Ziemniaki pieczone z serem
- Ziemniaki późne (1000 g)
- Ser gouda (300 g)
- Tymianek suszony - 1 łyżeczka (5 g)
- Mleko 3,2% - 1 opakowanie (200 ml)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (200 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Masło - 2 łyżki (20 g)
Przepis na ziemniaki pieczone z serem krok po kroku
Ziemniaki obierz pokrój na plastry i ponownie wypłucz w zimnej wodzie.
Do małego garnka wlej śmietanę oraz mleko, delikatnie podgrzewaj.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tymianek.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem lub posmaruj oliwą z oliwek.
W naczyniu ułóż plastry ziemniaków, a całość zalej mleczną masą.
Zapisz ziemniaki w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.
Posyp danie startym serem i zapiekaj jeszcze 15 min.
-
Kapuśniak
-
Kiszka ziemniaczana
-
Patatas bravas
-
Kartoflak
-
Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym
-
Zupa ogórkowa z ryżem
-
Ziemniaczki faszerowane
-
Faszerowane ziemniaki
-
Tortilla de patatas
-
Zupa rybna
-
Kotleciki z gotowanych ziemniaków
-
Frytki z serem
-
Zupa z kapusty pekińskiej
-
Udka pieczone z ziemniakami
-
Ziemniaki zapiekane z serem
-
Talarki z piekarnika
-
Ziemniaki w mundurkach z piekarnika
-
Szare kluchy
-
Obiady z ziemniakami
Więcej informacji na temat ziemniaków pieczonych z serem
Jeśli znudziły ci się tradycyjne ziemniaki, koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na ziemniaki pieczone z serem w piekarniku. Będzie to idealne urozmaicenie twojego menu. Ziemniaki pieczone z serem powstają w krótkim czasie, a będzie to najlepszy pomysł na obiad.
Koniecznie przygotuj ze mną te zapiekane ziemniaki i przekonaj się, jakie są smaczne. Do ich przygotowania będziesz potrzebować takich składników jak ziemniaki, ser, mleko, śmietanka kremowa, czosnek, masło oraz tymianek.
Ziemniaki wbrew pozorom to nie są tylko niepotrzebne kalorie na talerzu. Jakiś czas temu zyskały złą sławę, ale nadszedł czas aby je odczarować. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, zawierają witaminę C, potas i wapń, dodatkowo są powszechnie dostępne i tanie. Ich kaloryczność zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i obróbki termicznej. Te gotowane na parze będą dietetyczne lub jak niektórzy mówią fit. Te, które pokroimy w słupki i usmażymy jako frytki na głębokim tłuszczu, będą już charakteryzowały się większą kalorycznością, aczkolwiek zostajemy przy naszych gotowanych ziemniakach na parze.
Pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g, warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.
Zatem, jak zrobić ziemniaki pieczone z serem?
Ziemniaki obierz pokrój na plastry i ponownie wypłucz w zimnej wodzie. Do małego garnka wlej śmietanę oraz mleko, delikatnie podgrzewaj. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tymianek. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem lub posmaruj oliwą z oliwek. W naczyniu ułóż plastry ziemniaków, a całość zalej mleczną masą. Zapisz ziemniaki w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach. Posyp danie startym serem i zapiekaj jeszcze 15 min.
Nasze zapiekane ziemniaki są dobre do podania i pyszne w smaku.
Alergeny w ziemniakach pieczonych z serem
Lista alergenów dla ziemniaków pieczonych z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
- Mleko 3,2%
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło
Wartości odżywcze ziemniaków pieczonych z serem
Do przygotowania dania możesz użyć dowolny ser.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.