Żeberka z piekarnika

Opublikowano: 06.04.2021 r., 3:03 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Soczyste żeberka z piekarnika
Żeberka z piekarnika
Żeberka z piekarnika są pyszne i bardzo soczyste. Pieczone żeberka to idealny pomysł na obiad lub kolację. Sprawdź, jak przygotować i jak długo piec żeberka wieprzowe!
Przygotowanie 35 min
Smażenie i Pieczenie 65 min
539 kcal
Kcal w porcji
315 g
Wielkość porcji
42
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Cebula - 2 sztuki (200 g)
  • Żeberka wieprzowe (800 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
  • Olej rzepakowy - 6 łyżek (60 ml)
  • Piwo jasne - 1 szklanka (220 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, pieprz ziarna
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, miska, miseczka

Przepis na żeberka z piekarnika krok po kroku

Do miseczki wlej olej i wsyp: 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę pieprzu czarnego mielonego, 1 łyżeczkę papryki słodkiej i 1 łyżeczkę papryki ostrej. Całość wymieszaj.

Żeberka umyj i pokrój na mniejsze części. Włóż je do miski i polej przygotowaną marynatą. Następnie przykryj i odstaw do lodówki na 5 h.

Na mocno rozgrzaną patelnię wyłóż żeberka i podsmaż je z każdej strony.

Cebulę obierz, opłucz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.

Podsmażone żeberka przełóż do naczynia żaroodpornego.

Zalej je piwem, posyp cebulą i czosnkiem. Dodaj 3 ziarenka ziela angielskiego i 2 liście laurowe i 5 ziarenek czarnego pieprzu.

Nałóż pokrywkę i włóż do piekarnika. Duś przez 40 min w temperaturze 175 stopni Celsjusza.

Zdejmuj pokrywę, żeberka obróć na drugą stronę i piecz 25 min.

W połowie pieczenia jeszcze raz je obróć.

Jak oceniasz przepis na żeberka z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat żeberek z piekarnika

Żeberka z piekarnika to idealny pomysł na rodzinny obiad lub spotkanie ze znajomymi. Odpowiednio przygotowane wychodzą dobre i soczyste, a mięso samo odchodzi od kości. Warto zapisać sobie ten przepis, bo niedługo znów może okazać się potrzebny.

Jak zrobić żeberka w piekarniku? Tak naprawdę można przygotować je na kilka sposobów. Można je przyrządzić w piwie lub w bulionie. Bardzo dobre są także żeberka mięsne w sosie własnym z dodatkiem cebulki i czosnku. Warto wcześniej je zamarynować, aby żeberka zmiękły i nabrały wyrazistszego smaku.

Ostateczny smak żeberek w głównej mierze zależy od użytej marynaty. Marynata może składać się tylko z oleju i przypraw, ale możesz też nasmarować żeberka miodem, musztardą lub ketchupem. Przez kilka godzin można przetrzymać je w specjalnie przygotowane zalewie. Wszystko zależy od własnych preferencji smakowych.

Jak przygotować żeberka wieprzowe? Przed umieszczeniem ich w naczyniu żaroodpornym, należy je zamarynować na kilka godzin, a potem przez chwilę podpiekać na patelni. Później powinny być przez pewien czas zarówno duszone, jak i pieczone.

Jak długo piec żeberka? Wszystko uzależnione jest od tego, czy są to żeberka surowe, marynowane czy podpiekane na patelni. Znaczenie ma także to, jakie są to żeberka (np. wieprzowe, wołowe). Żeberka na pewno będą gotowe, gdy będą odpowiednie miękkie, a mięso będzie samo odchodziło od kości. Pod samo koniec pieczenie możesz posmarować je miodem, aby utworzyła się glazura.

Żeberka mogą być pieczone, grillowane, duszone (na patelni lub w piekarniku w naczyniu żaroodpornym). Wcześniej warto je odpowiednio zamarynować, ponieważ to wpływa zarówno na ich smak, jak i strukturę. Jeżeli masz taką możliwość, żeberka zostaw w marynacie na całą noc. Żeberka z piekarnika można podawać z powstałym sosem piwnym polanym po ziemniakach lub kluskach śląskich, ale będą też pyszne z samym pieczywem. Choć nie jest to prosty przepis, to warto go wypróbować. Możesz być pewien, że te żeberka bardzo szybko znikną ze stołu.

Alergeny w żeberkach z piekarnika

Lista alergenów dla żeberek z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Piwo jasne

Wartości odżywcze żeberek z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(315g)
Energia (kcal)
171.29
539.55
Białko (g)
12.21
38.45
Fenyloalanina (mg)
0.51
1.61
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(315g)
Węglowodany (g)
2.10
6.63
Węglowodany przyswajalne (g)
1.82
5.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.29
0.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(315g)
Tłuszcz (g)
11.94
37.62
Tłuszcze nasycone (g)
5.32
16.77
Tłuszcze nienasycone (g)
6.62
20.86
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.76
15.01
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.86
5.85
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.14
Cholesterol (mg)
45.71
144.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(315g)
Witamina A (µg (mcg))
1.24
3.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.37
1.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.62
1.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.50
4.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.43
1.36
Witamina E (mg)
0.00
0.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.24
3.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.00
6.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
3.99
12.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.21
0.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(315g)
Sód (mg)
40.41
127.30
Potas (mg)
227.21
715.71
Wapń (mg)
19.92
62.74
Fosfor (mg)
127.52
401.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.66
49.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.58
1.83
Cynk (mg)
1.76
5.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żeberek z piekarnika 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żeberek z piekarnika

Koszt składników
36.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Żeberka wieprzowe
800 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 800 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Olej rzepakowy
60 ml
6 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Piwo jasne
220 ml
1 szklanka
3.50
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.54
Za 220 ml
Koszt składników
36.50