Żeberka z kociołka

Opublikowano: 11.05.2021 r., 18:03 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surowe żeberka na blacie
Żeberka z kociołka
Zeberka z kociołka to pyszne danie, które zachwyca nie tylko swoim intensywnym smakiem, ale także aromatem unoszącym się podczas przyrządzania. Ta tradycyjna potrawa, znana głównie z kuchni amerykańskiej i polskiej, cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Jej przygotowanie może być czasochłonne, ale gwarantuje niezapomniane doznania kulinarne. Pełne soczystego mięsa, aromatycznych przypraw i warzyw, żeberka z kociołka są doskonałym wyborem dla miłośników smakowitych potraw mięsnych. Czy wiesz, że ta potrawa ma wiele walorów odżywczych i zdrowotnych? Dowiedz się więcej o historii i zaletach tego tradycyjnego dania, a z pewnością zechcesz je przyrządzić już dziś.
Przygotowanie 35 min
Czas duszenia 90 min
593 kcal
Kcal w porcji
600 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny

Przepis na żeberka z kociołka

Jako miłośniczka kuchni rekreacyjnej, lubię eksperymentować z różnymi przepisami. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszne żeberka z kociołka, które smakują doskonale zarówno na ognisku, jak i w domowym zaciszu.

Składniki, które będziemy potrzebować to: żeberka wieprzowe, oliwa z oliwek, ziemniaki młode, marchewka, kapusta biała oraz przyprawy takie jak sól, pieprz, majeranek i czosnek. Poza tym, musimy wziąć pod uwagę czas potrzebny na przygotowanie składników, który wynosi 35 minut oraz czas duszenia potrawy, czyli 90 minut.

Pierwszym krokiem w przygotowaniu naszego dania jest obtoczenie żeberek w oliwie i przyprawach. Następnie, warto odstawić je na minimum godzinę do lodówki, aby aromaty dobrze się wchłonęły.

Kolejnym krokiem jest obieranie i krojenie ziemniaków oraz marchewki na mniejsze kawałki. Potem przygotujmy kociołek, obkładając dno i wewnętrzne ścianki liśćmi kapusty.

Teraz pora na układanie warstw. Na przemian układajmy warstwę warzyw i żeberka, przykrywając całość kolejnymi liśćmi kapusty. Następnie wlejmy do kociołka ciemne piwo i zakręćmy go.

Nasze żeberka z kociołka są gotowe do pójścia na ognisko. Wstawmy je na rozpalone ognisko i duszmy przez minimum 1,5 godziny.

Po tym czasie, wyjmijmy kociołek z ogniska i podawajmy żeberka z warzywami. Danie to ma smak słony i umami, dlatego z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom kuchni polskiej.

To pyszne danie, które idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Dodatkowo, jest odpowiednie dla osób na dietach bezglutenowej, o niskim indeksie glikemicznym, ketogennej oraz bezmlecznej. Indeks glikemiczny potrawy wynosi 35, co sprawia, że jest ona doskonałą propozycją dla osób dbających o zdrową dietę.

Mam nadzieję, że mój przepis na żeberka z kociołka w kapuście zainspiruje Was do eksperymentowania w kuchni i sprawi wiele przyjemności podczas wspólnego posiłku. Smacznego!

Składniki dla 5 porcji
  • Żeberka wieprzowe (1000 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
  • Ziemniaki młode - 6 sztuk (500 g)
  • Marchewka - 10 sztuk (500 g)
  • Kapusta biała - 1/2 główki (1000 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, czosnek

Przepis na żeberka z kociołka krok po kroku

Żeberka obtocz w oliwie i przyprawach. Wstaw do lodówki na minimum godzinę.

Ziemniaki, marchew obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Dno i wewnętrzne ściany kociołka obłóż liśćmi kapusty.

Na zmianę układaj warstwę warzyw i żeberek.

Całość przykryj liśćmi kapusty.

Do kociołka wlej piwo ciemne.

Zakręć kociołek i wstaw na rozpalone ognisko na minimum 1,5 godziny.

Żeberka podawaj z warzywami.

Jak oceniasz przepis na żeberka z kociołka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób

Więcej informacji na temat żeberek z kociołka

Żeberka z kociołka to bardzo oryginalny przepis na przygotowanie żeberek wołowych lub wieprzowych, popularny zwłaszcza wśród myśliwych i leśników. Tradycyjnie przygotowuje się żeberka z kociołka żeliwnego lub z kociołka myśliwskiego na ognisku, na świeżym powietrzu. Jednak, tak naprawdę żeberka można przygotować w dowolnym rodzaju kociołka, a w warunkach domowych również w zwykłym, dużym garnku żeliwnym. Kluczowym elementem dania jest bowiem odpowiednia marynata, dobra jakość mięsa i właściwie dobrane dodatki. Wtedy konkretny rodzaj kociołka, czy naczynia nie ma najważniejszego znaczenia i schodzi na dalszy plan. Oczywiście przepisów na marynatę do żeberek będzie tyle ile osób, które ją przygotowują. Najważniejsze jest to, aby dobrać te składniki i smaki, które najbardziej nam odpowiadają. Najczęściej wykorzystuje się sól, pieprz, majeranek, a także cebulę i czosnek. Można dodać także słodkiej lub ostrej papryki mielonej. Bardzo ważne jest odpowiednie marynowanie mięsa wieprzowego lub wołowego w przygotowanej marynacie, czy zalewie, aby miało ono czas na nabranie smaku i zapachu, a także kruchości. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej i odstawić na całą noc do lodówki. W dniu, w których planujesz przygotować żeberka w kapuście w kociołku, wystarczy wtedy ułożyć liście kapusty na dnie kociołka posmarowanego oliwą lub olejem roślinnym, a na liście kapusty - zamarynowane żeberka. Częściej przygotowuje się żeberka ze świeżą kapustą niż w kapuście kiszonej. Do żeberek w kapuście w kociołku możesz dodać obrane i pokrojone warzywa, na przykład marchewkę, pietruszkę, selera, kalafiora, tak naprawdę sprawdzą się wszystkie warzywa, które aktualnie masz w lodówce. Tak przygotowane składniki możesz zalać wodą, bulionem lub piwem ciemnym, które jest najbardziej tradycyjnym dodatkiem, dodającym charakterystycznego posmaku. Żeberka powinny dusić się około 2 - 2,5 godzin, aby mięso było odpowiednio ugotowane, miękkie i łatwo odchodziło od kości. Poznaj przepis na żeberka z kociołka.

Alergeny w żeberkach z kociołka

Lista alergenów dla żeberek z kociołka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na żeberka z kociołka

Wartości odżywcze żeberek z kociołka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(600g)
Energia (kcal)
98.85
593.11
Białko (g)
7.28
43.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(600g)
Węglowodany (g)
6.38
38.30
Węglowodany przyswajalne (g)
4.75
28.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.63
9.80

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(600g)
Tłuszcz (g)
4.97
29.83
Tłuszcze nasycone (g)
2.88
17.26
Tłuszcze nienasycone (g)
2.10
12.57
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.64
9.85
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.45
2.72
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.14
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
24.42
146.53

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(600g)
Witamina A (µg (mcg))
140.10
840.59
Witamina B6 (mg)
0.29
1.74
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
1.98
Witamina C (mg)
16.30
97.82
Witamina D (µg (mcg))
0.23
1.39
Witamina E (mg)
0.30
1.82
Retinol (µg (mcg))
0.66
3.96
Tiamina (mg)
0.17
1.02
Ryboflawina (mg)
0.11
0.66
Niacyna (mg)
1.43
8.57
Foliany (µg (mcg))
19.80
118.81
Beta karoten (µg (mcg))
1381.19
8287.13

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(600g)
Sód (mg)
39.13
234.77
Potas (mg)
284.00
1704.02
Wapń (mg)
27.90
167.39
Fosfor (mg)
87.46
524.75
Magnez (mg)
16.67
100.00
Żelazo (mg)
0.62
3.75
Cynk (mg)
1.07
6.40
Miedź (mg)
0.06
0.36
Szacunkowy indeks glikemiczny żeberek z kociołka 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żeberek z kociołka

Koszt składników
69.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wieprzowe
1000 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 2
25.00
Za 1000 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Ziemniaki młode
500 g
6 sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Marchewka
500 g
10 sztuk
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Kapusta biała
1000 g
1/2 główki
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 g
Koszt składników
69.50