Zeppole
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Cukier (250 g)
- Jajko (6 szt.)
- Masło (350 g)
- Mleko 3,2% - 4 szklanki (1000 ml)
- Konfitura wiśniowa (200 g)
- Żółtko jajka (6 szt.)
Przepis na zeppole krok po kroku
W rondlu umieść 150 g masła i 320 ml wody.
Podgrzej, aż się rozpuści.
Zdejmij z ognia i dodaj 250 g mąki pszennej, wymieszaj energicznie.
Wystudź ciasto i wbij do niego jajka.
Dodaj szczyptę soli i zmiksuj do uzyskania gładkiej puszystej masy.
Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego.
Na papier do pieczenia wyciskaj z rękawa ciasto na pączki.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.
W rondlu umieść żółtka, cukier i 50 g mąki pszennej.
Wymieszaj do połączenia składników.
Wlej mleko i gotuj na wolnym ogniu przez 7 minut.
Masę wystudź.
Do zimnej masy dodaj 200 g masła oraz cukier z wanilią i zmiksuj na gładki krem.
Wystudzone pączki nadziej kremem.
Wierzch posyp cukrem pudrem i udekoruj dżemem wiśniowym.
Podawaj na paterze.
Więcej informacji na temat zeppoli
Zeppole to bardzo dobry pomysł na tradycyjne włoskie pączki. Przygotowywane są one na bazie ciasta parzonego i smażone lub pieczone w piekarniku. Tradycyjnie pączki podaje się z nadzieniem budyniowym oraz wiśnią w syropie. Drożdżowe pączki różnią się nieco smakiem. Można przygotować także mini pączki bez nadzienia, a w zamian za to posypać je obficie cukrem pudrem. Przepis na zeppole jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia mini pączków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, masło, mleko, cukier z wanilią, dżem wiśniowy, sól, żółtka jaj.
Jak zrobić zeppole? W rondlu umieść masło i wodę. Podgrzej, aż się rozpuści. Zdejmij z ognia i dodaj mąkę pszenną, wymieszaj energicznie. Wystudź ciasto i wbij do niego jajka. Dodaj szczyptę soli i zmiksuj do uzyskania gładkiej puszystej masy. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego. Na papier do pieczenia wyciskaj z rękawa ciasto na pączki. Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. W rondlu umieść żółtka, cukier i mąkę pszenną. Wymieszaj do połączenia składników. Wlej mleko i gotuj na wolnym ogniu przez 7 minut. Masę wystudź. Do zimnej masy dodaj masło oraz cukier z wanilią i zmiksuj na gładki krem. Wystudzone pączki nadziej kremem. Wierzch posyp cukrem pudrem i udekoruj dżemem wiśniowym. Podawaj na paterze.
Mleko jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Wyróżnić możemy kilka rodzajów mleka takiej jak mleko pełne, półtłuste i chude. W zależności od rodzaju przygotowywanej potrawy możemy wybrać odpowiednią zawartość tłuszczu w mleku. W Polsce najbardziej popularnym rodzajem mleka jest mleko krowie, rzadziej kozie i owcze. Mleko krowie jest doskonałym źródłem wapnia, zawiera tłuszcz mleczny, który jest zemulgowaną formą kwasów tłuszczowych mających możliwość wchłaniania się bezpośrednio bez potrzeby trawienia.
Podsumowując: pyszne włoskie pączki świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Najlepsze pączki można przygotować także z kremem na bazie serka mascarpone lub twarogu. Smaczne pączki na deser są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni.
Alergeny w zeppolach
Lista alergenów dla zeppoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze zeppoli
Zeppole to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru. Podnosi on szybko poziom glukozy we krwi i nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Pączki są kaloryczne i powinniśmy spożywać je w małych porcjach.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.