Zielone szparagi z patelni

Opublikowano: 01.06.2022 r., 14:27 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
smażone szparagi z masłem i czosnkiem
Zielone szparagi z patelni
Zielone szparagi z patelni idealnie sprawdzą się jako dodatek lub baza do każdego posiłku.
Przygotowanie 15 min
99 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Masło 1 łyżeczka (5 g)
  • Szparagi 1 garść (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, praska do czosnku

Przepis na zielone szparagi z patelni krok po kroku

Szparagi umyj, odetnij twarde końce, obierz cienko do ok. 2/3 wysokości.

Czosnek obierz i przeciśnij na patelnię z masłem. Rozgrzej patelnię, aż masło się rozpuści.

Na patelni z masłem i czosnkiem podsmażaj szparagi ok. 10-15 minut, z każdej strony, co jakiś czas mieszając.

Jak oceniasz przepis na zielone szparagi z patelni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób

Więcej informacji na temat zielonych szparagów z patelni

Zielone szparagi z patelni to pomysł na pyszny, lekki, letni posiłek, który fantastycznie sprawdzi się na wiele okazji. Możesz podawać je samodzielnie, jako dodatek do obiadów, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich, na śniadanie w towarzyskie jajek sadzonych, jako składnik sałatek, czy zdrową, warzywną przekąskę między posiłkami. W każdej wersji są pyszne i sprawdzą się idealnie. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zielone szparagi z patelni, śpieszymy z pomocą, nasz przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Najlepsze będą świeże, sezonowe szparagi. Ponieważ sezon na te warzywa trwa bardzo krótko, warto jak najlepiej go wykorzystać i jak najczęściej je przygotowywać pod różną postacią. Choć coraz częściej można znaleźć szparagi mrożone, to właśnie te świeże, kupowane w sezonie są najbardziej smaczne. Przepis na zielone szparagi z patelni jest niezwykle szybki i prosty i z pewnością sobie z nim poradzisz, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. Jedyne składniki, które będą Ci potrzebne do tego aby przygotować smażone szparagi, to oczywiście świeże, zielone szparagi, odrobina masła i czosnek. Samo przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż 10-15 minut. Szparagi to warzywa dobre praktycznie dl każdego – są bogactwem błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych, dlatego są naprawdę wartościowym elementem zdrowej diety i cechuje je szeroki, pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Dlatego nie zwlekaj i koniecznie wypróbuj nasz przepis na szparagi zielone z patelni smażone z czosnkiem i masłem. Jeśli przeszkadzają Ci ich łykowate końce, możesz je odłamać i obrać szparagi do około 2/3 wysokości – dzięki temu łatwiej będzie je pogryźć. Szparagi to nie tylko zdrowy, wartościowy produkt, ale również bardzo smaczny dodatek lub baza do wielu dań, zarówno mięsnych, wegańskich, jak i wegetariańskich. Podsmażane z czosnkiem są tak dobre, że mogą stanowić samodzielny posiłek lub uzupełniać jeden z trzech głównych posiłków w ciągu dnia – świetnie sprawdzą się na śniadanie, obiad i kolację. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.

Alergeny w zielonych szparagach z patelni

Lista alergenów dla zielonych szparagów z patelni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze zielonych szparagów z patelni

na 100g gotowej potrawy

Szparagi to świetne źródło błonnika, witamin i składników mineralnych, dlatego w sezonie warto jak najczęściej włączać je do diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
33.32
99.97
Białko (g)
2.25
6.74
Fenyloalanina (mg)
0.09
0.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
4.29
12.87
Węglowodany przyswajalne (g)
2.22
6.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.07
6.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
1.43
4.30
Tłuszcze nasycone (g)
0.95
2.86
Tłuszcze nienasycone (g)
0.48
1.44
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.38
1.13
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.10
0.30
Cholesterol (mg)
3.47
10.40

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
47.81
143.42
Witamina B6 (mg)
0.11
0.32
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.01
Witamina C (mg)
5.92
17.77
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.04
0.12
Retinol (µg (mcg))
10.82
32.47
Tiamina (mg)
0.14
0.42
Ryboflawina (mg)
0.14
0.41
Niacyna (mg)
0.96
2.88
Foliany (µg (mcg))
50.42
151.26
Beta karoten (µg (mcg))
437.15
1311.44

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
2.39
7.16
Potas (mg)
202.34
607.02
Wapń (mg)
26.53
79.60
Fosfor (mg)
53.18
159.53
Magnez (mg)
13.98
41.95
Żelazo (mg)
2.10
6.30
Cynk (mg)
0.54
1.63
Miedź (mg)
0.19
0.57
Mangan (mg)
0.18
0.55
Szacunkowy indeks glikemiczny zielonych szparagów z patelni 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zielonych szparagów z patelni

Koszt składników
24.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Masło
5 g
1 łyżeczka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 5 g
Szparagi
300 g
1 garść
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 300 g
Koszt składników
24.00