Ziemniaki po kaszubsku

Opublikowano: 16.05.2023 r., 7:32 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ziemniaki po kaszubsku podane w miseczce.
Ziemniaki po kaszubsku
Ziemniaki po kaszubsku to doskonała opcja na pyszny dodatek na bazie ziemniaków. To tradycyjne danie zachwyca ciekawym smakiem i fakturą, warto go spróbować.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie i Smażenie 45 min
439 kcal
Kcal w porcji
211 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki późne (500 g)
  • Boczek wędzony bez kości (200 g)
  • Cebula (100 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, praska do ziemniaków

Przepis na ziemniaki po kaszubsku krok po kroku

Ziemniaki obierz i pokrój na kawałki.

Włóż do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną cebulę. Dodaj boczek pokrojony w kostkę.

Ziemniaki odcedź i ostudź. Przeciśnij przez praskę i dodaj do zawartości patelni.

Całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.

Jak oceniasz przepis na ziemniaki po kaszubsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,9% osób

Więcej informacji na temat ziemniaków po kaszubsku

Ziemniaki po kaszubsku to doskonała opcja na pyszny dodatek na bazie ziemniaków. To tradycyjne danie zachwyca ciekawym smakiem i fakturą, warto go spróbować.

Przepis na ziemniaki po kaszubsku to pomysł na wykorzystanie ziemniaków w nieco inny sposób. Sprawdzą się doskonale do obiadu. Ziemniaki to warzywo, które jest obok cebuli, podstawą polskiej diety. Są tanie, ale również naprawdę smaczne. Z powodzeniem można je wykorzystywać w swojej diecie na wiele sposobów. Jednym z nich są właśnie ziemniaki po kaszubsku, które stanowią miłą odmianę dla tradycyjnych gotowanych ziemniaków. Łączy się je w tym przepisie z cebulą i boczkiem. Dzięki temu zachwycają naprawdę fantastycznym smakiem. Jeśli nie przepadasz za boczkiem lub nie możesz go jeść, możesz ziemniaki przygotować w wersji wegańskiej. Zamiast boczku dodaj do nich podsmażone tofu wędzone. Dzięki temu zachowasz wspaniały smak, jednak w nieco lżejszej wersji. Ziemniaki są świetną opcją na co dzień. Jednak czy wato je włączyć do swojej diety? Ziemniaki obfitują w potas obniżający ciśnienie krwi oraz magnez, który jest budulcem zębów i kości, poprawia przemianę materii, łagodzi stany zmęczenia i stres. Mają też nieco wapnia, żelaza i fosforu. Ziemniaki są źródłem błonnika pokarmowego, który ułatwia trawienie, poprawia perystaltykę jelit, zwiększa objętość treści pokarmowej, dając uczucie sytości. Dostarczają także niemal wszystkich witamin – najwięcej jest w nich witaminy C. Warto więc, by gościły w menu często. Jeśli nie masz pomysłu na ich przygotowanie, ten przepis będzie dobrym wyborem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ziemniaki po kaszubsku, by były pyszne i dobre nawet dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Choć w przepisie nie dodaje się zbyt dużej ilości dodatków, to możesz wzbogacić je o ulubione przyprawy. Doskonale sprawdzą się świeże zioła, zwłaszcza tymianek i rozmaryn, które doskonale komponują się ze słodkim i delikatnym smakiem ziemniaków. Możesz też sięgnąć po słodką paprykę, ale również gałkę muszkatołową i kminek.

Alergeny w ziemniakach po kaszubsku

Lista alergenów dla ziemniaków po kaszubsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ziemniaki po kaszubsku

Wartości odżywcze ziemniaków po kaszubsku

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(211g)
Energia (kcal)
208.14
439.18
Białko (g)
9.37
19.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(211g)
Węglowodany (g)
11.86
25.03
Węglowodany przyswajalne (g)
10.42
21.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.44
3.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(211g)
Tłuszcz (g)
13.70
28.90
Tłuszcze nasycone (g)
4.10
8.65
Tłuszcze nienasycone (g)
9.60
20.25
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.56
15.96
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.03
4.29
Cholesterol (mg)
23.43
49.44

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(211g)
Witamina A (µg (mcg))
2.60
5.49
Witamina B6 (mg)
0.32
0.67
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
0.54
Witamina C (mg)
12.53
26.44
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.20
Witamina E (mg)
0.87
1.85
Retinol (µg (mcg))
2.60
5.49
Tiamina (mg)
0.19
0.39
Ryboflawina (mg)
0.08
0.16
Niacyna (mg)
3.12
6.58
Foliany (µg (mcg))
11.12
23.47
Beta karoten (µg (mcg))
0.71
1.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(211g)
Sód (mg)
402.71
849.72
Potas (mg)
386.92
816.40
Wapń (mg)
12.48
26.33
Fosfor (mg)
128.99
272.18
Magnez (mg)
22.13
46.69
Żelazo (mg)
0.76
1.60
Cynk (mg)
0.92
1.95
Miedź (mg)
0.10
0.20
Szacunkowy indeks glikemiczny ziemniaków po kaszubsku 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ziemniaków po kaszubsku

Koszt składników
34.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
34.00