Przepis na zefiry krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, rękaw cukierniczy

Puree umieść w garnku, dodaj 50 g cukru i podgrzej do połączenia składników.

Wystudź masę.

Do rondla wsyp agar oraz 100 g cukru i dodaj 150 ml wody, wymieszaj.

Zagotuj, aż płyn uzyska temperaturę około 110 st. C.

Wystudź do osiągnięcia temperatury 90 st. C.

Do miski dodaj puree porzeczkowe oraz białka jaj.

Ubijaj przez około 6-7 minut.

Masa powinna być sztywna.

Cały czas miksując, wlewaj syrop cukrowy.

Ubijaj przez około 3-4 minuty, aż masa wystygnie.

Przełóż pianę do rękawa cukierniczego i wyciskaj zefiry na papier do pieczenia.

Masa musi związać przez około 5-6 godzin.

Udekoruj ciastka cukrem pudrem.

Zefiry na białym tle.
Zefiry
Koszt przygotowania dania
3.38 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
61 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
66

Zefiry - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zefiry

Zefiry to tradycyjny wyrób cukierniczy pochodzący z Rosji. Pianki owocowe nieco przypominają znane nam marshmallow, mają jednak bardziej owocowy smak. Wszystko to za sprawą owocowego puree, które się do nich dodaje. Zefiry przygotować można w polewie czekoladowej lub udekorować je tylko cukrem pudrem. Zefiry domowe są bardzo aromatyczne i rozpływają się w ustach. Przepis na zefiry jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je przygotować. Do zrobienia zefirów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: puree z porzeczek, cukier, białko jaja, agar, cukier puder.

Jak zrobić zefiry? Puree umieść w garnku, dodaj cukier i podgrzej do połączenia składników. Wystudź masę. Do rondla wsyp agar oraz cukier i dodaj wodę, wymieszaj. Zagotuj, aż płyn uzyska temperaturę około 110 stopni. Wystudź do osiągnięcia temperatury 90 stopni. Do miski dodaj puree porzeczkowe oraz białka jaj. Ubijaj przez około 6-7 minut. Masa powinna być sztywna. Cały czas miksując wlewaj syrop cukrowy. Ubijaj przez około 3-4 minuty, aż masa wystygnie. Przełóż pianę do rękawa cukierniczego i wyciskaj zefiry na papier do pieczenia. Masa musi związać przez około 5-6 godzin. Udekoruj ciastka cukrem pudrem.

Porzeczki to owoce pochodzące z tej samej rodziny co agrest krzewy. Istnieje wiele różnych odmian tego krzewu, niektóre gatunki są krzewami ozdobnymi. Porzeczki czarne bardzo dobrze nadają się do przygotowania dżemu. Owoce zawierają pokaźną ilość błonnika oraz witamin z grupy B czy witaminy C.

Podsumowując pyszne zefiry będą idealnym dodatkiem do kawy i herbaty podczas spotkań ze znajomymi. Pianki owocowe przygotować można także z dodatkiem żelatyny. Nie można jej jednak zagotować z cukrem, lecz dodać jedynie rozpuszczoną do syropu cukrowego. Zefiry są dobre do spożycia kilka godzin po przygotowaniu. Weź to pod uwagę, przygotowując deser. Można je przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka dni. Sprawdzony przepis gwarantuje wykonanie udanego deseru. Rosyjskie owocowe pianki są świetne dla dzieci i dorosłych. Słodycze przygotowane w domu są dużo zdrowsze.

Wartości odżywcze zefiry

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny zefiry 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zefiry

Lista alergenów dla zefiry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

W przepisie na zefiry nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • puree porzeczkowe, agar
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania zefiry

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Puree porzeczkowe
250 g
Cukier
150 g
15 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Białko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Agar
10 g
Jak oceniasz przepis na zefiry
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób