Żeberka z piekarnika
- Cebula - 2 sztuki (200 g)
- Żeberka wieprzowe (800 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Olej rzepakowy - 6 łyżek (60 ml)
- Piwo jasne - 1 szklanka (220 ml)
Przepis na żeberka z piekarnika krok po kroku
Do miseczki wlej olej i wsyp: 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę pieprzu czarnego mielonego, 1 łyżeczkę papryki słodkiej i 1 łyżeczkę papryki ostrej. Całość wymieszaj.
Żeberka umyj i pokrój na mniejsze części. Włóż je do miski i polej przygotowaną marynatą. Następnie przykryj i odstaw do lodówki na 5 h.
Na mocno rozgrzaną patelnię wyłóż żeberka i podsmaż je z każdej strony.
Cebulę obierz, opłucz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
Podsmażone żeberka przełóż do naczynia żaroodpornego.
Zalej je piwem, posyp cebulą i czosnkiem. Dodaj 3 ziarenka ziela angielskiego i 2 liście laurowe i 5 ziarenek czarnego pieprzu.
Nałóż pokrywkę i włóż do piekarnika. Duś przez 40 min w temperaturze 175 stopni Celsjusza.
Zdejmuj pokrywę, żeberka obróć na drugą stronę i piecz 25 min.
W połowie pieczenia jeszcze raz je obróć.
-
Żeberka
-
Żeberka w miodzie
-
Żeberka pieczone
-
Żeberka w kapuście
-
Żeberka wieprzowe
-
Zupa grochowa na żeberkach
-
Żeberka duszone
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Żeberka bbq
-
Szponder wołowy
-
Żeberka z grilla
-
Marynata do żeberek
-
Żeberka w coli
-
Żeberka w sosie
-
Krupnik na żeberkach
-
Kwaśnica góralska
-
Żeberka w sosie bbq
-
Żeberka w sosie barbeque
-
Żeberka
Więcej informacji na temat żeberek z piekarnika
Żeberka z piekarnika to idealny pomysł na rodzinny obiad lub spotkanie ze znajomymi. Odpowiednio przygotowane wychodzą dobre i soczyste, a mięso samo odchodzi od kości. Warto zapisać sobie ten przepis, bo niedługo znów może okazać się potrzebny.
Jak zrobić żeberka w piekarniku? Tak naprawdę można przygotować je na kilka sposobów. Można je przyrządzić w piwie lub w bulionie. Bardzo dobre są także żeberka mięsne w sosie własnym z dodatkiem cebulki i czosnku. Warto wcześniej je zamarynować, aby żeberka zmiękły i nabrały wyrazistszego smaku.
Ostateczny smak żeberek w głównej mierze zależy od użytej marynaty. Marynata może składać się tylko z oleju i przypraw, ale możesz też nasmarować żeberka miodem, musztardą lub ketchupem. Przez kilka godzin można przetrzymać je w specjalnie przygotowane zalewie. Wszystko zależy od własnych preferencji smakowych.
Jak przygotować żeberka wieprzowe? Przed umieszczeniem ich w naczyniu żaroodpornym, należy je zamarynować na kilka godzin, a potem przez chwilę podpiekać na patelni. Później powinny być przez pewien czas zarówno duszone, jak i pieczone.
Jak długo piec żeberka? Wszystko uzależnione jest od tego, czy są to żeberka surowe, marynowane czy podpiekane na patelni. Znaczenie ma także to, jakie są to żeberka (np. wieprzowe, wołowe). Żeberka na pewno będą gotowe, gdy będą odpowiednie miękkie, a mięso będzie samo odchodziło od kości. Pod samo koniec pieczenie możesz posmarować je miodem, aby utworzyła się glazura.
Żeberka mogą być pieczone, grillowane, duszone (na patelni lub w piekarniku w naczyniu żaroodpornym). Wcześniej warto je odpowiednio zamarynować, ponieważ to wpływa zarówno na ich smak, jak i strukturę. Jeżeli masz taką możliwość, żeberka zostaw w marynacie na całą noc. Żeberka z piekarnika można podawać z powstałym sosem piwnym polanym po ziemniakach lub kluskach śląskich, ale będą też pyszne z samym pieczywem. Choć nie jest to prosty przepis, to warto go wypróbować. Możesz być pewien, że te żeberka bardzo szybko znikną ze stołu.
Alergeny w żeberkach z piekarnika
Lista alergenów dla żeberek z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Piwo jasne
Wartości odżywcze żeberek z piekarnika
Energia i białka
(315g)
Węglowodany
(315g)
Tłuszcze
(315g)
Witaminy
(315g)
Składniki mineralne
(315g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.