Przepis na zielony sos do sałatki krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, mielony czosnek
To będzie niezbędne
blender, miska

Koperek i natkę umyj i bardzo drobno posiekaj.

W misce zmieszaj oliwę i musztardę. Dodaj sól, pieprz i czosnek.

Do miski wrzuć natkę i koperek. Całość zblenduj na gładką masę.

Sosem polewaj sałatkę.

Zielony sos do sałatki podany w słoiczku.
zielony sos do sałatki
Koszt przygotowania dania
5.18 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
188 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
45

Zielony sos do sałatki - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zielonym sosie do sałatki

Zielony sos do sałatki to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dodatków, które odmienią całe danie w kilka chwil. Do przygotowania potrzeba dużo koperku.

Przepis na zielony sos do sałatki to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników szybkich dressingów. Ten robi się z oliwy i ziół, dzięki temu jest tak aromatyczny. To doskonały pomysł na dodatek, który ożywi każdą sałatkę. Ten sos jest tak dobry, że podkręci smak każdej, nawet nudnej sałatki. Idealnie współgra z orzechowym smakiem rukoli, jednak można go używać do wszystkich gatunków sałaty, gdyż jest bardzo uniwersalny. W tej wersji robiony jest bez majonezu, czy jogurtu, dzięki czemu bliżej mu do klasycznej opcji, a w dodatku jest mniej kaloryczny i ma niższy indeks glikemiczny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zielony sos do sałatki, który będzie szybki, domowy i bardzo smaczny, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Robi się go z koperkiem, ale wspaniale sprawdzają się w nim również inne zioła. Można traktować go jako pyszny dressing lub dip do warzyw. W takim wydaniu ten sos jest naprawdę wspaniały. I choć prosty, zupełnie nie jest banalny. Ze względu na obecność tylko kilku składników jest bardziej uniwersalny. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałaty. Zmieni nawet najnudniejszą, w prawdziwe arcydzieło kulinarne. Nie trzeba do niego żadnych specjalnych sprzętów czy umiejętności. Wystarczy tylko miseczka i rózga. Jeżeli nie chce się tracić czasu na dokładne mieszanie sosu, można użyć blendera, który zadba o odpowiednią konsystencję i fakturę. To dobry sos dla wszystkich miłośników kulinarnego minimalizmu. Najlepiej przygotować go zaraz przed podaniem, bo gdy będzie czekał zbyt długo, rozwarstwi się i nie będzie wyglądał zbyt estetycznie i po raz kolejny trzeba go będzie dobrze wymieszać, co będzie tylko dodatkową pracą. Spokojnie, nie musisz posiadać długiego kulinarnego doświadczenia, by sobie z nim poradzić. Przyda się za to odrobina cierpliwości. Najlepiej przygotować go zaraz przed podaniem, bo gdy będzie czekał zbyt długo, rozwarstwi się i nie będzie wyglądał zbyt estetycznie, przez co po raz kolejny trzeba go będzie dobrze wymieszać, co będzie tylko dodatkową pracą.

Wartości odżywcze zielonego sosu do sałatki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(45g)
Energia (kalorie)
418.81 kcal
188.47 kcal
Białko
1.98 g
0.89 g
Fenyloalanina
0.04 mg
0.02 mg
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej

Węglowodany w zielonym sosie do sałatki

Na 100g
Na porcję
(45g)
Węglowodany
3.45 g
1.55 g
Węglowodany przyswajalne
1.66 g
0.75 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.80 g
0.81 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(45g)
Tłuszcz
45.42 g
20.44 g
Tłuszcze nasycone
7.44 g
3.35 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
37.36 g
16.81 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
32.65 g
14.69 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
4.71 g
2.12 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na zielony sos do sałatki

Na 100g
Na porcję
(45g)
Witamina A
150.19 µg (mcg)
67.58 µg (mcg)
Witamina B6
0.06 mg
0.03 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
40.44 mg
18.20 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
6.46 mg
2.91 mg
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.03 mg
Ryboflawina
0.09 mg
0.04 mg
Niacyna
0.64 mg
0.29 mg
Foliany
57.22 µg (mcg)
25.75 µg (mcg)
Beta karoten
940.93 µg (mcg)
423.42 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zielony sos do sałatki

Na 100g
Na porcję
(45g)
Sód
226.26 mg
101.82 mg
Potas
267.48 mg
120.37 mg
Wapń
76.19 mg
34.28 mg
Fosfor
42.96 mg
19.33 mg
Magnez
28.33 mg
12.75 mg
Żelazo
2.91 mg
1.31 mg
Cynk
0.49 mg
0.22 mg
Miedź
0.07 mg
0.03 mg
Mangan
0.26 mg
0.12 mg
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zielonego sosu do sałatki 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zielonym sosie do sałatki

Lista alergenów dla zielonego sosu do sałatki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania zielonego sosu do sałatki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Koperek
25 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 25 g
Natka pietruszki
25 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 25 g
Musztarda
25 g
1 łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Koszt składników
26.00
Jak oceniasz przepis na zielony sos do sałatki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób