Zielony sos do sałatki

Opublikowano: 05.07.2022 r., 11:05 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zielony sos do sałatki podany w słoiczku.
Zielony sos do sałatki
Zielony sos do sałatki to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dodatków, które odmienią całe danie w kilka chwil. Do przygotowania potrzeba dużo koperku.
Przygotowanie 15 min
188 kcal
Kcal w porcji
45 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 3 porcji
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki (60 ml)
  • Koperek (25 g)
  • Natka pietruszki (25 g)
  • Musztarda 1 łyżka (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
blender, miska

Przepis na zielony sos do sałatki krok po kroku

Koperek i natkę umyj i bardzo drobno posiekaj.

W misce zmieszaj oliwę i musztardę. Dodaj sól, pieprz i czosnek.

Do miski wrzuć natkę i koperek. Całość zblenduj na gładką masę.

Sosem polewaj sałatkę.

Jak oceniasz przepis na zielony sos do sałatki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zielonego sosu do sałatki

Zielony sos do sałatki to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dodatków, które odmienią całe danie w kilka chwil. Do przygotowania potrzeba dużo koperku.

Przepis na zielony sos do sałatki to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników szybkich dressingów. Ten robi się z oliwy i ziół, dzięki temu jest tak aromatyczny. To doskonały pomysł na dodatek, który ożywi każdą sałatkę. Ten sos jest tak dobry, że podkręci smak każdej, nawet nudnej sałatki. Idealnie współgra z orzechowym smakiem rukoli, jednak można go używać do wszystkich gatunków sałaty, gdyż jest bardzo uniwersalny. W tej wersji robiony jest bez majonezu, czy jogurtu, dzięki czemu bliżej mu do klasycznej opcji, a w dodatku jest mniej kaloryczny i ma niższy indeks glikemiczny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zielony sos do sałatki, który będzie szybki, domowy i bardzo smaczny, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Robi się go z koperkiem, ale wspaniale sprawdzają się w nim również inne zioła. Można traktować go jako pyszny dressing lub dip do warzyw. W takim wydaniu ten sos jest naprawdę wspaniały. I choć prosty, zupełnie nie jest banalny. Ze względu na obecność tylko kilku składników jest bardziej uniwersalny. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałaty. Zmieni nawet najnudniejszą, w prawdziwe arcydzieło kulinarne. Nie trzeba do niego żadnych specjalnych sprzętów czy umiejętności. Wystarczy tylko miseczka i rózga. Jeżeli nie chce się tracić czasu na dokładne mieszanie sosu, można użyć blendera, który zadba o odpowiednią konsystencję i fakturę. To dobry sos dla wszystkich miłośników kulinarnego minimalizmu. Najlepiej przygotować go zaraz przed podaniem, bo gdy będzie czekał zbyt długo, rozwarstwi się i nie będzie wyglądał zbyt estetycznie i po raz kolejny trzeba go będzie dobrze wymieszać, co będzie tylko dodatkową pracą. Spokojnie, nie musisz posiadać długiego kulinarnego doświadczenia, by sobie z nim poradzić. Przyda się za to odrobina cierpliwości. Najlepiej przygotować go zaraz przed podaniem, bo gdy będzie czekał zbyt długo, rozwarstwi się i nie będzie wyglądał zbyt estetycznie, przez co po raz kolejny trzeba go będzie dobrze wymieszać, co będzie tylko dodatkową pracą.

Alergeny w zielonym sosie do sałatki

Lista alergenów dla zielonego sosu do sałatki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze zielonego sosu do sałatki

na 100g gotowej potrawy

To opcja zdrowa, jednak dobrze połączyć ją ze świeżymi warzywami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(45g)
Energia (kcal)
418.81
188.47
Białko (g)
1.98
0.89
Fenyloalanina (mg)
0.04
0.02
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(45g)
Węglowodany (g)
3.45
1.55
Węglowodany przyswajalne (g)
1.66
0.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.80
0.81

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(45g)
Tłuszcz (g)
45.42
20.44
Tłuszcze nasycone (g)
8.07
3.63
Tłuszcze nienasycone (g)
37.36
16.81
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
32.65
14.69
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.71
2.12
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(45g)
Witamina A (µg (mcg))
150.19
67.58
Witamina B6 (mg)
0.06
0.03
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
40.44
18.20
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
6.46
2.91
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.06
0.03
Ryboflawina (mg)
0.09
0.04
Niacyna (mg)
0.64
0.29
Foliany (µg (mcg))
57.22
25.75
Beta karoten (µg (mcg))
940.93
423.42
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(45g)
Sód (mg)
226.26
101.82
Potas (mg)
267.48
120.37
Wapń (mg)
76.19
34.28
Fosfor (mg)
42.96
19.33
Magnez (mg)
28.33
12.75
Żelazo (mg)
2.91
1.31
Cynk (mg)
0.49
0.22
Miedź (mg)
0.07
0.03
Mangan (mg)
0.26
0.12
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zielonego sosu do sałatki 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zielonego sosu do sałatki

Koszt składników
26.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Koperek
25 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 25 g
Natka pietruszki
25 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 25 g
Musztarda
25 g
1 łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Koszt składników
26.00