Żelki bez cukru

Opublikowano: 28.11.2021 r., 19:01 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowe żelki bez cukru
Żelki bez cukru
Żelki bez cukru to wspaniała przekąska dla dzieci, która jest zdrowa i bezpieczna. Wyglądają fantastycznie, a smakują znacznie lepiej niż sklepowe.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Czas chłodzenia 10 min
13 kcal
Kcal w porcji
15 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Sok pomarańczowy (100 ml)
  • Żelatyna - 6 łyżeczek (24 g)
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka (7 ml)
  • Erytrytol - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, forma do pralinek

Przepis na żelki bez cukru krok po kroku

Żelatynę wrzuć do garnka i zalej sokiem.

Odczekaj 10 minut, następnie zacznij ją podgrzewać.

Do żelatyny dodaj sok z cytryny i słodzik.

Gotuj aż do rozpuszczenia.

Gotowy płyn wlej do foremek na pralinki i włóż do lodówki na 2 godziny.

Jak oceniasz przepis na żelki bez cukru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat żelków bez cukru

Żelki bez cukru to wspaniały i prosty przepis na domowe słodycze, które nie tylko są smaczniejsze niż te sklepowe, ale co ważniejsze, zdrowsze. Nie zawierają sztucznych barwników, które mogą być niezwykle szkodliwe dla małych dzieci. To wspaniała opcja dla osób, które nie potrafią zrezygnować na co dzień ze słodyczy, więc poszukują dobrej, domowej alternatywy. Ten przepis pozwala stworzyć naprawdę smaczne żelki nie tylko dla najmłodszych.

Przepis na żelki bez cukru jest niezwykle prosty, więc świetnie sprawdzi się również dla osób początkujących. Do stworzenia tych słodkości nie potrzeba zbyt wielu składników. Wystarczy tylko żelatyna i sok owocowy. W tym przepisie został wykorzystany sok pomarańczowy, ze względu na swój słodko kwaśny aromat, jednak można go zastąpić dowolnym ulubionym sokiem. Nie sprawdzi się jednak żurawinowy, który jest bardzo kwaśny. Jednak wspaniałym wyborem będzie na przykład malinowy, wiśniowy, czy truskawkowy. Nie należy wybierać jednak soku ananasowego i z kiwi, które ze względu na duże stężenie enzymów trawiących białka uniemożliwiają stężenie żelatyny, przez co psują cały efekt. Żelatyna jest niezwykle cennym elementem diety, który dostarcza sporej ilości kolagenu. Ze względu na spory dodatek witaminy C, z soków owocowych, lepiej się wchłania, a dzięki czemu działa mocniej. Kolagen zawarty w żelatynie jest niezbędny do prawidłowego działania chrząstek i stawów, a także jelit. Ma również dobroczynny wpływ na skórę, włosy i paznokcie, chroniąc przed przedwczesnym starzeniem się.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić żelki bez cukru, smaczne, ale wciąż domowe to ten przepis sprawdzi się idealnie. Powstają z niego smaczne słodkości, które będą też odpowiednie dla wszystkich, nawet dla dzieci. To dobre źródło naturalnego kolagenu, który dobrze się wchłania i poprawia funkcjonowanie całego organizmu. Te żelki choć zdrowe, są naprawdę pyszne. Są niezwykle owocowe, pełne smaku, więc posmakują też dzieciom. Te słodycze własnej roboty świetnie nadają się też na prezent, na przykład świąteczny.

Alergeny w żelkach bez cukru

Lista alergenów dla żelków bez cukru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na żelki bez cukru

Wartości odżywcze żelków bez cukru

na 100g gotowej potrawy

To dużo zdrowsza opcja niż sklepowe produkty.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(15g)
Energia (kcal)
88.04
13.21
Białko (g)
14.07
2.11
Fenyloalanina (mg)
0.28
0.04
Brak danych dla: sok z cytryny.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(15g)
Węglowodany (g)
20.85
3.13
Węglowodany przyswajalne (g)
20.64
3.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.21
0.03
Sacharoza (cukier) (g)
2.71
0.41
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Glukoza (g)
1.55
0.23
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
1.66
0.25
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(15g)
Tłuszcz (g)
0.13
0.02
Tłuszcze nasycone (g)
0.07
0.01
Tłuszcze nienasycone (g)
0.05
0.01
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.02
0.00
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: żelatyna.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(15g)
Witamina A (µg (mcg))
5.96
0.89
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.02
0.00
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
21.73
3.26
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.13
0.02
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.00
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.01
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.15
0.02
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.59
3.24
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
19.25
2.89
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(15g)
Sód (mg)
33.85
5.08
Potas (mg)
129.17
19.38
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Wapń (mg)
15.64
2.35
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
17.83
2.67
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.40
1.56
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.25
0.04
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.05
0.01
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.36
0.05
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.03
0.00
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żelków bez cukru 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żelków bez cukru

Koszt składników
28.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sok pomarańczowy
100 ml
4.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 100 ml
Żelatyna
24 g
6 łyżeczek
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 24 g
Sok z cytryny
7 ml
1 łyżeczka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 7 ml
Erytrytol
20 g
2 łyżki
18.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 20 g
Koszt składników
28.00