Zemsta teściowej
- Mąka krupczatka (300 g)
- Masło (200 g)
- Cukier (400 g)
- Białko jajka (6 szt.)
- Galaretka (150 g)
- Wiśnie (700 g)
- Śmietanka kremowa 30% (650 g)
- Żelatyna (90 g)
Przepis na zemsta teściowej krok po kroku
Piekarnik nagrzej do 165 stopni.
Zimne masło pokrój w kostkę, dodaj mąkę, cukier i jajka. Zagnieć szybko ciasto aby jak najmniej się ogrzało.
Powstałe ciasto podziel na dwie części zawiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na 30-40 minut.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkuj na wielkość blaszki. Nakłuj widelcem. Piecz przez 30 minut.
Rozwałkuj drugą porcję ciasta, wyłóż na papier do pieczenia, na wierzch wyłóż bezę, wierzch posyp płatkami lub słupkami migdałowymi. Piecz 30 minut.
Przygotuj bezę: w dużej misce ubij na sztywno białka, dodaj cukier i dalej miksuj do uzyskania błyszczącej piany.
Przygotuj galaretkę: 800 ml wrzącej wody wlej do miski, wsyp galaretkę. Dokładnie wymieszaj. Gdy wystygnie dodaj wydrylowane wiśnie.
Odstaw do lodówki aby zaczęła tężeć.
Przygotuj masę śmietanową: śmietanę 30% ubij, dodaj ekstrakt waniliowy, żelatyna-fix rozpuść w wodzie, pod koniec ubijania śmietany dodaj żelatyna-fix i miksuj ok 30-40s. Wstaw do lodówki do stężenia.
Pierwszy placek ciasta połóż w foremce, wylej na niego tężejącą galaretkę, na nią tężejącą masę śmietanową, na koniec placek ciasta z bezą.
Ciasto wstaw do lodówki na ok 3h.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat zemsty teściowej
Ciasto zemsta teściowej to idealna propozycja na wykorzystanie świeżych lub mrożonych owoców. Pyszne połączenie kruchego ciasta, owoców, śmietany i słodkiej bezy zaspokoi nie jedno wymagające podniebienie. Ciasto sprawdzi się jako przekąska do kawy lub herbaty. Świetnie będzie się również prezentować na wystawnej kolacji dla znajomych. Nazwa Zemsta Teściowej jest zamiennie stosowana z Wiśniowa Chmurka, która brzmi o wiele przyjemniej.
Przepis na placek zemsta teściowej przygotujesz z łatwością. Wystarczy, że zrobisz kruche ciasto, galaretkę z owocami, masę śmietanową i bezę. Potem złożysz warstwy i cierpliwie poczekasz, aż wszystkie warstwy się zwiążą. Jeśli potrzebujesz zrobić dużą blachę ciasta możesz podwoić ilość potrzebnych składników i przygotować więcej tego pysznego ciasta.
Jeśli nie lubisz wiśni lub masz akurat inne owoce możesz je dowolnie zamieniać. Ciasto równie dobrze będzie smakowało z malinami, truskawkami czy jagodami. Jeśli jesteś zwolennikiem ciast z alkoholem dodaj go do galaretki lub masy śmietanowej (przed ubiciem). Dla osób, które chcą uniknąć dodatku żelatyny doskonałą alternatywą jest dodatek serka mascarpone do śmietany. Zmniejsz ilość śmietany do 200 ml i dodaj 500 g serka mascarpone, dodaj cukier i zmiksuj na sztywną masę.
Wiśnie dodane do ciasta są źródłem wielu witamin takich jak A, B, C oraz kwasu foliowego. Owoce jagodowe, które alternatywnie możesz dodać do ciasta są bogatym źródłem witaminy C, która jest naturalnym antyoksydantem. Śmietana jest dobrym źródłem białka i łatwo przyswajalnego tłuszczu oraz bogatym źródłem wapnia. Natomiast masło zawiera duże ilości witaminy D, która u dzieci wspomaga rozwój kości a u dorosłych zapobiega osteoporozie.
Podsumowując ciasto zemsta teściowej jest to świetny przepis na słodką przekąskę, która jest również poza sporą ilością cukru źródłem cennych witamin i minerałów. Pamiętajmy o tym, że jeśli chcemy trochę odchudzić ciasto możemy zamiast cukru dodać ksylitol. Ciasto będzie nadal słodkie lecz mniej kaloryczne.
Alergeny w zemście teściowej
Lista alergenów dla zemsty teściowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka krupczatka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze zemsty teściowej
Ciasto zemsta teściowej to doskonała propozycja na przekąskę do kawy i herbaty. Idealnie sprawdzi się podczas spotkań rodzinnych oraz ze znajomymi. Danie to jest źródłem cukrów prostych, dlatego uważaj z jego ilością w swojej diecie.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.