Żeberka z grilla
- Żeberka wieprzowe (1500 g)
- Miód - 4 łyżki jasnego płynnego miodu (64 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek (50 ml)
- Musztarda - 5 łyżek (50 g)
Przepis na żeberka z grilla krok po kroku
Płat żeberek umyj i podziel na mniejsze części. W jednym kawałku powinna znajdować się jedna kość.
W misce połącz miód, musztardę i olej. Do tej mieszanki dodaj łyżeczkę soli, dwie łyżki słodkiej papryki, łyżkę wędzonej papryk, łyżeczkę ostrej papryki, łyżeczkę kolendry, łyżkę czosnku. Całość wymieszaj.
Żeberka natrzyj marynatą i przełóż do pojemnika (może to być duża miska). Jeżeli pozostanie ci jeszcze trochę marynaty, polej ją po żeberkach. Pojemnik szczelnie zakryj folą aluminiową. Żeberka umieść w lodówce na całą noc (ok. 10-12 h).
Dobrze rozgrzej grilla. Cienkie kawałki wystarczy grillować ok. 15-20 min, ale w przypadku grubszych żeberek będzie to 25-30 min. Stale doglądaj grillowanych żeberek i obracaj je co kilka minut.
-
Żeberka
-
Żeberka w miodzie
-
Żeberka pieczone
-
Żeberka w kapuście
-
Żeberka wieprzowe
-
Zupa grochowa na żeberkach
-
Żeberka duszone
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Żeberka bbq
-
Szponder wołowy
-
Marynata do żeberek
-
Żeberka w coli
-
Żeberka z piekarnika
-
Żeberka w sosie
-
Krupnik na żeberkach
-
Kwaśnica góralska
-
Żeberka w sosie bbq
-
Żeberka w sosie barbeque
-
Żeberka
Więcej informacji na temat żeberek z grilla
Żeberka z grilla to obowiązkowe danie w sezonie letnim miłośników grillowania. Mogą to być zarówno żeberka wieprzowe, jak i wołowe, choć zazwyczaj na grilla wybierane są te pierwsze. Ten przepis sprawi, że goście poproszę cię o dokładkę!
Jak zrobić miękkie i soczyste żeberka? Sposoby są różne, ale powinny wyjść takie niezależnie od tego, czy będą z grilla elektrycznego, gazowego czy na węgiel. Ważna jest marynata (zalewa) i stała temperatura grilla.
Ile piec żeberka? Jest to uzależnione od rodzaju żeberek i ich grubości. Te cieńsze kawałki grillują się 15-20 min. Znaczenie ma to, kiedy zostały wyciągnięte z lodówki. Najlepiej wyłożyć je na blat ok. 1,5 h przed wrzuceniem ich na grilla. Można też pokusić się na kilkugodzinne wędzenie. Należy jednak pilnować stałej temperatury, ponieważ wahania sprawią, że żeberka będą żylaste.
Jak przyprawić (jak zamarynować) żeberka? Możesz dowolnie zmieniać poszczególne składniki z tego przepisu. Jeżeli zależy ci na słodkiej nucie, skup się na miodzie lub cukrze, ale jeżeli lubisz pikantne smaki, możesz dodać nieco więcej ostrej papryki. Czosnek granulowany daje inny posmak niż świeży, więc zdecyduj się na ten, który bardziej ci odpowiada. Świeży czosnek możesz przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tace.
Żeberka mogą być przygotowane w różny sposób. Mogą być gotowane, duszone, smażone, pieczone czy grillowane. Opcji jest wiele, ale w sezonie letnim zdecydowanie króluje ten ostatni sposób. Jednak nie oznacza to, że w czasie zimy nie można zjeść pysznych żeberek.
Tak zamarynowane żeberka możesz też dusić w naczyniu żaroodpornym przez ok. 60-70 min w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza. Na sam koniec możesz otworzyć pokrywkę i polać je dodatkowo miodem lub resztką marynaty, aby utworzyła się chrupiąca warstwa.
Warto jednak wiedzieć, że żeberka w miodzie mogą się mocno przypiec na grillu. Możesz zamarynować je w samym oleju z przyprawy i włożyć do lodówki na kilkanaście godzin, a dopiero na sam koniec grillowania posmarować je tzw. glazurą (z miodu, musztardy i oleju).
Alergeny w żeberkach z grilla
Lista alergenów dla żeberek z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze żeberek z grilla
Energia i białka
(330g)
Węglowodany
(330g)
Tłuszcze
(330g)
Witaminy
(330g)
Składniki mineralne
(330g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.