Ziemniaki faszerowane boczkiem

Opublikowano: 28.09.2023 r., 17:49 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ziemniaki z boczkiem na desce
Ziemniaki faszerowane boczkiem
Ziemniaki faszerowane boczkiem wędzonym to smaczne rozwiązanie jako samodzielne danie lub dodatek do kotletów mięsnych lub warzywnych. Te pyszne nadziewane ziemniaki są najlepsze podane prosto z piekarnika.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
493 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki ugotowane - w mundurkach, duże (500 g)
  • Boczek wieprzowy bez kości (230 g)
  • Ser gouda (180 g)
  • Cebula (100 g)
  • Szczypiorek (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne, tarka, szklana miska

Przepis na ziemniaki faszerowane boczkiem krok po kroku

Ugotowane w mundrukach ziemniaki przekrój na pół. Ostrożnie wydrąż środek, tak by zewnętrzna skórka była nienaruszona.

Miąższ przełóż do innego naczynia i zostaw do ostygnięcia.

W międzyczasie boczek i cebulę pokrój w kostkę.

Na zimną patelnię wrzuć boczek i podsmażaj, aż zacznie wytapiać się tłuszcz. Wtedy dodaj cebulę i smaż razem, aż wszystko się zarumieni.

Ser żółty zetrzyj na tarce. 3/4 sera dodaj do miąższu ziemniaków razem z boczkiem i cebulą. Całość dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Napełnij ziemniaki farszem i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posyp pozostałym serem.

Piecz przez 20 minut w 200 st. C.

Upieczone ziemniaki podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem.

Jak oceniasz przepis na ziemniaki faszerowane boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 98,5% osób

Więcej informacji na temat ziemniaków faszerowanych boczkiem

Ziemniaki faszerowane boczkiem wędzonym to smaczne rozwiązanie jako samodzielne danie lub dodatek do kotletów mięsnych, lub warzywnych. Te pyszne nadziewane ziemniaki są najlepsze podane prosto z piekarnika.

Aby wykonać przepis na ziemniaki faszerowane boczkiem potrzebujesz dodatkowo cebuli i żółtego sera. Najpierw ugotuj ziemniaki w mundurkach. Ugotowane ziemniaki przekrój na pół. Ostrożnie wydrąż środek, tak by zewnętrzna skórka była nienaruszona. Miąższ przełóż do innego naczynia i zostaw do ostygnięcia. W międzyczasie boczek i cebulę pokrój w kostkę. Na zimną patelnię wrzuć boczek i podsmażaj, aż zacznie wytapiać się tłuszcz. Wtedy dodaj cebulę i smaż razem, aż wszystko się zarumieni. Ser żółty zetrzyj na tarce. 3/4 sera dodaj do miąższu ziemniaków razem z boczkiem i cebulą. Całość dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Napełnij ziemniaki farszem i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posyp pozostałym serem. Piecz przez 20 minut w 200 st. C. Upieczone ziemniaki podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem.

Jeśli wiesz już, jak zrobić ziemniaki faszerowane boczkiem by były naprawdę dobre, to koniecznie przeczytaj, dlaczego warto jeść ziemniaki.

W Polsce ziemniaki spotkamy pod nazwą kartofle, grule, pyry czy bulby. Bulwy to jedyne części jadalne, które bezpieczne są po obróbce termicznej.

Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym. Choć istnieje wiele mitów, że są tuczące, to zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. Jeden większy ziemniak waży około 90 g i ma tylko 71 kcal. Młode, małe ziemniaki ważą tylko 50 g i dostarczają 36 kcal. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki). Witamina C jest szczególnie ważna w okresie przeziębień, ponieważ wzmacnia odporność organizmu.

Te wspaniałe warzywa można podzielić pod względem typów. Typ A określany jest jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Typ B, tak zwany ogólnoużytkowy ma więcej skrobi i jest mniej wilgotny i podczas gotowania pęka na powierzchni. Występuje również typ C, mączysty bardzo bogaty w skrobię.

Ziemniaki w kuchni polskiej uznawane są za dodatki do obiadu. Mogą być gotowane, smażone lub pieczone. Gotowane ziemniaki przygotowuje się głównie w wodzie lub na parze. Co istotne obrane i umyte ziemniaki należy wrzucić do wrzącej już wody, dzięki czemu zachowają dużo więcej wartości odżywczych. Wspominam o tym, ponieważ w wielu domach ziemniaki wrzuca się do zimnej wody i razem doprowadza do wrzenia. Gotuje się je, aż staną się miękkie w środku. To najmniej kaloryczne rozwiązanie na przygotowanie ziemniaków.

Alergeny w ziemniakach faszerowanych boczkiem

Lista alergenów dla ziemniaków faszerowanych boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Wartości odżywcze ziemniaków faszerowanych boczkiem

na 100g gotowej potrawy

Ziemniaki to niskokaloryczne warzywa bogate w witaminę C, magnez i potas.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
197.48
493.71
Białko (g)
8.51
21.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
11.17
27.92
Węglowodany przyswajalne (g)
9.99
24.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.18
2.95

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
13.21
33.01
Tłuszcze nasycone (g)
6.84
17.10
Tłuszcze nienasycone (g)
6.37
15.91
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.93
12.33
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.43
3.58
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.08
Brak danych dla: ser gouda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
34.83
87.07

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
34.63
86.59
Witamina B6 (mg)
0.23
0.59
Witamina B12 (µg (mcg))
0.38
0.96
Witamina C (mg)
7.91
19.78
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.44
Witamina E (mg)
0.14
0.35
Retinol (µg (mcg))
31.27
78.17
Tiamina (mg)
0.13
0.32
Ryboflawina (mg)
0.09
0.23
Niacyna (mg)
1.64
4.09
Foliany (µg (mcg))
11.96
29.89
Beta karoten (µg (mcg))
41.02
102.56

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
429.85
1074.62
Potas (mg)
269.80
674.51
Wapń (mg)
130.30
325.76
Fosfor (mg)
158.27
395.68
Magnez (mg)
20.33
50.83
Żelazo (mg)
0.32
0.81
Cynk (mg)
1.11
2.78
Miedź (mg)
0.12
0.29
Mangan (mg)
0.08
0.19
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ziemniaków faszerowanych boczkiem 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ziemniaków faszerowanych boczkiem

Koszt składników
27.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki ugotowane
500 g
w mundurkach, duże
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Boczek wieprzowy bez kości
230 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
9.20
Za 230 g
Ser gouda
180 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.04
Za 180 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Szczypiorek
15 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 15 g
Koszt składników
27.40