Przepis na ziemniaki hasselback krok po kroku

Składniki
  • Ziemniaki średnie 300 g 4 sztuki
  • Olej rzepakowy 48 ml 4 łyżki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, oregano
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne, drewniana łyżka

Ziemniaki dokładnie umyj i osusz.

Ziemniaka połóż na desce do krojenia, połóż wzdłuż długich boków rączki łyżek drewnianych.

Nacinaj ziemniaki co około 3 mm. Rączki łyżek drewnianych zapobiegają rozcięciu ziemniaka.

Ziemniaki przełóż do naczynia żaroodpornego.

Olej wymieszaj ze sporą szczyptą soli, pieprzu, papryki słodkiej i oregano. Mieszanką polej ziemniaki.

Piecz w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.

Pod koniec możesz ziemniaki posypać serem.

Ziemniaki hasselback podane na czarnym, owalnym talerzu na drewnianej desce i ściereczce
Ziemniaki hasselback
Koszt przygotowania dania
1.54 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
304 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
85

Ziemniaki hasselback - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o ziemniakach hasselback

Ziemniaki to najpopularniejsze warzywo podawane w daniach głównych w Polsce. Znane są nie tylko w formie gotowanej w wodzie ale przygotowuje się z nich wiele dań kuchni polskiej. Bez placków ziemniaczanych, klusek śląskich, pyz, kopytek, kartaczy, pierogów ruskich czy babki ziemniaczanej nie ma naszej kuchni polskiej. Ziemniaki znane są na całym świecie i przygotowuje się z nich wiele różnych potraw. Jedną z nich są ziemniaki hasselback pochodzące ze Szwecji.

Bajecznie smaczne ziemniaki po szwedzku to bardzo łatwe danie. Ważne aby do przygotowania dania użyć odpowiedniego rodzaju ziemniaków. Do pieczenia najlepszy jest typ B, do którego należą takie odmiany jak Irga, Irys i Gala. Ziemniaki te po upieczeniu nie będą twarde ale również nie będą się rozpadać. Ziemniaki po szwedzku są pełne smaku i aromatu, dzięki nacinaniu wszystkie przyprawy przenikają do miąższu. Pieczone ziemniaki hasselback są pyszne nie tylko z piekarnika, możesz je również przygotować na grillu. Aby równomiernie się piekły na grillu najlepiej zawinąć je w folię aluminiową a pod koniec pieczenia odwinąć i delikatnie podpiec aby skórka zrobiła się lekko chrupiąca.

Przez duże spożycie ziemniaków w Polsce zaczęły one być niedoceniane. Ziemniaki są łatwostrawne oraz zawierają sporo łatwo przyswajalnych składników odżywczych. Jedną z zalet ziemniaków jest to, że zawierają stosunkowo mało kalorii, to sposób przygotowania i podania wpływa na ich wysoką kaloryczność. Warto również pamiętać, że młode ziemniaki są znacznie mniej kaloryczne od ziemniaków późnych. Posiadają właściwości zasadotwórcze, dużą ilość potasu oraz magnezu dzięki czemu wpływają pozytywnie na układ krążenia. Ziemniaki dostarczają wiele witamin, surowe zawierają spore ilości witaminy C, która niestety w trakcie obróbki termicznej jest niszczona. Warto również wspomnieć, że ziemniaki posiadają jeden z najwyższych indeksów sytości, a ich kaloryczność jest dużo niższa niż kasz czy ryżu dlatego polecane są w rozsądnych ilość szczególnie w trakcie diety redukcyjnej.

Przepis na ziemniaki hasselback jest bardzo łatwy, wymaga odrobiny wprawy aby odpowiednio naciąć ziemniaki bez ich przekrawania. Jak zrobić ziemniaki hasselback dowiesz się z dokładnego przepisu.

Wartości odżywcze ziemniaków hasselback

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (160g)
Energia (kalorie)
190.52 kcal
304.83 kcal

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (160g)
Tłuszcz
13.87 g
22.19 g
Tłuszcze nasycone
1.01 g
1.61 g
Tłuszcze nienasycone
12.86 g
20.58 g
Tłuszcze wielonasycone
3.76 g
6.01 g
Szacunkowy indeks glikemiczny ziemniaków hasselback 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ziemniakach hasselback

Lista alergenów dla ziemniaków hasselback przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, papryka słodka, oregano.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ziemniaki hasselback

Cena przygotowania ziemniaków hasselback

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
300 g
4 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Olej rzepakowy
48 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.34
Za 48 ml
Liczba porcji:
Razem
9.00
Łączny koszt
1.54
Jak oceniasz przepis na ziemniaki hasselback
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób