Przepis na żeberka z kociołka krok po kroku

Składniki
  • Żeberka wieprzowe 1000 g
  • Oliwa z oliwek 30 ml 3 łyżki
  • Ziemniaki młode 500 g 6 sztuk
  • Marchewka 500 g 10 sztuk
  • Kapusta biała 1000 g 1/2 główki
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, czosnek

Żeberka obtocz w oliwie i przyprawach. Wstaw do lodówki na minimum godzinę.

Ziemniaki, marchew obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Dno i wewnętrzne ściany kociołka obłóż liśćmi kapusty.

Na zmianę układaj warstwę warzyw i żeberek.

Całość przykryj liśćmi kapusty.

Do kociołka wlej piwo ciemne.

Zakręć kociołek i wstaw na rozpalone ognisko na minimum 1,5 godziny.

Żeberka podawaj z warzywami.

Surowe żeberka przed zamarynowaniem.
Żeberka z kociołka
Koszt przygotowania dania
31.95 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
593 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
35

Żeberka z kociołka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o żeberkach z kociołka

Żeberka z kociołka to bardzo oryginalny przepis na przygotowanie żeberek wołowych lub wieprzowych, popularny zwłaszcza wśród myśliwych i leśników. Tradycyjnie przygotowuje się żeberka z kociołka żeliwnego lub z kociołka myśliwskiego na ognisku, na świeżym powietrzu. Jednak, tak naprawdę żeberka można przygotować w dowolnym rodzaju kociołka, a w warunkach domowych również w zwykłym, dużym garnku żeliwnym. Kluczowym elementem dania jest bowiem odpowiednia marynata, dobra jakość mięsa i właściwie dobrane dodatki. Wtedy konkretny rodzaj kociołka, czy naczynia nie ma najważniejszego znaczenia i schodzi na dalszy plan. Oczywiście przepisów na marynatę do żeberek będzie tyle ile osób, które ją przygotowują. Najważniejsze jest to, aby dobrać te składniki i smaki, które najbardziej nam odpowiadają. Najczęściej wykorzystuje się sól, pieprz, majeranek, a także cebulę i czosnek. Można dodać także słodkiej lub ostrej papryki mielonej. Bardzo ważne jest odpowiednie marynowanie mięsa wieprzowego lub wołowego w przygotowanej marynacie, czy zalewie, aby miało ono czas na nabranie smaku i zapachu, a także kruchości. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej i odstawić na całą noc do lodówki. W dniu, w których planujesz przygotować żeberka w kapuście w kociołku, wystarczy wtedy ułożyć liście kapusty na dnie kociołka posmarowanego oliwą lub olejem roślinnym, a na liście kapusty - zamarynowane żeberka. Częściej przygotowuje się żeberka ze świeżą kapustą niż w kapuście kiszonej. Do żeberek w kapuście w kociołku możesz dodać obrane i pokrojone warzywa, na przykład marchewkę, pietruszkę, selera, kalafiora, tak naprawdę sprawdzą się wszystkie warzywa, które aktualnie masz w lodówce. Tak przygotowane składniki możesz zalać wodą, bulionem lub piwem ciemnym, które jest najbardziej tradycyjnym dodatkiem, dodającym charakterystycznego posmaku. Żeberka powinny dusić się około 2 - 2,5 godzin, aby mięso było odpowiednio ugotowane, miękkie i łatwo odchodziło od kości. Poznaj przepis na żeberka z kociołka.

Wartości odżywcze żeberek z kociołka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (600g)
Energia (kalorie)
98.85 kcal
593.11 kcal
Białko
7.28 g
43.70 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (600g)
Tłuszcz
4.97 g
29.83 g
Tłuszcze nasycone
2.88 g
17.26 g
Tłuszcze nienasycone
2.10 g
12.57 g
Tłuszcze jednonasycone
1.64 g
9.85 g
Brak danych dla: ziemniaki młode.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.45 g
2.72 g

Witaminy w przepisie na żeberka z kociołka

Na 100g
Na porcję (600g)
Witamina B6
0.29 mg
1.74 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.17 mg
1.02 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.66 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
1.43 mg
8.57 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na żeberka z kociołka

Na 100g
Na porcję (600g)
Sód
39.13 mg
234.77 mg
Potas
284.00 mg
1704.02 mg
Wapń
27.90 mg
167.39 mg
Fosfor
87.46 mg
524.75 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
16.67 mg
100.00 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.62 mg
3.75 mg
Cynk
1.07 mg
6.40 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.36 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żeberek z kociołka 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w żeberkach z kociołka

Lista alergenów dla żeberek z kociołka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, majeranek, czosnek.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na żeberka z kociołka

Cena przygotowania żeberek z kociołka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wieprzowe
1000 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 2
25.00
Za 1000 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Ziemniaki młode
500 g
6 sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Marchewka
500 g
10 sztuk
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Kapusta biała
1000 g
1/2 główki
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 g
Liczba porcji:
Razem
69.50
Łączny koszt
31.95
Jak oceniasz przepis na żeberka z kociołka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób