Ziemniaki na parze
- Ziemniaki późne (500 g)
- Masło - 1 łyżka (10 g)
Przepis na ziemniaki na parze krok po kroku
Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w ósemki.
W garnku zagotuj wodę doprowadzając do wrzenia.
Na garnek nałóż specjalną kratkę do gotowania na parze.
Włóż ziemniaki i gotuj.
Będą gotowe wtedy gdy będą miękkie.
Ugotowane ziemniaki na parze podawaj z odrobiną masła i szczyptą soli.
Więcej informacji na temat ziemniaków na parze
Znudziły Ci się ziemniaki w tradycyjnej formie jako dodatek do każdego obiadu? Wypróbuj ziemniaki na parze. Przepis na gotowane ziemniaki na parze jest banalnie prosty i szybki, koniecznie musisz spróbować. Wystarczy, że zaopatrzysz się w ziemniaki, dobrze jakby były nie za duże wtedy szybciej się ugotują. Jeśli w sklepie są same duże okazy nic straconego, wystarczy, że przekroisz ziemniaki na mniejsze kawałki wtedy także szybciej będą gotowe do spożycia. Tak przygotowane będą idealne jako dodatek na obiad w towarzystwie mięsa z sosem i porcji warzywa ale idealnie nadadzą się także do sałatki. Wystarczy, że pokroisz je w małą kostkę wraz z warzywami i sałatka warzywna gotowa. Warto zapamiętać jak zrobić ziemniaki na parze, święta tuż tuż nie wiadomo co czego mogą nam się przydać. Może właśnie co wcześniej wspomnianej sałatki? Lub jako dodatek do reszty świątecznych pyszności?
Ziemniaki wbrew pozorom to nie są tylko niepotrzebne kalorie na talerzu. Jakiś czas temu zyskały złą sławę ale nadszedł czas aby je odczarować. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, zawierają witaminę C, potas i wapń, dodatkowo są powszechnie dostępne i tanie. Ich kaloryczność zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i obróbki termicznej. Gotowanie na parze uznaje się za dietetyczne, ponieważ do obróbki termicznej nie używamy tłuszczu. Trzeba jednak pamiętać, że tłuszcz jest niezbędny w naszej diecie dlatego dodajmy go chociaż odrobinę na surowo. Ziemniaki gotowane na parze będą dietetyczne lub jak niektórzy mówią fit. Te które pokroimy w słupki i usmażymy jako frytki na głębokim tłuszczu będą już charakteryzowały się większą kalorycznością aczkolwiek zostajemy przy naszych gotowanych ziemniakach na parze.
Pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.
Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki bo, aż 95.
Dla jednych będą nie wskazane, a dla drugich bardzo dobre np. dla dzieci, które uwielbiają ziemniaki w postaci delikatnego i kremowego puree.
Alergeny w ziemniakach na parze
Lista alergenów dla ziemniaków na parze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze ziemniaków na parze
Ziemniaki na parze będą tak samo delikatne i łatwostrawne jak puree ziemniaczane.
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.