Ziemniaki pieczone w folii

Opublikowano: 15.05.2023 r., 9:40 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczone ziemniaki na talerzu
Ziemniaki pieczone w folii
Ziemniaki pieczone w folii to doskonała opcja na naprawdę wyborny dodatek do wielu dań, zarówno jarskich, jak i mięsnych. Warto wypróbować te z przepisu.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 60 min
115 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki późne (600 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na ziemniaki pieczone w folii krok po kroku

Ziemniaki dobrze wyszoruj.

Na każdym ziemniaku zrób nacięcie w kształcie litery x.

Ziemniaki posyp solą i pieprzem.

Zawiń każdy ziemniak w folię aluminiową.

Ziemniaki wstaw do piekarnika nagrzanego 200 st. C i piecz 45 minut, aż do miękkości.

Jak oceniasz przepis na ziemniaki pieczone w folii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat ziemniaków pieczonych w folii

Ziemniaki pieczone w folii to doskonała opcja na naprawdę wyborny dodatek do wielu dań, zarówno jarskich, jak i mięsnych. Warto wypróbować te z przepisu. Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Nic dziwnego, można ich użyć w naprawdę wielu daniach. Od placków ziemniaczanych, aż po pyszne frytki. Zwykle jednak goszczą one w wersji ugotowanej. Dobrą alternatywą są właśnie ziemniaki pieczone w piekarniku.

Przepis na ziemniaki pieczone w folii to wspaniały pomysł na wykorzystanie tego warzywa w sposób niezwykle kreatywny. Ziemniaki pieczone w piekarniku doskonale sprawdzają się na obiad, ale również kolację. To idealna opcja dla osób, które zaczęły przygodę ze zdrową dietą i nie chcą żegnać się z ulubioną formą ziemniaków. Ziemniaki, tak przygotowane, smakują dużo lepiej niż frytki z restauracji, czy ze sklepu, a ich przygotowanie zabiera tylko kilka minut, dlatego są naprawdę świetnym i zdrowszym wyborem. Przygotowując je, można też kontrolować ilość dodanej soli, więc będą idealne dla osób, które muszą na ten składnik w swoim żywieniu uważać, ze względu na jednostki chorobowe. Zwykle kojarzą się tylko z dobrym smakiem, a mało osób zdaje sobie sprawę z tego, jakie właściwości zdrowotne mają te warzywa. Ziemniaki to doskonałe źródło potasu. w 100 g ziemniaków znajdziemy go aż 443 mg. Potas ma wpływ na poprawę pracy nerek, regulację ciśnienia krwi, korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mięśni. Spożycie 200 g ziemniaków jest w stanie zapewnić połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C i aż 40% na potas.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ziemniaki pieczone w folii, by były smaczne i naprawdę proste, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Dowiesz się z niego nie tylko jak upiec ziemniaki, ale również ile czasu należy je podpiekać i w jakiej temperaturze, co jest niezwykle ważne. Pieczone ziemniaki to najlepszy i najbardziej aromatyczny dodatek do drugich dań. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom potraw z tego warzywa, a najbardziej spodobają się tym, którym znudziła się ich tradycyjna forma. To opcja, która pięknie się prezentuje, wspaniale pachnie, a jeszcze lepiej smakuje. Lepiej od razu przygotować ich więcej. Te ziemniaki z piekarnika pasują do każdego dania. Ich smak jest bardzo uniwersalny i świetnie skomponuje się z mięsem rybą, czy tofu. Można więc eksperymentować i tworzyć z nimi przeróżne połączenia, tak, by się nam nie nudziły.

Alergeny w ziemniakach pieczonych w folii

Lista alergenów dla ziemniaków pieczonych w folii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ziemniaki pieczone w folii

Wartości odżywcze ziemniaków pieczonych w folii

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która jest zdrowa i smaczna.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
77.00
115.50
Białko (g)
2.05
3.08
Fenyloalanina (mg)
0.08
0.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
17.50
26.25
Węglowodany przyswajalne (g)
15.40
23.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.10
3.15
Sacharoza (cukier) (g)
0.17
0.26
Glukoza (g)
0.31
0.47
Fruktoza (g)
0.26
0.39
Skrobia (g)
15.30
22.95
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
0.09
0.14
Tłuszcze nasycone (g)
0.05
0.07
Tłuszcze nienasycone (g)
0.04
0.06
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.04
0.06
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.30
0.45
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
19.70
29.55
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.01
0.01
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.08
0.12
Ryboflawina (mg)
0.03
0.04
Niacyna (mg)
1.06
1.59
Foliany (µg (mcg))
15.00
22.50
Beta karoten (µg (mcg))
1.00
1.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
6.00
9.00
Potas (mg)
425.00
637.50
Wapń (mg)
12.00
18.00
Fosfor (mg)
57.00
85.50
Magnez (mg)
23.00
34.50
Żelazo (mg)
0.81
1.22
Cynk (mg)
0.30
0.45
Miedź (mg)
0.11
0.17
Mangan (mg)
0.15
0.23
Szacunkowy indeks glikemiczny ziemniaków pieczonych w folii 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ziemniaków pieczonych w folii

Koszt składników
3.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
600 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 600 g
Koszt składników
3.00