Żelazne kluski
- Ziemniaki późne (1000 g)
- Mąka pszenna typ 550 - 1 szklanka (130 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 3 łyżeczki (15 g)
- Jajko (1 szt.)
- Sól - 1 łyżeczka (5 g)
Przepis na żelazne kluski krok po kroku
Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Odciśnij nadmiar wody.
Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
W garnku zagotuj wodę z niewielką ilością soli.
Do gotującej się wody dodawaj łyżką porcje ciasta. Klusek nie trzeba wcześniej formować, dodawaj ciasto prosto z łyżki.
Gotuj kluski ok. 4-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię i delikatnie wyławiaj łyżką cedzakową.
Podawaj ze skwarkami, cebulką, śmietaną lub np. gulaszem.
-
Kluski śląskie
-
Kluski leniwe
-
Kluski lane
-
Kluski na parze
-
Kluski kładzione
-
Szare kluski
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Dango
-
Kluski z makiem
-
Kluski lane na mleku
-
Kluski leniwe z serem
-
Kluski z serem
-
Kartacze z mięsem
-
Kluski leniwe z ziemniaków
-
Kluseczki francuskie
-
Szpecle
-
Kluski łyżką kładzione
-
Kopytka leniwe
-
Kluski i kluseczki
Więcej informacji na temat żelaznych klusek
Żelazne kluski, zwane też kluskami szarymi, to jedno z najbardziej klasycznych dań kuchni polskiej. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Świetnie sprawdzają na obiad lub kolację. Dla wielu z nas z pewnością są wspomnieniem domowej rodzinnej kuchni i posiłków przygotowywanych przez nasze mamy, czy babcie. Żelazne kluski z ugotowanych ziemniaków to świetny pomysł na danie zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Są bardzo smaczne w wersji na słodko, na przykład z owocami, jak również na słono, ze skwarkami, sosem mięsnym, gulaszem warzywnych. Dodatek do klusek nie tylko nadaje im wyjątkowy smak, ale także obniża indeks glikemiczny, zwłaszcza jeśli uwzględnisz produkty będące źródłem białka, tłuszczu i błonnika takie jak mięso, ryby, jaja, czy świeże warzywa. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić żelazne, aby były naprawdę pyszne i dobre na każdą okazję, koniecznie poznaj nasz sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją. Na pewno poradzisz sobie z jego przygotowaniem, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni – jest bardzo łatwy i szybki. Składniki niezbędne do przygotowania żelaznych klusek to surowe ziemniaki, mąka pszenna, jajko, skrobia ziemniaczana oraz sól. Przepis na kluski serowe możesz zmodyfikować i przygotować je z ziemniaków ugotowanych. Zamiast ich ścierana na tarce wystarczy przecisnąć je wtedy przez specjalną praskę do ziemniaków. Przepis na żelazne kluski jest bardzo prosty. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i łyżką rzucać ciasto na wrzącą wodę w garnku. Żelazne kluski najlepiej smakują na ciepło, od razu po ugotowaniu. Jako dodatki na słodko świetnie sprawdzą się wszelkie przeciery owocowe, zwłaszcza z owoców jagodowych. W wersji wytrawnej kluski możesz podawać ze skwarkami lub jako dodatek do mięs. Jeśli chcesz zrobić najlepsze żelazne kluski, koniecznie czytaj dalej, aby dowiedzieć się jak przygotować je krok po kroku.
Alergeny w żelaznych kluskach
Lista alergenów dla żelaznych klusek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze żelaznych klusek
Żelazne kluski są niskobłonnikowe, dlatego mogą być obecne w diecie lekkostrawnej. Mają jednak stosunkowo wysoki indeks glikemiczny dlatego najlepiej jeść je w towarzystwie produktów tłuszczowych i białkowych.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.