Ziemniaki hasselback
- Ziemniaki średnie - 4 sztuki (300 g)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki (48 ml)
Przepis na ziemniaki hasselback krok po kroku
Ziemniaki dokładnie umyj i osusz.
Ziemniaka połóż na desce do krojenia, połóż wzdłuż długich boków rączki łyżek drewnianych.
Nacinaj ziemniaki co około 3 mm. Rączki łyżek drewnianych zapobiegają rozcięciu ziemniaka.
Ziemniaki przełóż do naczynia żaroodpornego.
Olej wymieszaj ze sporą szczyptą soli, pieprzu, papryki słodkiej i oregano. Mieszanką polej ziemniaki.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.
Pod koniec możesz ziemniaki posypać serem.
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Zupa czosnkowa
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański
Więcej informacji na temat ziemniaków hasselback
Ziemniaki to najpopularniejsze warzywo podawane w daniach głównych w Polsce. Znane są nie tylko w formie gotowanej w wodzie ale przygotowuje się z nich wiele dań kuchni polskiej. Bez placków ziemniaczanych, klusek śląskich, pyz, kopytek, kartaczy, pierogów ruskich czy babki ziemniaczanej nie ma naszej kuchni polskiej. Ziemniaki znane są na całym świecie i przygotowuje się z nich wiele różnych potraw. Jedną z nich są ziemniaki hasselback pochodzące ze Szwecji.
Bajecznie smaczne ziemniaki po szwedzku to bardzo łatwe danie. Ważne aby do przygotowania dania użyć odpowiedniego rodzaju ziemniaków. Do pieczenia najlepszy jest typ B, do którego należą takie odmiany jak Irga, Irys i Gala. Ziemniaki te po upieczeniu nie będą twarde ale również nie będą się rozpadać. Ziemniaki po szwedzku są pełne smaku i aromatu, dzięki nacinaniu wszystkie przyprawy przenikają do miąższu. Pieczone ziemniaki hasselback są pyszne nie tylko z piekarnika, możesz je również przygotować na grillu. Aby równomiernie się piekły na grillu najlepiej zawinąć je w folię aluminiową a pod koniec pieczenia odwinąć i delikatnie podpiec aby skórka zrobiła się lekko chrupiąca.
Przez duże spożycie ziemniaków w Polsce zaczęły one być niedoceniane. Ziemniaki są łatwostrawne oraz zawierają sporo łatwo przyswajalnych składników odżywczych. Jedną z zalet ziemniaków jest to, że zawierają stosunkowo mało kalorii, to sposób przygotowania i podania wpływa na ich wysoką kaloryczność. Warto również pamiętać, że młode ziemniaki są znacznie mniej kaloryczne od ziemniaków późnych. Posiadają właściwości zasadotwórcze, dużą ilość potasu oraz magnezu dzięki czemu wpływają pozytywnie na układ krążenia. Ziemniaki dostarczają wiele witamin, surowe zawierają spore ilości witaminy C, która niestety w trakcie obróbki termicznej jest niszczona. Warto również wspomnieć, że ziemniaki posiadają jeden z najwyższych indeksów sytości, a ich kaloryczność jest dużo niższa niż kasz czy ryżu dlatego polecane są w rozsądnych ilość szczególnie w trakcie diety redukcyjnej.
Przepis na ziemniaki hasselback jest bardzo łatwy, wymaga odrobiny wprawy aby odpowiednio naciąć ziemniaki bez ich przekrawania. Jak zrobić ziemniaki hasselback dowiesz się z dokładnego przepisu.
Alergeny w ziemniakach hasselback
Lista alergenów dla ziemniaków hasselback przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ziemniaki hasselback
Wartości odżywcze ziemniaków hasselback
Ziemniaki hasselback to fantastyczny pomysł na podani ziemniaków w innej formie niż zawsze. Dodając do nich zdrowe źródło białka, tłuszczu oraz pyszną surówkę, stworzą pyszne i pełnowartościowe danie.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.