Ziemniaczki z boczkiem

Opublikowano: 29.06.2023 r., 12:57 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczne ziemniaczki z boczkiem
Ziemniaczki z boczkiem
Ziemniaczki z boczkiem to doskonały dodatek do obiadu. Są proste w przygotowaniu, a naprawdę smaczne i ciekawe. To dobre urozmaicenie dla tradycyjnych ziemniaków.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 25 min
218 kcal
Kcal w porcji
129 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki późne (300 g)
  • Boczek wędzony bez kości (100 g)
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
  • Cebula (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na ziemniaczki z boczkiem krok po kroku

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w talarki.

Włóż je do garnka, zalej wodą, dodaj szczyptę soli i gotuj do miękkości.

Na patelni rozgrzej olej.

Podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulkę, aż zbrązowieje,

Boczek pokrój w kosteczkę i dodaj do cebuli.

Smaż aż boczek stanie się chrupiący.

Ziemniaki odcedź i przełóż na patelnię.

Podsmaż 2 minuty z boczkiem.

Dodaj pieprz i majeranek.

Wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na ziemniaczki z boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 78,0% osób

Więcej informacji na temat ziemniaczków z boczkiem

Ziemniaczki z boczkiem to doskonały dodatek do obiadu. Są proste w przygotowaniu, a naprawdę smaczne i ciekawe. To dobre urozmaicenie dla tradycyjnych ziemniaków.

Przepis na ziemniaczki z boczkiem to doskonała opcja na pyszne danie, które sprawdzi się zarówno jako dodatek, jak i główna potrawa. Ziemniaczki możesz zjadać jako kolację lub ulubiony skrobiowy dodatek do np. kotletów. Na cały przepis składają się tylko dwa składniki: ziemniaki i boczek. Wybierz ten dobrej jakości, dzięki czemu całe danie będzie smaczne i zdrowsze. Najlepiej sięgaj po taki, który nie ma za dużo tłuszczu. Nadmiar tego składnika z czerwonego mięsa działa bowiem niekorzystnie na zdrowie układu krwionośnego i zwiększa ryzyko miażdżycy i nadciśnienia.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ziemniaczki z boczkiem, by były smaczne i dobre również dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Dowiesz się z niego jak usmażyć najlepsze ziemniaki z boczkiem. Ziemniaki goszczą w polskiej diecie bardzo często. Jednak zwykle te gotowane. Jeśli chcesz nieco odświeżyć swoje menu, świetnie sprawdzą się te smażone. To dobre rozwiązanie zwłaszcza dla osób, które lubią pyszne, ale proste dania. By przygotować tę potrawę nie musisz posiadać specjalnych zdolności. Przygotowując je, nie napracujesz się, też za bardzo. Za to na pewno zadowoli Cię ich wyjątkowy smak. Ziemniaki to podstawowy produkt w polskiej kuchni, jednak dla wielu osób, podane w zwyczajowej gotowanej formie nie są zbyt ciekawe. Dlatego te smażone z boczkiem będą doskonałą alternatywą. Ich przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. By je przyrządzić przyda się tylko duża patelnia. Warto przygotować od razu większą porcję. Choć zbyt duża ilość tłuszczu nie jest pożądana, to jednak nie można na nim za bardzo oszczędzać, gdyż wtedy ziemniaczki będą suche i niezbyt chrupiące. Do smażenia najlepiej jest wykorzystać oliwę z oliwek. To mit, że nie nadaje się ona do smażenia. Jednak jeśli nie przepadasz za jej smakiem, możesz również wykorzystać olej rzepakowy.

Alergeny w ziemniaczkach z boczkiem

Lista alergenów dla ziemniaczków z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ziemniaczki z boczkiem

Wartości odżywcze ziemniaczków z boczkiem

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo kalorii, ale również sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, ze względu na dodatek boczku. Nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(129g)
Energia (kcal)
169.24
218.32
Białko (g)
7.99
10.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(129g)
Węglowodany (g)
12.34
15.92
Węglowodany przyswajalne (g)
10.78
13.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.55
2.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(129g)
Tłuszcz (g)
9.80
12.64
Tłuszcze nasycone (g)
3.13
4.04
Tłuszcze nienasycone (g)
6.66
8.60
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.14
6.64
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.52
1.96
Cholesterol (mg)
19.22
24.80

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(129g)
Witamina A (µg (mcg))
2.14
2.76
Witamina B6 (mg)
0.30
0.39
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.27
Witamina C (mg)
12.91
16.66
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.10
Witamina E (mg)
0.51
0.66
Retinol (µg (mcg))
2.14
2.76
Tiamina (mg)
0.17
0.21
Ryboflawina (mg)
0.07
0.09
Niacyna (mg)
2.67
3.45
Foliany (µg (mcg))
12.43
16.03
Beta karoten (µg (mcg))
0.78
1.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(129g)
Sód (mg)
331.32
427.40
Potas (mg)
372.84
480.97
Wapń (mg)
13.62
17.57
Fosfor (mg)
114.17
147.29
Magnez (mg)
21.36
27.55
Żelazo (mg)
0.71
0.92
Cynk (mg)
0.80
1.03
Miedź (mg)
0.09
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny ziemniaczków z boczkiem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ziemniaczków z boczkiem

Koszt składników
29.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
300 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Boczek wędzony bez kości
100 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
29.50