Nadzienie do kurczaka
-
Pierś z kurczaka faszerowana pieczarkami
-
Obiad z piekarnika
Więcej informacji na temat ziemniaków po szwedzku
Zapiekane ziemniaki po szwedzku to jeden z najlepszych i najsmaczniejszych sposobów na przygotowanie ziemniaków. Z pewnością przypadną do gustu wszystkim miłośnikom ziemniaków, którzy poszukują ciekawej, oryginalnej alternatywy dla zwykłych, gotowanych lub pieczonych ziemniaków. Frytki po szwedzku pieczone w piekarniku pięknie prezentują się na talerzu, dzięki charakterystycznym nacięciom, wspaniale pachną i jeszcze lepiej smakują. To wszystko dzięki odpowiedniemu połączeniu przypraw. Ziemniaki z serem i czosnkiem są niezwykle uniwersalne i pasują do każdego dania. Możesz przygotować je jako dodatek do mięs, ryby, a także innych warzyw czy tofu. Wbrew wielu mitom ziemniaki mogą jeść również osoby na dietach odchudzających - są one niskokaloryczne, a mają wysoki indeks sytości, czyli po prostu sycą na dłużej. Przepis na ziemniaki po szwedzku to przewis z którym z pewnością poradzi sobie każdy. To danie nie wymaga ani drogich, trudno dostępnych składników, ani specjalistycznego sprzędu, ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Ziemniaki po szwedzku to zdecydowanie smaczniejsza opcja niż frytki z restauracji, czy ze sklepu, a ich przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, dlatego są naprawdę świetnym i zdrowszym wyborem. Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić dobre pieczone ziemniaki po szwedzku z serem, czosnkiem i aromatycznymi przyprawami które można przygotować w kilkanaście minut, to ten przepis będzie dla ciebie idealną inspiracją. Ziemniaki, które z niego powstaną są niesamowicie pyszne i uniwersalne, dlatego sprawdzą się jako dodatek do wielu dań, a przy tym bardzo proste do przygotowania. Stanowią idealny dodatek do obiadu ze względu na łatwość przygotowania i uniwersalny smak. Sprawdzą się świetnie w towarzystwie nie tylko mięsa, ale również ryby warzyw. To danie które z pewnością posmakuje również dzieciom. Ziemniaki po szwedzku możesz przygotować jako dodatek do dań z grilla, z pewnością posmakuja wszystkim gościom.
Alergeny w ziemniakach po szwedzku
Lista alergenów dla ziemniaków po szwedzku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze ziemniaków po szwedzku
Osoby z miażdżycą, wysokim cholesterolem powinny zamienić masło na oliwę z oliwek i ograniczyć dodatek soli.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.