- Ziemniaki późne 500 g
- Boczek wędzony bez kości 200 g
- Cebula 100 g
- Oliwa z oliwek 45 ml
Przepis na ziemniaki po kaszubsku krok po kroku
Ziemniaki obierz i pokrój na kawałki.
Włóż do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną cebulę. Dodaj boczek pokrojony w kostkę.
Ziemniaki odcedź i ostudź. Przeciśnij przez praskę i dodaj do zawartości patelni.
Całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.

-
Łazanki
-
Pieczony boczek
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Prażuchy
-
Tarta ze szparagami w boczku z serem feta
-
Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem
-
Zupa kapuśniak
-
Żurek śląski
-
Śliwki w boczku
-
Bucatini
-
Muffinki jajeczne
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
-
Zapiekanki z bagietki z boczkiem i serem
-
Szparagi z boczkiem
-
Skwarki
-
Tarta dyniowa
-
Potrawy z boczkiem
Informacje dietetyczne - ziemniaki po kaszubsku
Wartości odżywcze ziemniaków po kaszubsku
To opcja, która zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(211g)
Węglowodany
(211g)
Tłuszcze
(211g)
Witaminy
(211g)
Składniki mineralne
(211g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w ziemniakach po kaszubsku
Lista alergenów dla ziemniaków po kaszubsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ziemniaki po kaszubsku
Więcej informacji na temat ziemniaków po kaszubsku
Ziemniaki po kaszubsku to doskonała opcja na pyszny dodatek na bazie ziemniaków. To tradycyjne danie zachwyca ciekawym smakiem i fakturą, warto go spróbować.
Przepis na ziemniaki po kaszubsku to pomysł na wykorzystanie ziemniaków w nieco inny sposób. Sprawdzą się doskonale do obiadu. Ziemniaki to warzywo, które jest obok cebuli, podstawą polskiej diety. Są tanie, ale również naprawdę smaczne. Z powodzeniem można je wykorzystywać w swojej diecie na wiele sposobów. Jednym z nich są właśnie ziemniaki po kaszubsku, które stanowią miłą odmianę dla tradycyjnych gotowanych ziemniaków. Łączy się je w tym przepisie z cebulą i boczkiem. Dzięki temu zachwycają naprawdę fantastycznym smakiem. Jeśli nie przepadasz za boczkiem lub nie możesz go jeść, możesz ziemniaki przygotować w wersji wegańskiej. Zamiast boczku dodaj do nich podsmażone tofu wędzone. Dzięki temu zachowasz wspaniały smak, jednak w nieco lżejszej wersji. Ziemniaki są świetną opcją na co dzień. Jednak czy wato je włączyć do swojej diety? Ziemniaki obfitują w potas obniżający ciśnienie krwi oraz magnez, który jest budulcem zębów i kości, poprawia przemianę materii, łagodzi stany zmęczenia i stres. Mają też nieco wapnia, żelaza i fosforu. Ziemniaki są źródłem błonnika pokarmowego, który ułatwia trawienie, poprawia perystaltykę jelit, zwiększa objętość treści pokarmowej, dając uczucie sytości. Dostarczają także niemal wszystkich witamin – najwięcej jest w nich witaminy C. Warto więc, by gościły w menu często. Jeśli nie masz pomysłu na ich przygotowanie, ten przepis będzie dobrym wyborem.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ziemniaki po kaszubsku, by były pyszne i dobre nawet dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Choć w przepisie nie dodaje się zbyt dużej ilości dodatków, to możesz wzbogacić je o ulubione przyprawy. Doskonale sprawdzą się świeże zioła, zwłaszcza tymianek i rozmaryn, które doskonale komponują się ze słodkim i delikatnym smakiem ziemniaków. Możesz też sięgnąć po słodką paprykę, ale również gałkę muszkatołową i kminek.
Szacunkowy koszt przygotowania ziemniaków po kaszubsku
Data aktualizacji przepisu: 08.11.2023