Ziemniaki pieczone w folii
Przepis na ziemniaki pieczone w folii krok po kroku
Ziemniaki dobrze wyszoruj.
Na każdym ziemniaku zrób nacięcie w kształcie litery x.
Ziemniaki posyp solą i pieprzem.
Zawiń każdy ziemniak w folię aluminiową.
Ziemniaki wstaw do piekarnika nagrzanego 200 st. C i piecz 45 minut, aż do miękkości.
-
Kluski śląskie
-
Kopytka
-
Sałatka jarzynowa
-
Śledzie pod pierzynką
-
Kartacze
-
Krupnik
-
Pieczone ziemniaczki
-
Kapuśniak
-
Gulasz wołowy
-
Placek po węgiersku
-
Pieczone ziemniaki
-
Gnocchi
-
Ziemniaczki z piekarnika
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Babka ziemniaczana
-
Knedle ze śliwkami
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Bogracz
-
Dania z ziemniaków
Więcej informacji na temat ziemniaków pieczonych w folii
Ziemniaki pieczone w folii to doskonała opcja na naprawdę wyborny dodatek do wielu dań, zarówno jarskich, jak i mięsnych. Warto wypróbować te z przepisu. Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Nic dziwnego, można ich użyć w naprawdę wielu daniach. Od placków ziemniaczanych, aż po pyszne frytki. Zwykle jednak goszczą one w wersji ugotowanej. Dobrą alternatywą są właśnie ziemniaki pieczone w piekarniku.
Przepis na ziemniaki pieczone w folii to wspaniały pomysł na wykorzystanie tego warzywa w sposób niezwykle kreatywny. Ziemniaki pieczone w piekarniku doskonale sprawdzają się na obiad, ale również kolację. To idealna opcja dla osób, które zaczęły przygodę ze zdrową dietą i nie chcą żegnać się z ulubioną formą ziemniaków. Ziemniaki, tak przygotowane, smakują dużo lepiej niż frytki z restauracji, czy ze sklepu, a ich przygotowanie zabiera tylko kilka minut, dlatego są naprawdę świetnym i zdrowszym wyborem. Przygotowując je, można też kontrolować ilość dodanej soli, więc będą idealne dla osób, które muszą na ten składnik w swoim żywieniu uważać, ze względu na jednostki chorobowe. Zwykle kojarzą się tylko z dobrym smakiem, a mało osób zdaje sobie sprawę z tego, jakie właściwości zdrowotne mają te warzywa. Ziemniaki to doskonałe źródło potasu. w 100 g ziemniaków znajdziemy go aż 443 mg. Potas ma wpływ na poprawę pracy nerek, regulację ciśnienia krwi, korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mięśni. Spożycie 200 g ziemniaków jest w stanie zapewnić połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C i aż 40% na potas.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ziemniaki pieczone w folii, by były smaczne i naprawdę proste, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Dowiesz się z niego nie tylko jak upiec ziemniaki, ale również ile czasu należy je podpiekać i w jakiej temperaturze, co jest niezwykle ważne. Pieczone ziemniaki to najlepszy i najbardziej aromatyczny dodatek do drugich dań. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom potraw z tego warzywa, a najbardziej spodobają się tym, którym znudziła się ich tradycyjna forma. To opcja, która pięknie się prezentuje, wspaniale pachnie, a jeszcze lepiej smakuje. Lepiej od razu przygotować ich więcej. Te ziemniaki z piekarnika pasują do każdego dania. Ich smak jest bardzo uniwersalny i świetnie skomponuje się z mięsem rybą, czy tofu. Można więc eksperymentować i tworzyć z nimi przeróżne połączenia, tak, by się nam nie nudziły.
Alergeny w ziemniakach pieczonych w folii
Lista alergenów dla ziemniaków pieczonych w folii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ziemniaki pieczone w folii
Wartości odżywcze ziemniaków pieczonych w folii
To opcja, która jest zdrowa i smaczna.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.