Zielona surówka z kapusty pekińskiej

Opublikowano: 15.12.2021 r., 14:51 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kapusta pekińska w przygotowaniu
Zielona surówka z kapusty pekińskiej
Zielona surówka z kapusty pekińskiej to doskonała propozycja na pyszną surówkę do obiadu. Zielona surówka przygotowywana jest na bazie kapusty i zielonych warzyw i ziół.
Przygotowanie 10 min
121 kcal
Kcal w porcji
145 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Kapusta pekińska - pół małej główki (500 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
  • Szczypiorek - 1 pęczek (30 g)
  • Brokuły - pół małej sztuki (200 g)
  • Ogórek - 1 duża sztuka (200 g)
  • Jabłko - 1 średnia sztuka (200 g)
  • Papryka zielona - 1 mała sztuka (200 g)
  • Oliwa z oliwek - 10 łyżek stołowych (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, cukier, ocet jabłkowy
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na zielona surówka z kapusty pekińskiej krok po kroku

Poszatkuj kapustę pekińską.

Paprykę wyczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

Posiekaj koper i szczypior.

Brokuł podziel na małe różyczki.

Jabłko obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Składniki umieść w misce, dopraw solą, pieprzem, octem i cukrem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Jak oceniasz przepis na zielona surówka z kapusty pekińskiej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,0% osób

Więcej informacji na temat zielonej surówki z kapusty pekińskiej

Zielona surówka z kapusty pekińskiej to doskonała propozycja na pyszny dodatek do obiadu. Surówka jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny. Kapusta pekińska w sezonie letnim ma kolor zielony, więc sałatka będzie miała jeszcze bardziej intensywny zielony kolor. Przepis na zieloną surówkę z kapusty pekińskiej jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia tej pysznej surówki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta pekińska, papryka zielona, brokuł, szczypior, koper, jabłko, oliwa z oliwek, sól, pieprz, cukier, ocet jabłkowy, czosnek.

Jak zrobić zieloną surówkę z kapusty pekińskiej? Poszatkuj kapustę pekińską. Paprykę wyczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Posiekaj koper i szczypior. Brokuł podziel na małe różyczki. Jabłko obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Składniki umieść w misce, dopraw solą, pieprzem, octem i cukrem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Papryka zielona jest bardzo dobrym źródłem witaminy C. Chrupiąca papryka jest warzywem niskokalorycznym. Papryki są bardzo uniwersalnym do przygotowania. Można ją faszerować, przygotowywać z niej surówki oraz gotować w sosach. Kapusta pekińska jest bardzo popularnym warzywem, można ją kupić w każdym sklepie przez cały rok. Kapusta jest źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych takich jak witamina C, witamina B9, czyli kwas foliowy, żelazo, a także siarkę i potas. Kapusta pekińska jest niskokaloryczna, a dzięki zawartości błonnika zapewnia uczucie sytości na dłużej. Brokuł jest warzywem zawierającym dużo chlorofilu, który jest naturalnym barwnikiem o właściwościach oczyszczających organizm. Zawiera dużo błonnika pokarmowego regulującego pracę jelit oraz zapobiegającemu zaparciom. Brokuły są także cenione za działanie antynowotworowe.

Podsumowując pyszna i łatwa do zrobienia surówka jest bardzo zdrowym dodatkiem do obiadu. Tania surówka będzie także dobrym pomysłem na szybką przekąskę do pracy. Surówka jest dobra do spożycia przez 2-3 dni.

Alergeny w zielonej surówce z kapusty pekińskiej

Lista alergenów dla zielonej surówki z kapusty pekińskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na zielona surówka z kapusty pekińskiej

Wartości odżywcze zielonej surówki z kapusty pekińskiej

na 100g gotowej potrawy

Zielona surówka z kapusty pekińskiej zawiera bardzo dużo błonnika pokarmowego. Zielone warzywa są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy oraz chlorofilu wspomagającego oczyszczać organizm. Sałatka jest nisko kaloryczna.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(145g)
Energia (kcal)
83.76
121.45
Białko (g)
1.28
1.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(145g)
Węglowodany (g)
4.89
7.08
Węglowodany przyswajalne (g)
3.46
5.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.42
2.06

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(145g)
Tłuszcz (g)
7.07
10.24
Tłuszcze nasycone (g)
1.24
1.80
Tłuszcze nienasycone (g)
5.82
8.44
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.03
7.30
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.79
1.14
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: brokuły, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(145g)
Witamina A (µg (mcg))
96.59
140.05
Witamina B6 (mg)
0.12
0.18
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
41.97
60.85
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.15
1.67
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.06
Ryboflawina (mg)
0.06
0.09
Niacyna (mg)
0.40
0.57
Foliany (µg (mcg))
39.21
56.86
Beta karoten (µg (mcg))
1060.82
1538.19
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(145g)
Sód (mg)
29.19
42.33
Potas (mg)
208.71
302.63
Wapń (mg)
53.01
76.87
Fosfor (mg)
31.66
45.90
Magnez (mg)
15.21
22.06
Żelazo (mg)
0.68
0.99
Cynk (mg)
0.20
0.29
Miedź (mg)
0.04
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny zielonej surówki z kapusty pekińskiej 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zielonej surówki z kapusty pekińskiej

Koszt składników
46.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta pekińska
500 g
pół małej główki
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 500 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Szczypiorek
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Brokuły
200 g
pół małej sztuki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Ogórek
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Jabłko
200 g
1 średnia sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Papryka zielona
200 g
1 mała sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Oliwa z oliwek
100 ml
10 łyżek stołowych
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Koszt składników
46.00