Zielona surówka z kapusty pekińskiej
- Kapusta pekińska - pół małej główki (500 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
- Szczypiorek - 1 pęczek (30 g)
- Brokuły - pół małej sztuki (200 g)
- Ogórek - 1 duża sztuka (200 g)
- Jabłko - 1 średnia sztuka (200 g)
- Papryka zielona - 1 mała sztuka (200 g)
- Oliwa z oliwek - 10 łyżek stołowych (100 ml)
Przepis na zielona surówka z kapusty pekińskiej krok po kroku
Poszatkuj kapustę pekińską.
Paprykę wyczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
Posiekaj koper i szczypior.
Brokuł podziel na małe różyczki.
Jabłko obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Składniki umieść w misce, dopraw solą, pieprzem, octem i cukrem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
-
Surówka z kapusty pekińskiej
-
Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy
-
Surówka z pekinki
-
Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem
-
Surówka do kebaba
-
Surówka z kapusty pekińskiej i papryki
-
Surówka z kapusty pekińskiej z olejem
-
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret
-
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki
-
Surówka z kapusty pekińskiej kukurydzy i ogórka
-
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo ziołowym
-
Surówka z kapusty pekińskiej i pora
-
Surówki z kapusty pekińskiej
Więcej informacji na temat zielonej surówki z kapusty pekińskiej
Zielona surówka z kapusty pekińskiej to doskonała propozycja na pyszny dodatek do obiadu. Surówka jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny. Kapusta pekińska w sezonie letnim ma kolor zielony, więc sałatka będzie miała jeszcze bardziej intensywny zielony kolor. Przepis na zieloną surówkę z kapusty pekińskiej jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia tej pysznej surówki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta pekińska, papryka zielona, brokuł, szczypior, koper, jabłko, oliwa z oliwek, sól, pieprz, cukier, ocet jabłkowy, czosnek.
Jak zrobić zieloną surówkę z kapusty pekińskiej? Poszatkuj kapustę pekińską. Paprykę wyczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Posiekaj koper i szczypior. Brokuł podziel na małe różyczki. Jabłko obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Składniki umieść w misce, dopraw solą, pieprzem, octem i cukrem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Papryka zielona jest bardzo dobrym źródłem witaminy C. Chrupiąca papryka jest warzywem niskokalorycznym. Papryki są bardzo uniwersalnym do przygotowania. Można ją faszerować, przygotowywać z niej surówki oraz gotować w sosach. Kapusta pekińska jest bardzo popularnym warzywem, można ją kupić w każdym sklepie przez cały rok. Kapusta jest źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych takich jak witamina C, witamina B9, czyli kwas foliowy, żelazo, a także siarkę i potas. Kapusta pekińska jest niskokaloryczna, a dzięki zawartości błonnika zapewnia uczucie sytości na dłużej. Brokuł jest warzywem zawierającym dużo chlorofilu, który jest naturalnym barwnikiem o właściwościach oczyszczających organizm. Zawiera dużo błonnika pokarmowego regulującego pracę jelit oraz zapobiegającemu zaparciom. Brokuły są także cenione za działanie antynowotworowe.
Podsumowując pyszna i łatwa do zrobienia surówka jest bardzo zdrowym dodatkiem do obiadu. Tania surówka będzie także dobrym pomysłem na szybką przekąskę do pracy. Surówka jest dobra do spożycia przez 2-3 dni.
Alergeny w zielonej surówce z kapusty pekińskiej
Lista alergenów dla zielonej surówki z kapusty pekińskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na zielona surówka z kapusty pekińskiej
Wartości odżywcze zielonej surówki z kapusty pekińskiej
Zielona surówka z kapusty pekińskiej zawiera bardzo dużo błonnika pokarmowego. Zielone warzywa są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy oraz chlorofilu wspomagającego oczyszczać organizm. Sałatka jest nisko kaloryczna.
Energia i białka
(145g)
Węglowodany
(145g)
Tłuszcze
(145g)
Witaminy
(145g)
Składniki mineralne
(145g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.