Przepis na żeberka z kociołka krok po kroku
- Żeberka wieprzowe 1000 g
- Oliwa z oliwek 30 ml 3 łyżki
- Ziemniaki młode 500 g 6 sztuk
- Marchewka 500 g 10 sztuk
- Kapusta biała 1000 g 1/2 główki
Żeberka obtocz w oliwie i przyprawach. Wstaw do lodówki na minimum godzinę.
Ziemniaki, marchew obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Dno i wewnętrzne ściany kociołka obłóż liśćmi kapusty.
Na zmianę układaj warstwę warzyw i żeberek.
Całość przykryj liśćmi kapusty.
Do kociołka wlej piwo ciemne.
Zakręć kociołek i wstaw na rozpalone ognisko na minimum 1,5 godziny.
Żeberka podawaj z warzywami.
Często zadawane pytania
-
Żeberka
-
Żeberka w miodzie
-
Żeberka pieczone
-
Żeberka w kapuście
-
Żeberka wieprzowe
-
Zupa grochowa na żeberkach
-
Żeberka duszone
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Żeberka bbq
-
Szponder wołowy
-
Żeberka z grilla
-
Żeberka w coli
-
Marynata do żeberek
-
Żeberka w sosie
-
Żeberka z piekarnika
-
Krupnik na żeberkach
-
Żeberka w sosie bbq
-
Kwaśnica góralska
-
Żeberka

(liczba kalorii)
Żeberka z kociołka - cechy przepisu
Więcej o żeberkach z kociołka
Żeberka z kociołka to bardzo oryginalny przepis na przygotowanie żeberek wołowych lub wieprzowych, popularny zwłaszcza wśród myśliwych i leśników. Tradycyjnie przygotowuje się żeberka z kociołka żeliwnego lub z kociołka myśliwskiego na ognisku, na świeżym powietrzu. Jednak, tak naprawdę żeberka można przygotować w dowolnym rodzaju kociołka, a w warunkach domowych również w zwykłym, dużym garnku żeliwnym. Kluczowym elementem dania jest bowiem odpowiednia marynata, dobra jakość mięsa i właściwie dobrane dodatki. Wtedy konkretny rodzaj kociołka, czy naczynia nie ma najważniejszego znaczenia i schodzi na dalszy plan. Oczywiście przepisów na marynatę do żeberek będzie tyle ile osób, które ją przygotowują. Najważniejsze jest to, aby dobrać te składniki i smaki, które najbardziej nam odpowiadają. Najczęściej wykorzystuje się sól, pieprz, majeranek, a także cebulę i czosnek. Można dodać także słodkiej lub ostrej papryki mielonej. Bardzo ważne jest odpowiednie marynowanie mięsa wieprzowego lub wołowego w przygotowanej marynacie, czy zalewie, aby miało ono czas na nabranie smaku i zapachu, a także kruchości. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej i odstawić na całą noc do lodówki. W dniu, w których planujesz przygotować żeberka w kapuście w kociołku, wystarczy wtedy ułożyć liście kapusty na dnie kociołka posmarowanego oliwą lub olejem roślinnym, a na liście kapusty - zamarynowane żeberka. Częściej przygotowuje się żeberka ze świeżą kapustą niż w kapuście kiszonej. Do żeberek w kapuście w kociołku możesz dodać obrane i pokrojone warzywa, na przykład marchewkę, pietruszkę, selera, kalafiora, tak naprawdę sprawdzą się wszystkie warzywa, które aktualnie masz w lodówce. Tak przygotowane składniki możesz zalać wodą, bulionem lub piwem ciemnym, które jest najbardziej tradycyjnym dodatkiem, dodającym charakterystycznego posmaku. Żeberka powinny dusić się około 2 - 2,5 godzin, aby mięso było odpowiednio ugotowane, miękkie i łatwo odchodziło od kości. Poznaj przepis na żeberka z kociołka.
Wartości odżywcze żeberek z kociołka
Energia i białka
(600g)
Węglowodany w żeberkach z kociołka
(600g)
Tłuszcze
(600g)
Witaminy w przepisie na żeberka z kociołka
(600g)
Składniki mineralne w przepisie na żeberka z kociołka
(600g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w żeberkach z kociołka
Lista alergenów dla żeberek z kociołka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na żeberka z kociołka